Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Την έναρξη των διεργασιών για την επανεξέταση του ΣΑΕ, σηματοδότησε με παρέμβασή του στους ομογενειακούς παράγοντες, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Δημήτρης Δόλλης. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση του κ. Δόλλη με το προεδρείο του ΣΑΕ.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Δόλλης θα ανακοινώσει την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της προγραμματισμένης για το Δεκέμβριο συνέλευσης του ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν επιτρέπουν τα οικονομικά της Ελλάδας αυτά τα πανηγύρια και στο μέλλον θα κοιτάξουμε να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει συνεισφορά από την Ομογένεια», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Greek News, ο κ. Δόλλης.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ, Μιλήστε μας για τις επαφές που είχατε στη Νέα Υόρκη συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
Απ. Πέραν του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον και των εργασιών στα Ηνωμένα Έθνη, είχαμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε και μία συζήτηση με την Ομογένεια. Ξεκινώντας με σεβασμό από το Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και στη συνέχεια με τα προεδρεία των διαφόρων οργανισμών της Ομογένειας. Όλοι τους παλιοί γνώριμοι, για να ξεκινήσουμε μία νέα αρχή, για να δούμε με ποιον τρόπο θα χειριστούμε, όχι προβλήματα, αλλά τα θέματα που αφορούν την Ομογένεια δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Αυτό είναι το κομμάτι το οποίο μας ενδιαφέρει, χωρίς να ξεχνούμε την προσφορά και τους αγώνες όλων των ανθρώπων της πρώτης και δεύτερης γενιάς.
Ξεκινήσαμε μία συζήτηση, μία πρώτη αρχή με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα.
Ερ. Αυτά που μας είπατε για τις νεότερες γενιές προϋποθέτει οι ομογενειακοί μας οργανισμοί να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να μπορέσουν να τις προσελκύσουν. Είδατε τέτοια διάθεση, ακούσατε ιδέες;
Απ. Πάντοτε υπάρχει διάθεση. Στα τελευταία 40 χρόνια που έχω κάποια σχέση με τον Ελληνισμό της διασποράς, είτε σαν Αυστραλός, είτε σαν Έλληνας πολίτης, μπορώ να πω ότι πάρα πολλές φορές μένουμε στα λόγια. Αυτό που χρειάζεται από μέρους της Ελλάδας είναι μία προώθηση θεμάτων κι ένας τρόπος προσέγγισης που θα δώσει και στις οργανώσεις τη δυνατότητα ν’ αλλάξουν, αν δεν το έχουν καταφέρει. Αν θέλουμε ως απόδημοι να έχουμε μέλλον, αυτό θα προέλθει μόνον αν κατορθώσουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο, αν καταφέρουμε να φέρουμε όλους αυτούς τους νέους, οι οποίοι φυσικά είναι αρκετές γενιές μετά τους παππούδες, ή τους πατεράδες τους οι οποίοι ήλθαν σ’ αυτή χώρα.
Ερ. Στην προ τελευταία του επίσκεψη ο πρωθυπουργός μας άφησε να καταλάβουμε ότι το ΣΑΕ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί περαιτέρω για να μπορέσει να παίξει το ρόλο τους στις σημερινές συνθήκες.
Απ. Ήδη έχω τοποθετηθεί περί αυτού. Το ΣΑΕ μετά από 15 χρόνια χρειάζεται επανεξέταση. Είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι όπως είναι. Την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούμε με το προεδρείο του ΣΑΕ, οπότε και θα τους ανακοινώσω, πρώτον ότι αρχίζουμε μία επανεξέταση του θεσμού, δεύτερον, ότι η μεγάλη συνέλευση του Ελληνισμού δεν μπορεί να γίνει φέτος, καθώς δεν επιτρέπουν τα οικονομικά της Ελλάδας αυτά τα πανηγύρια και στο μέλλον θα κοιτάξουμε να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε να υπάρχει συνεισφορά από την Ομογένεια. Να μπορούμε να λέμε ότι η αντιπροσώπευσή μας σε οποιοδήποτε κομμάτι του κόσμου είναι αυτή που πρέπει. Όμως, το ΣΑΕ χρειάζεται μία επανεξέταση. Θα αρχίσουμε μία διαδικασία και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για το μέλλον και τι χρειάζεται ο Ελληνισμός.
Πως πάνε τα πράγματα με το Ομογενειακό Ομόλογο;
Απ. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει το ομογενειακό ομόλογο. Μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι η Ελλάδα στους επόμενους 12-16 μήνες θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις χρηματαγορές και να δανειστεί, σημαίνει ότι το ομογενειακό ομόλογο είναι μία μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις αγορές, αλλά και τη δυνατότητα της Ομογένειας να συνεισφέρει σ’ αυτό το μεγάλο αγώνα, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Σαχινίδη ότι θα αρχίσουμε τις διεργασίες από εβδομάδα και πολύ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε το μέγεθος του ομολόγου και αυτό που χρειάζεται να ξέρει ο Ελληνισμός, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει και να έχει συμμετοχή. Ο κόσμος ενδιαφέρεται, αλλά φυσικά πρέπει να είμαστε σίγουροι για τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και τους κατάλληλους ανθρώπους.
Leave a Reply