ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Πρόσκληση προς τα εμπόλεμα μέρη στον κόσμο να απόσχουν από πράξεις βίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να επωφεληθούν της ευκαιρίας αυτής για τη προώθηση του διαλόγου, της διαδικασίας συμφιλίωσης και την προαγωγή της ειρήνης, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση που έγινε στο προαύλιο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την ιστορική υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας. Πλήθος διπλωματών και μελών του διεθνούς οργανισμού παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα έρχεται στα Ηνωμένα Εθνη.
H γνωστή δημοσιογράφος Barbara Walters παρουσίασε την Φλόγα τονίζοντας την σημασία της Εκεχειρίας που αποτελεί «κοινό όραμα της Ολυμπιακής Οικογένειας και των Ηνωμένων Εθνών.»
Ο Κόφι Ανάν αναφέρθηκε στην απαρχή της λαμπαδηδρομίας στην Αρχαία Ολυμπία και στη σημασία της αναβίωσης του αρχαιοελληνικού θεσμού της Εκεχειρίας ως «παράθυρο ελπίδας» για τον σύγχρονο κόσμο, «καθώς προσφέρει την ευκαιρία της έστω και πρόσκαιρης ανακούφισης από τα δεινά του πολέμου και τη δυνατότητα έναρξης διαλόγου μεταξύ των εμπόλεμων».
Ο πρόεδρος της 58ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τζούλιαν Ρόμπερτ Χάν χαρακτήρισε τους αγώνες ως το πλέον ξεχωριστό παγκόσμιο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια «περιπέτεια που θα μπορούσε να προσφέρει ιδιαίτερα στα νέα παιδία μια ευκαιρία να μαθαίνουν, να κατανοούν, και να αναπτύσσονται».
Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Λαμπρινίδης παρατήρησε ότι «δεν μπορεί κανείς να πολεμά και να συμμετέχει σε Αγώνες την ίδια στιγμή, ούτε μια χώρα να στέλνει τους νέους της να αθλούνται αλλά και να πολεμούν ταυτόχρονα … Αν μπορούμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, ίσως τότε, ίσως να την έχουμε για πάντα.» κατέληξε ο κ. Λαμπρινίδης.
Η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη αναφέρθηκε στο συμβολισμό της Ολυμπιακής Φλόγας και στην ιδέα της Εκεχειρίας ως «ζωτικό τμήμα της Ολυμπιακής παράδοσης» το οποίο κατέστησε επίκαιρο στο σύγχρονο κόσμο σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.
Η ανπ. Υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά είπε ότι οι ολυμπιακές αξίες συγκροτούν τον πυρήνα του πολιτισμού αλλά και του «αέναου Ολυμπιακού μηνύματος» που κηρύττει η εκδήλωση, όπως κάποτε έκαναν οι αρχαίοι «σπονδοφόροι». Οι αξίες αυτές, συνέχισε απειλούνται ωστόσο από τον ίδιο τον άνθρωπο, και η ιδέα της Εκεχειρίας αποτελεί ακριβώς την πρώτη ιστορική προσπάθεια συμφιλίωσης και τον προπομπό του σημερινού ειρηνοποιού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.
Στην τελετή έλαβε μέρος το σχήμα κλασικής μουσικής Sejong, άγημα σαλπιγκτών και η Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων, που απέσπασε τα συγχαρητήρια του Κόφι Ανάν και της Μπάρμπαρα Γουόλτερς.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΝΑΝ -ΓΙΑΝΝΑΣ
«Είναι ένα υπέροχο γεγονός που η Φλόγα ήρθε σήμερα εδώ, στα Ηνωμένα Έθνη. Τη χρονιά αυτή, που έχουμε πολλούς πολέμους, μας ξαναφέρει στη παλιά Ελληνική παράδοση να αφήνουμε τα όπλα και να κάνουμε ειρήνη στη διάρκεια των Αγώνων. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τα αφήσουν για πάντα. Ξέρω ότι θα οργανώσετε υπέροχους Αγώνες στην Αθήνα και αποτελεί σημαντικό γεγονός η επιστροφή τους στη κοιτίδα τους. Προσδοκώ σε υπέροχους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για υπέροχους Αγώνες. Δεν ανησυχείτε καθόλου ;
ΚΟΦΦΙ ΑΝΝΑΝ : Θα διασκεδάσουμε
ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ :
«Ακριβώς όπως είπε εδώ ο Γενικός Γραμματέας, κ. Αννάν , οι Αγώνες θα είναι εξαιρετικοί και ο κόσμος θα διασκεδάσει, θα τους κάνουμε ασφαλείς και θα είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Χαιρόμαστε γιατί με το ταξίδι της που οργανώσαμε, η Φλόγα θα περάσει και από τις 5 ηπείρους. Σταμάτησε εδώ στη Νέα Υόρκη και ειδικά στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών και αυτό δείχνει ότι έχει έναν συμβολισμό ιδιαίτερο αυτό τον καιρό, το ταραγμένο καιρό. Αυτοί οι Αγώνες μπορούν να δώσουν ένα άλλο μήνυμα που έχει σχέση με την ειρήνη, με όλα αυτά που μας ενώνουν και όχι με αυτά που μας χωρίζουν».
Leave a Reply