Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με ένα δίωρο τιμητικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου το 30ο ετήσιο συνέδριο της “Ηγεσίας των 100”, οι τριήμερες εργασίες του οποίου διεξήχθησαν φέτος, για πρώτη φορά, διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας.

Η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Φόρος τιμής στην Ελλάδα” περιελάμβανε μια προ-παρουσίαση της έκθεσης “Η Ελληνική Επανάσταση (1821-1829) μέσα από τα μάτια των Αμερικανών” που θα εγκαινιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στις 22 Μαρτίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης, καθώς και ένα εντυπωσιακό μουσικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής και σύμβουλος Πολιτιστικών Θεμάτων της Αρχιεπισκοπής, Νεκτάριος Αντωνίου και το οποίο κατενθουσίασε τους θεατές, όπως έδειξαν και τα θερμά μηνύματά τους στο τέλος της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος της “Ηγεσίας των 100”, Αργύρης Βασιλείου, καλωσόρισε τους περίπου εκατό θεατές, τονίζοντας ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την οργάνωσή του να εγκαινιάζει με την εκδήλωση αυτή τους εν Αμερική εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο χαιρετισμό του επανέλαβε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό της ιστορικής αυτής επετείου σε κάθε Πολιτεία της χώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε ο Αντιπρόεδρος της “Ηγεσίας των 100”, Δημήτρης Λογοθέτης, τον οποίο επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για αντιπρόεδρο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τους εορτασμούς στις ΗΠΑ.

Ο κ. Λογοθέτης παρουσίασε στα μέλη της “Ηγεσίας των 100” τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις δράσεις της Επιτροπής, για τις οποίες σύντομα θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν, όπως είπε, αναλυτικά μέσα από την ειδική ιστοσελίδα “www.goarch.org/greece200”.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου, η οποία είναι και μέλος της “Ηγεσίας των 100” μαζί με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, κάλεσε τα μέλη του οργανισμού να συμμετάσχουν ενεργά στον εορτασμό της ιστορικής αυτής επετείου και να παραμείνουν με αποφασιστικότητα σταθεροί στον κοινό αγώνα για την προστασία, τη διατήρηση και την προβολή του Ελληνισμού, της γλώσσας μας και της θρησκείας μας.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Τομ Παπαδημητρίου, διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Dean C. and Zoe S. Pappas” του Πανεπιστημίου Stockton της Νέας Ιερσέης, το οποίο συνδιοργανώνει με το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο την έκθεση “Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών” και όπου θα μεταφερθεί η έκθεση το φθινόπωρο του 2021.
Ο δρ Παπαδημητρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στα τέσσερα θέματα που διερευνά η έκθεση και στα οποία, όπως είπε, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπορεύθηκαν στην επιδίωξη της παγκόσμιας ελευθερίας. Πρόκειται για τις ενότητες της έκθεσης: 1) “Ελευθερία ή Θάνατος: Η Ελλάδα στην εποχή των Επαναστάσεων”, 2) “Η συμπάθεια για τους Ελληνες του Προέδρου Monroe: Οι ρίζες της ελληνικής νίκης και η σφυρηλάτηση του δόγματος της μη παρέμβασης”, 3) “Η θέρμη της Ελληνικής Επανάστασης: Αμερικανοί Φιλέλληνες και η γέννηση του διεθνούς ανθρωπισμού” και 4) “400 Χρόνια Σκλαβιάς: Η Ελληνική ανελευθερία και η Αμερικανική υπεράσπιση του κινήματος κατάργησης της δουλείας”.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι θεατές απόλαυσαν ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα με “εικοσιένα εμβληματικά τραγούδια που αφηγούνται την ιστορία της Επανάστασης του ’21”, όπως ανέφερε στην εισαγωγή του ο Νεκτάριος Αντωνίου. Συμμετείχαν: το σύνολο “Les Vibrations Sympathiques” υπό τη διεύθυνση του Παύλου Κορδή, το σύνολο “Polis Ensemble”, η σοπράνο Ελένη Καλένος με τη συνοδεία του πιανίστα, Αθανάσιου Τρικούπη, ο βιολιστής Γιάννης Ζαρίας με το String Trio και Ορχήστρα βιολιών, το σύνολο “Mode Plagal” και η ερμηνεύτρια Χάρις Τσαλπάρα. Το μουσικό πρόγραμμα συνοδευόταν από προβολή καλλιτεχνικών έργων του γνωστού ζωγράφου και αγιογράφου Γεωργίου Κορδή.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους μαθητές της Χορωδίας του Ημερήσιου Σχολείου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας στους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και ΗΠΑ υπό τη διεύθυνση του χοράρχη τους, Θεόδωρου Αλβανού, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Ακάθιστο Υμνο από τα μέλη της Χορωδίας του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση Αγγελοπούλου
Όπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ, μιλώντας στο 30ο συνέδριο της οργάνωσης «Leadership 100», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αντιμετωπίζοντας μια πρωτόγνωρη πανδημία η οποία επιδρά στη διεθνή οικονομία και στην κοινωνική σταθερότητα. Σε αυτές τις περίπλοκες συνθήκες το έθνος μας ενώνεται για να γιορτάσει τη δισεκατοντηρίδα της σύγχρονης Ελλάδας».
Αναφερόμενη στο έργο και τη δραστηριότητα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι η επιτροπή έχει στόχο να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων για την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. «Προσκαλέσαμε τους πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς θέλουν να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και είχαμε μια εντυπωσιακή ανταπόκριση: μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 1827 προτάσεις μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας από δημόσιους φορείς, συλλόγους, οργανώσεις και ιδιώτες από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο. Πολλές δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, εξίσου πολλές όμως θα γίνουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και στον Καναδά».
Ορισμένες από τις προτάσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και άλλες χρειάζονται υποστήριξη, τόνισε και εξήγησε ότι «επειδή η επιτροπή δεν επιχορηγείται από το κράτος, στηρίζεται σε ιδιωτικές δωρεές και στα έσοδα του Νομισματικού Προγράμματος για να υποστηρίζει τις προτάσεις που χρειάζονται χρηματοδότηση και να οργανώσει τις τέσσερις εμβληματικές πρωτοβουλίες της».
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ειδικά στις τέσσερις αυτές εμβληματικές δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσει η επιτροπή. Πρόκειται για:
– το Διεθνές Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον
– την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας
– τις Γιορτές των Πόλεων, που περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλους, στις πρωτεύουσες των 51 νομών της Ελλάδας
– τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Επανάσταση και την πορεία των 200 χρόνων σε όλη την Ευρώπη.
«Αισθάνομαι υπερήφανη που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, που απευθύνομαι σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από επιτυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διαφυλάξουν και να προάγουν τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό. Να βρίσκομαι με Έλληνες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον λαό μας και δύναμη πειθούς για τους αντιπάλους μας».
Όντας η ίδια μέλος της «Leadership 100», η κυρία Αγγελοπούλου απέδωσε τα εύσημα στην οργάνωση και στους ιδρυτές της για το έργο που προσφέρουν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον άνθρωπο που πρώτος οραματίστηκε αυτή την πρωτοπόρα πρωτοβουλία, που στα 37 χρόνια της δράσης της απέκτησε πάνω από 1.100 μέλη και έδωσε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες. Το έργο αυτό συνεχίζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και το διοικητικό συμβούλιο της «Leadership 100».
Leave a Reply