Ικανοποίηση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ – Στην Ουάσιγκτον την 1η Μαΐου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης για επαφές σε Πεντάγωνο – Κογκρέσο
Αθήνα.- (GreekNewsOnline, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Τρείς μέρες πριν την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη, έπειτα από πρόσκληση του αμερικανού ομολόγου του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ‘Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενέκρινε την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».
Πάντως η αόριστη αναφορά για «κατ’ αρχήν αποδοχή» μάλλον δίνει την ευκαιρία να μην χαθεί η προθεσμία που είχε οριστεί για τις αρχές Μαΐου και να δοθεί η ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να δει τι περισσότερα οφέλη θα μπορέσει να εξασφαλίσει για την Ελλάδα. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης που ξεκινά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την 1η Μαϊου για έχει την ευκαιρία να συζητήσει ορισμένα από τα ζητήματα στο Πεντάγωνο. Θα έχει επίσης και συναντήσεις με επιφανή στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F 16 έκανε λόγο για «μια μεγάλη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία».
Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) April 28, 2018
Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 , χαιρετίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ κάνει λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.
«Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16», δήλωσε ο τομεάρχης ‘Αμυνας της ΝΔ σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των F-16 και πρόσθεσε: « Θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά».
Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του Πενταγώνου που επικαλούνται «Τα Νέα», το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια (ήτοι 1,1 δισ. ευρώ) με κάποιες από τις οικονομικές πτυχές να είναι:
Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων
Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021
Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028
Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη την τοποθέτηση ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).
Επιπροσθέτως μια ακόμα αλλαγή είναι είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).
Η συμφωνία περιλαμβάνει και έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, καθώς και αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.
Επιπλέον, μέρος της συμφωνίας είναι πως ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να συναρμολογούνται και να γίνονται οι απαραίτητες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται.
Τέλος, στην Ελλάδα θα βρεθεί ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16 για να επιλέξουν ένα από αυτά το όποιο θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 23 Απριλίου, ως προς τον εκσυγχρονισμό των F-16, ο υπουργός Εθν. Αμυνας ουσιαστικά είχε αναφερθεί σε διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Lockheed Martin, ως προς τις πρώτες πληρωμές που πρέπει να γίνουν. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν εγκρίνει ποσό της τάξης του 1,1 δισ. δολ. για την αναβάθμιση των F-16.
«Αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, το 2019, το 2020 και μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος», είχε πει ο κ. Καμμένος, αναφέροντας ότι το πρώτο αεροπλάνο θα παραδοθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Και είχε προσθέσει πως «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον».
Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ προκύπτει, πάντως, πολύ πιο έντονα από την ουσιαστική συμφωνία της Αθήνας να επιτρέψει στους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε μεγάλες επεκτάσεις της συμφωνίας της Σούδας.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τόσο τη ναυτική βάση όσο και το παρακείμενο αεροδρόμιο της Σούδας, για διαρκή μεταφορά δυνάμεων, πυρομαχικών και άλλων υλικών, που επιτρέπει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι βάσεις της Ανδραβίδας, της Λάρισας και του Kαστελλίου θα χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, κυρίως για τη στάθμευση και πτήση drones αλλά και κατασκοπευτικών αεροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή τη συνεργασία η Αθήνα φιλοδοξεί να επωφεληθεί κυρίως μέσω της απόκτησης drones, αλλά και τεχνογνωσίας σε αυτό το σκέλος.
1 Comment
Στις ΗΠΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την αναβάθμιση των F-16
April 29, 2018 at 2:42 pm[…] Με πληροφορίες από το greeknewsonline.com […]