Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Ως μια εκδήλωση γνωριμίας και ευγνωμοσύνης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Μανώλης Βεληβασάκης το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ελληνοαμερικανικά σχολεία της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κρητών «Μίνωας» στην Αστόρια.
«Η δουλειά που ήρθατε να αναλάβετε για μας τους ομογενείς είναι πολύ σπουδαία. Το έργο σας είναι δύσκολο. Σας αγαπούμε και σας ευχαριστούμε για το έργο που ήρθατε να κάνετε», επισήμανε ο κ. Βεληβασάκης καλωσορίζοντας τους 51 εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα που εργάζονται φέτος στα σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το σχολείο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο ιδιωτικό σχολείο «Πλάτων» και το Hellenic Classical Charter School του Μπρούκλυν.
«Χρειαζόμαστε όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς εξ Ελλάδος για να βοηθήσουν στο έργο της εκπαίδευσης της νεολαίας μας», τόνισε ο κ. Βεληβασάκης μιλώντας στη GreekNews και συνέχισε: «τον σπουδαιότερο ρόλο τον παίζει ο δάσκαλος και είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη βοήθεια από την Ελλάδα, από το Κέντρο προς την Ομογένεια. Δεν είναι εύκολο να εκπαιδεύουμε δασκάλους εδώ και ξέρουμε όλοι μας πως δεν εκπαιδεύουμε δασκάλους. Και πού θα τους βρούμε λοιπόν; Είναι πολύ σοβαρό το να μπορούμε να φέρνουμε δασκάλους από την Ελλάδα».
Την ανάγκη της αρμονικής συνεργασίας των αποσπασμένων με τους εδώ εκπαιδευτικούς επισήμανε με τη σειρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, λέγοντας ότι «πρέπει να αδελφοποιηθούμε, να συνεργαστούμε για το καλό της ελληνικής παιδείας».
«Θέλουμε να συμφιλιώσουμε αυτές τις δυνάμεις, να εργάζονται μαζί, σαν συνάδελφοι, σαν άνθρωποι που διδάσκουν τις ελληνικές ιδέες, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας και πάνω από όλα τη γλώσσα μας. Να είναι αγαπημένοι, να έρχονται στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και αυτά τα τρία χρόνια της υπηρεσίας τους να δώσουν ό,τι το καλύτερο έχουν και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά αφήνοντας και μια πολύ καλή δουλειά σε μας», δήλωσε στη GreekNews.
«Η Ομοσπονδία σας περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά της», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοκόλη, «να συνεργαστούμε, να μιλήσουμε σα συνάδελφοι, να μοιράσουμε μαζί τις δυσκολίες, να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και αδελφοποιημένοι και αγαπημένοι να περάσουμε κάθε εμπόδιο που πιθανότατα να βρεθεί μπροστά μας».
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος, αφού ευχαρίστησε το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και τον συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Βληκίδη για το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα σχολεία της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου έχουν φέτος τέσσερις εκπαιδευτικούς με απόσπαση από την Ελλάδα και διότι, όπως είπε, «επανέφερε την αναγνώριση του σχολείου, που είχε αδικηθεί βάναυσα» στο παρελθόν, τόνισε ότι «είμαστε ευγνώμονες και προς την Εκκλησία μας, διότι, όπως ξέρετε, η Εκκλησία εδώ έχει κάτω από τα δικά της φτερά την ελληνική Παιδεία, τα ελληνικά σχολειά».
Με θερμά λόγια μίλησε ο Θεοφιλέστατος για την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας Αγη Μπαλτά, ενώ αναφερόμενος στον διευθυντή Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλο είπε χαρακτηριστικά ότι το γραφείο του είναι «το υπουργείο Παιδείας της Εκκλησίας μας», όπου, «συγκεντρώνονται όλοι οι πονοκέφαλοι της Παιδείας, όλες οι ευθύνες για όλη την Αμερική». «Βλέπουμε», επισήμανε ο Επίσκοπος Απαμείας απευθυνόμενος στον Δρ. Ευθυμιόπουλο, «την αγάπη σας και την προσφορά σας στην Εκκλησία και αυτό που ζητούμε από εσάς», όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι να μας σφίξετε όλους πιο δυνατά, όχι όμως να μας σκάσετε. Να μας αγκαλιάστε όλους τους εκπαιδευτικούς».
Ο Επίσκοπος Βικέντιος υπογράμμισε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στην αποστολή τους αυτή, τονίζοντας ωστόσο ότ «υποσχόμεθα δεν θα είστε μόνοι, θα είμαστε κοντά σας, σε ο,τιδήποτε σας απασχολεί θα είμαστε πάντα δίπλα σας».
«Εμείς από την Ελλάδα ερχόμαστε να βοηθήσουμε αποφασιστικά, αλλά συμπληρωματικά», τόνισε στο χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας, Αγη Μπαλτά, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο «για τις προσπάθειες που κάνει να διατηρήσει και να ενισχύσει τα ελληνικά σχολεία και την ελληνική γλώσσα».
Το αμέριστο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για την ομογενειακή εκπαίδευση επισήμανε και ο συντονιστής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο Γιώργος Βληκίδης, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με την οργάνωση σεμιναρίων, την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών. Ήδη, όπως είπε, υπηρετούν στα σχολεία της ομογένειας 51 εκπαιδευτικοί, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί στους 53. Ευχαρίστησε την ομογένεια «μας αγκάλιασε πραγματικά, είναι συγκινητική η αγάπη που έδειξαν οι φορείς της ομογένειας».
«Η Αρχιεπισκοπή είναι δίπλα σας, είναι μαζί σας», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος επισημαίνοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που συναντάτε, διότι όταν κανείς αποσπάται στο εξωτερικό, πιστεύει ότι είναι πανάκεια ο ίδιος. Δεν είναι όμως έτσι, και κατά μείζονα λόγο όταν έρχεστε να υπηρετήσετε σε σχολεία που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή, διότι το 95% από εσάς υπηρετείτε στα σχολεία της Αρχιεπισκοπής».
«Η πολιτεία είναι αρωγός στο έργο της Αρχιεπισκοπής, και γι΄αυτό ακριβώς είπα ότι “αν η Εκκλησία δεν έλεγε «ναι» δεν θα μπορούσατε να έρθετε και εσείς εδώ”», πρόσθεσε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος, εννοώντας στα σχολεία της Αρχιεπισκοπής.
Όπως ανέφερε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος απευθυνόμενος στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς «το έργο σας είναι έργο που πρέπει να συμβιώσει και να ταιριάξει με τους ομογενείς δασκάλους», οι οποίοι, όπως είπε, «έχουν δώσει την ψυχή και το είναι τους, τόσα χρόνια εδώ και ακόμα δίνουν την ψυχή τους για το έργο αυτό».
«Το κάθε σας βήμα θα πρέπει να είναι προσεκτικό», τόνισε ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, προσθέτοντας ότι «είστε υποχρεωμένοι να πετύχετε. Δε δικαιούστε να αποτύχετε». «Δικαιούστε», συνέχισε, «μια καλή στήριξη από όλους μας, να αφήσετε και να δώσετε ό,τι πολυτιμότερο έχετε σ΄αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στα σχολειά της Αρχιεπισκοπής, μέσα στα σχολειά των άλλων φορέων, που είναι παιδιά της ομογένειας, Ελληνοαμερικανόπουλα».
Leave a Reply