Αθήνα.- (GreekNewsOnline)

Δύσκολος και επικίνδυνος θα είναι παγκοσμίως ο φετινός χειμώνας, καθώς κανένας δεν είναι ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει έναν αερομεταδιδόμενο ιό, όπως ο κορωνοϊός. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο «HEALTHWORLD» που διοργάνωσε στην Αθήνα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του τμήματος Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research National Cancer Institute στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Ο Δρ. Παυλάκης – που μίλησε στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου – χαρακτήρισε σίγουρη και αποτελεσματική συνταγή τις γρήγορες και αποτελεσματικές επεμβάσεις με αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμαινε την αναγκαιότητα της σύνδεσης του ιού με τον οικοχώρο για να υπάρξει ένα καλό σχέδιο αντιμετώπισης Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη: «Είναι αναγκαία η σύνδεση του ιού με την ασθένεια που προκαλεί και με τον οικοχώρο και την κοινωνία που επηρεάζει, σαν τον μόνο τρόπο για την μακρόχρονη αντιμετώπιση της πανδημίας».
Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου αναπτύχθηκε η στρατηγική διαχείρισης του COVID-19 στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η Nathalie Moll, Director General, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην διαχείριση του COVID-19 στην EFPIA και ανέλυσε το πως αυτή διασυνδέεται με τις συνολικές πολιτικές των φαρμακευτικών εταιρειών και τι μπορεί να προβλεφθεί στο μέλλον.

ΟΜΙΛΙΕΣ
Τις εργασίες του 19ου HEALTHWORLD άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι: «Στόχος μας, στο φετινό συνέδριο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η παρουσίαση και η ανταλλαγή διαφορετικών, πάντα τεκμηριωμένων απόψεων, που θα μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην χάραξη εκείνης της πολιτικής υγείας που χρειαζόμαστε. Μιας πολιτικής υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα προσπαθήσουμε να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες με στόχο την προστασία του πληθυσμού. Αυτή η επώδυνη κρίση επιβάλλεται να μας οδηγήσει στην επανεξέταση, με απόλυτη προσοχή και ειλικρίνεια της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μηχανισμών και στη δημιουργία νέων. Καλούμαστε σήμερα να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά μας βήματα. Να πάρουμε αποφάσεις για το κοινό καλό. Με βάση τη θωράκιση της υγείας των πολιτών με κάθε μέσο και την πρόσβαση στις ενδεδειγμένες θεραπείες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλα κριτήρια. Καλούμαστε με υπευθυνότητα να προβλέψουμε, και να προετοιμαστούμε για το απροσδόκητο στην εποχή Covid».
Ο Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα υποστήριξε ότι: «Εντυπωσιάστηκα από τη συστράτευση της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση. Υιοθετώντας την πεποίθηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την προτεραιότητα της ανθρώπινης ζωής, ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ανθρωπιά και δύναμη, κλείνοντας επιχειρήσεις, σεβόμενος τα περιοριστικά μέτρα, υπακούοντας στις συμβουλές των ειδικών και οργανώνοντας την παράδοση προμηθειών σε ηλικιωμένους και σε συνανθρώπους σε καραντίνα. Ένα θετικό το οποίο βγήκε από την κρίση από τον Υπουργό Πιερρακάκη και την ομάδα του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι μια πρωτοποριακή, καινοτόμα και επιτυχημένη προσπάθεια ψηφιοποίησης διαδικασιών του δημοσίου, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν συνταγές μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Τέτοια ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στους πολίτες να ολοκληρώσουν πιο σημαντικές συναλλαγές τους από την ασφάλεια των σπιτιών τους, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας».
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι: «Καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το τελευταίο επίτευγμα είναι σε συνεργασία με τον κλάδο και με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, η δυνατότητα που έχουμε να προμηθευτούμε πρώτοι στην Ευρώπη τελευταίας γενιάς αντιγόνα, rapid tests, τα οποία ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει στη Μυτιλήνη και στη Μόρια και που θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που μας δίνει μία άλλη δυναμική στη διάγνωση της Covid-19. Στο κομμάτι του φαρμάκου, πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία για την κατάργηση του entry fee 25% για τα καινούργια, νέας τεχνολογίας σημαντικά φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έρχονται στη χώρα και εντάσσονται στη θετική λίστα έπειτα από διαπραγμάτευση. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη τομή, την οποία αν συνδυάσει κανείς με ένα ορθολογιστικό δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο βγήκε και οδηγεί σε μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, οδήγησε σε μία κανονικότητα στην αγορά. Συνεχίζουμε με τη μεταρρύθμιση την οποία έχουμε ήδη προαναγγείλει και έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ξεκινάει με Covid Centers στην ΠΦΥ και προχωρά σε δίκτυα υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, τις δομές των Δήμων, ιδιώτες γιατρούς, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ».
