Υπερψηφίστηκε με 178 «ναι» η πρόταση της κυβέρνησης από τη Βουλή, μέσα σε κλίμα οξύτητας και αντεγκλήσεων – Δραματικές οι εξελίξεις.
Αθήνα.- ΑΠΕ-ΜΠΕ, Greek News
Εγκρίθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση της τρόικας. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Υπερ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 178 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή), ενώ κατά ψήφισαν 120 βουλευτές (ΝΔ, Το Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ).
Απόντες ήταν οι βουλευτές, Γιώργος Γαλέος (Χρυσή Αυγή) και Μαρία Αντωνίου (ΝΔ).
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν κατά της πρότασης λέγοντας «”όχι” στην πρόταση της κυβέρνησης, “ναι” στην αποδέσμευση από την ΕΕ».
Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α, αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του τα ξημερώματα της Κυριακής με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία του παρέδωσε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».
Από την πλευρά της, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε:
«Έχω την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή.
Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία».
ΣΟΒΑΡΟ ΣΦΑΛΜΑ
Σοβαρός λάθος της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που παραβίασε το άρθρο 66 του κανονισμού της Βουλής, το οποίο απαγορεύει στον πρόεδρο να ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, όταν προηγουμένως έχει κατέβει από την έδρα για να μιλήσει ως απλός βουλευτής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και προσωρινή αποχώρησή της από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου προήδρευε μετά την ομιλία της από το βουλευτικό της έδρανο, την ώρα που ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να χτυπούν τα πόδια στο πάτωμα κι ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κ. Κωνσταντοπούλου και καθώς η πρόεδρος της Βουλής δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται το σφάλματα, όλη η παράταξη αποχώρησε από την αίθουσα,
Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει νηφαλιότητα και να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία.
«Έχω την αίσθηση ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας και η στιγμή απαιτεί από όλους μας νηφαλιότητα και κυρίως να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί μια κορυφαία διαδικασία. Σας παρακαλώ, ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί. Δεν θέλω να κάνουμε το χατίρι αυτό. Να διακόψετε για δέκα λεπτά και στο διάστημα αυτό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσέλθει για να ολοκληρώσει κανονικά την ομιλία του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε υπό την προεδρία του Αλέξη Μητρόπουλου, ενώ η πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέβηκε από την έδρα. Η κ. Κωνσταντοπούλου αιτιολόγησε πως ανέλαβε την έδρα της Βουλής ώστε να τιμήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΤΣΙΠΡΑΣ – ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριληφθεί ως ερώτημα στο δημοψήφισμα και η πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς όπως και η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης απόψε στη Βουλή.
«Επί πέντε μήνες είχατε προεξοφλήσει, κάτι το οποίο και εσάς βόλευε. Ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μνημόνια και θα φέρει σε αυτή τη Βουλή μνημόνια να ψηφιστούν. Δεν σας κάνουμε τη χάρη ούτε σε εσάς ούτε στους άλλους από την άλλη πλευρά» σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, είπε:
«Θα σας ζητούσα όμως να αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματος σας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή θα περίμενα με μεγάλη σαφήνεια να τοποθετηθείτε στο κυρίαρχο δίλημμα. Για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ή με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να γονατίσουν την κοινωνία. Και μην ταυτίζεστε εσείς με την άλλη πλευρά. Δεν σας περιποιεί τιμή».
«Κύριε Τσίπρα, εσείς παίζετε μικροπολιτικά παιχνίδια και είστε ο πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεστε ενώπιον του Κοινοβουλίου» σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας είναι καθαρή. Τη δική σας πρόταση προς την τρόικα, τους τρεις θεσμούς, λέμε να βάλετε σε ψηφοφορία για δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Γιατί αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο και είναι καραμπινάτο μνημόνιο, ένα μνημόνιο πολύ κακό. Αρμαγεδόνας της τρόικας από τη μία, πολύ κακό επίσης και το δικό σας μνημόνιο. ‘Αρα απευθυνθείτε και για τα δύο, ειλικρινά, δημοκρατικά στον λαό μας για να αποφασίσει και να πει “όχι” και στα δύο, όπως προτείνει το ΚΚΕ, και να πει αν θέλει ρήξη πραγματική, όπως λένε πολλοί από τους βουλευτές σας στα κανάλια και ντρέπονται να το πούνε εδώ».
«Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας ή δικό σας, είναι του ελληνικού λαού που θα κληθεί να αποφασίσει την Κυριακή για το μέλλον του», απάντησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σέβομαι τη διάθεσή σας να διαφοροποιηθείτε. Εντούτοις, ταυτόχρονα χαιρετίζω το γεγονός ότι, είτε ηθελημένα είτε άθελα, την άλλη Κυριακή θα ψηφίσουμε το ίδιο ψηφοδέλτιο».
«Κάνετε μεγάλο λάθος» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι «είναι πλαστογραφία αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι θα ψηφίσουμε το ίδιο».
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να συμπεριληφθεί μέσα στο δημοψήφισμα, ως ερώτημα, η πρόταση που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στους Θεσμούς και να τεθεί ως ερώτημα στον ελληνικό λαό αν είναι υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ και αν είναι υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.
«Τι άλλο περιμένετε; Αντί να βγείτε να πείτε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εσείς χαϊδεύετε το παπούτσι που σας κλωτσάει. Μας βγάζετε λόγους για την αξία της ΕΕ. Σας ξαναπροκαλούμε να τολμήσετε. Το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι τεχνικό. Εμείς δεν έχουμε διλήμματα. Εσείς έχετε. Τι φοβάστε αλήθεια;» είπε ο Θανάσης Παφίλης.
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Οι τόνοι ανέβηκαν και προκλήθηκε ένταση στη συζήτηση στη Βουλή όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών της πολιτικής τους καθώς ζούσαν από τον κομματικό τους μισθό.
Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν διαμαρτυρόμενοι παρά τις εκκλήσεις του προεδρείου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Μπορώ να σας κάνω δώρο έναν τόμο με το βόθρο ύβρεων που έχετε εκστομίσει για το Ποτάμι. Δεν θα με λογοκρίνετε» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε:
«Όλες οι κινήσεις σας πέντε μήνες τώρα, μαρτυρούν ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι συνιστώσες. Το κόμμα και τα επαγγελματικά του στελέχη. Και αφού ο κομματικός στρατός θέλει δραχμή… δραχμή. Και αφού ο στρατός δε θέλει Ευρώπη… τότε ας βγούμε από την Ευρώπη. Αρκεί να είναι ικανοποιημένος ο στρατός, να μη φύγει το στράτευμα από δίπλα σας».
Ανέφερε δε ότι η κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες ήταν σχολική εκδρομή.
Μετά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κι αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, η πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «τα όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης θέτουν συλλογικό ζήτημα για την Αριστερά, γιατί οι άνθρωποί της έχουν υπηρετήσει αρχές και αξίες και δεν υπηρέτησαν νταβατζήδες και αφεντικά».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, και απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε πως έκανε σόου και προβοκάτσια και ότι δεν θα ζητήσει να ανακαλέσει τα όσα είπε. «Ήρθατε από την ΕΕ όπου κάνατε τουρ για να εκπροσωπήσετε του δανειστές στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά δεν χτυπάει κάτω από τη μέση. Ίσως δεν έχετε ιδέα κι ήρθατε από άλλη χώρα. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Λυπάμαι, δεν είστε χθεσινός. Είμαστε μικρή χώρα κι όλοι γνωριζόμαστε».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος προς τον κ. Θεοδωράκη, είπε ότι μια γραμματέας της Κομισιόν χαρακτήρισε την κυβερνητική αποστολή ως σχολική εκδρομή και επισήμανε: «Είχατε σχέση με την ΕΡΤ όταν υπήρχε κατασπατάληση πόρων».
Leave a Reply