Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
«Υπάρχουν ρεύματα που αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά μπορεί να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα στην Αμερική. Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική ταυτότητα είναι στοιχεία αλληλένδετα», τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Queens College, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ότι το θέμα διατήρησης ελληνικής γλώσσας και εθνικής ταυτότητας «αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα σαν ελληνοαμερικανική κοινότητα».
Ο Δρ. Ιωαννίδης ήταν ο κύριος ομιλητής κατά την τελετή απονομής των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στους 133 επιτυχόντες των φετινών Εξετάσεων, που διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης την περασμένη Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Χιακής Ομοσπονδίας στην Αστόρια.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στις 14 και 15 Μαϊου, με την ευθύνη του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης, που έχει οριστεί εξεταστικό κέντρο. Τα γραπτά εστάλησαν για βαθμολόγηση στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, που διεξάγει την Εξέταση, το οποίο στη συνέχεια ανακήρυξε τους επιτυχόντες.
Συνολικά 166 άτομα διαγωνίστηκαν στις 4 γλωσσικές δεξιότητες (κατανόηση προφορικού, κατανόηση γραπτού, παραγωγή προφορικού, παραγωγή γραπτού λόγου) που προβλέπει η Εξέταση, στην περιοχή ευθύνης του Γραφείου. Πέτυχαν, όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Γιώργος Βληκίδης, 133 διαγωνισθέντες, ποσοστό επιτυχίας 80,12%, στους οποίους και χορηγείται το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βληκίδης, για το Δʼ Επίπεδο, που είναι και το ανώτατο, διαγωνίστηκαν 23 άτομα και πέτυχαν 9, (ποσοστό επιτυχίας 39,13%), για το ΓʼΕπίπεδο, διαγωνίστηκαν 39 και πέτυχαν οι 25 ( 64,10%), για το ΒʼΕπίπεδο διαγωνίστηκαν 58 και πέτυχαν 55 ( 94,83%) και, τέλος, για το Αʼ Επίπεδο, που είναι και το χαμηλότερο, διαγωνίστηκαν 46 και πέτυχαν 44 (επιτυχία 95,65%).
Ο κ. Βληκίδης, αφού επισήμανε τη χρησιμότητα και χρηστικότητα του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, ανέγνωσε μήνυμα του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος διαβεβαίωσε για την αμέριστη στήριξη του σε κάθε πρωτοβουλία υπέρ της Ελληνομάθειας.
Στην ομιλία του με θέμα «Η εξέλιξη των Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική και η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας» ο Δρ. Ιωαννίδης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη διατήρησης της ελληνικής γλώσσας για την ελληνοαμερικανική Κοινότητα και για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας μεταξύ των ομογενών στην Αμερική.
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Δρ. Ιωαννίδης ασχολήθηκε με τα προγράμματα Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική και την εμπειρία μέσα από το Πρόγραμμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College, «όπου έχουμε το προνόμιο», όπως είπε, «να φοιτά ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών ελληνικής καταγωγής στην Αμερική».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα λειτουργούν στις ΗΠΑ περίπου 40 προγράμματα Ελληνικών Σπουδών, το 95% των οποίων ιδρύθηκαν τα τελευταία 34 χρόνια.
Εστίασε δε την ομιλία του στο αν μπορεί να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα, -στο βαθμό που μπορεί να διατηρηθεί-, και αν χωρίς τη γλώσσα μπορεί να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο αντίθετα ρεύματα, «το ένα δεν ευνοεί τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά έχουμε και το αντίθετο ρεύμα που την ευνοεί».
Μιλώντας για τους παράγοντες που δεν ευνοούν τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, υποβοηθώντας την αφομοίωση, ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College ανέφερε το ζήτημα των γενεών, λέγοντας ότι «δεν είναι ευκολο να διατηρήσεις τη γλώσσα όταν περνούν οι γενιές», τον μικρό αριθμό των Ελλήνων που ζουν σήμερα στις ΗΠΑ, τους μικτούς γάμους, και την τάση των Ελλήνων να εγκαταλείπουν τις πόλεις για τα προάστια, κάτι «που, υπονομεύει», όπως είπε, «τους δεσμούς και τις σχέσεις που έχουν οι Ελληνες όταν είναι κοινότητες, γειτονιές».
«Αλλά υπάρχουν και τα αντίθετα ρεύματα που ευνοούν τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας», τόνισε ο Δρ. Ιωαννίδης, κάνοντας λόγο για τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές στη σύγχρονη Αμερική, όπου «οι Εθνότητες δεν καταπιέζονται πλέον στην ταυτότητά τους, αλλά υπερηφανεύονται γι ʽ αυτό» και έφερε ως παράδειγμα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δείχνει, όπως είπε, ότι «η Αμερική έχει ξεπεράσει το αφομοιωτικό μοντέλο, και πράγματι είμαστε σε ένα μωσαϊκό μοντέλο, και Αμερικανοί και έχουμε και τη διαφορετικότητα μας».
«Μέσα σ΄αυτό το μωσαϊκό, οι Ελληνες μπορούν να διαπρέπουν και να είναι περήφανοι και ως Αμερικανοί και ως Ελληνες», τόνισε ο Δρ. Ιωαννίδης.
Τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας απένειμαν στους επιτυχόντες η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, Αγη Μπαλτά, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Ανδρέας Παναγιώτου, ο Διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, η Διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης Απόστολος Φούντας, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους επισήμαναν την αξία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και συνεχάρησαν τους επιτυχόντες, καθώς και ο κεντρικός ομιλητής Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης.
Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης που παρουσίασαν μαθήτριες του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας επιμελήθηκε ο καθηγητής Ευάγγελος Χαζίρογλου, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδευτικός Χριστίνα Κοτζαερίδου.
Leave a Reply