ΔΡ. ΓΙΩ ΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ
Για την Ελλάδα, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης είπε ότι η κύρια και ίσως η μόνη και πιο συμφέρουσα γραμμή άμυνας, είναι το σταμάτημα του ιού νωρίς, όπως έγινε την Άνοιξη. «Υπάρχουν τα δοκιμασμένα εργαλεία για να γίνει αυτό, και η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε πολύ σωστά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πάλι δράση και συμμόρφωση νωρίς».
Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε, τόνισε ο Δρ. Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι τεράστιας σημασίας, όπως και τα εμβόλια, που όπως είπε, είναι από τα πιο επιτυχή και οικονομικά εργαλεία για την παγκόσμια υγεία. «Και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς εμβόλια. Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής και ευημερίας διεθνώς, χωρίς αυτά. Διακινδυνεύοντας προβλέψεις, νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον ικανοποιητικά εμβόλια θα βελτιώσουν την επιδημία, από τον επόμενο χρόνο και μετά. Αλλά ο τρόπος ζωής, εργασίας, όλα θα επηρεαστούν και μακροχρόνια, για να αντιμετωπίσουμε τόσο αυτή, όσο και τις επόμενες πανδημίες που έρχονται, αλλά και τις περιβαλλοντικές καταστροφές».
Όσον αφορά το μίγμα covid -γρίπης που τρομάζει πολλούς επιστήμονες, ο επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διπλοπανδημία, δηλαδή η ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και κορωνοϊού η οποία αποτελεί καινούργιο φόβο, για μένα δεν είναι καθόλου φόβος, γιατί νομίζω ότι η γρίπη θα πάει πολύ καλά φέτος». Σε ερώτηση του DailyPharmaNews, στο περιθώριο του συνεδρίου, για το τι έχουμε να περιμένουμε από τη συνύπαρξη των δύο και τι σημαίνει «ότι η γρίπη θα πάει καλά φέτος», ο κ Παυλάκης απάντησε: «Η γρίπη πηγαίνει από το βόρειο στο νότιο ημισφαίριο «με το χειμώνα». Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, «λίγη» γρίπη ταξίδεψε φέτος στο νότιο ημισφαίριο και δεν υπήρχε επιδημία γρίπης. Αυτό με κάνει να προβλέψω ότι στα περισσότερα μέρη δεν θα υπάρχει επιδημία γρίπης το χειμώνα που έρχεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη διπλοπανδημια στο μέλλον. Όταν βρείτε το εμβόλιο να το κάνετε!».
Ο SARS COV 2, σύμφωνα με τον Δρ Παυλάκη είναι ο 7ος κορωνοϊός που έχουμε στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι, υπενθυμίζει, ήρθαν από τις νυχτερίδες, αλλά υπάρχουν και παραδείγματα κορωνοϊών που πέρασαν στους ανθρώπους από τρωκτικά. «Οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι ενδημικοί και προκαλούν επιδημίες κοινού κρυολογήματος, μέχρι που βρέθηκαν οι καινούργιοι κορωνοιοιί SARS και Μers. Το ότι παραμένουν στους ανθρώπινους πληθυσμούς για εκατοντάδες χρόνια, σημαίνει ότι έχουν βρει τρόπους να αντιμετωπίζουν το ανοσολογικό σύστημα, οπότε αυτό έκανε εμένα και πολλούς άλλους επιστήμονες να υποστηρίξουμε νωρίς, ότι η επιδημία αυτή ήρθε για να μείνει και πράγματι δυστυχώς μένει, οπότε πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν».
Το τρομακτικό με τον καινούργιο ιό, που προκαλεί καινούργια σύνδρομα, αλλά και θάνατο, λέει ο κ. Παυλάκης, είναι ότι είναι αερομεταδιδόμενος και κανένας στον κόσμο δεν ήταν έτοιμος για αυτό. Κι επειδή δεν έχουμε γενικά ανοσία, μεταδίδεται αστραπιαία. «Ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος στο εργαστήριο. Πολλοί ασθενείς παθαίνουν μόνιμες βλάβες και αναπηρίες, και τα χρόνια προβλήματα που θα αφήσει πίσω του θα είναι τεράστια. Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Δεν είναι μόνο η παρούσα πανδημία. Είναι και τα προβλήματα που θα αφήσει, έστω και αν εξαφανιστεί τελείως». Ωστόσο το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις και πάντα υπάρχει φως ακόμα και στα βαθύτερα σκοτάδια. «Μερικά από τα καλά νέα, είναι ότι αυτή η πανδημία προκάλεσε μία ανεπανάληπτη παγκόσμια κινητοποίηση. Έγινε τεράστια πρόοδος σε μικρό χρονικό διάστημα και σημειώθηκαν πρωτοφανείς ταχύτητες στα χρονικά της επιστήμης», σημείωσε ο διαπρεπής επιστήμων.
Leave a Reply