Αθήνα.- (GreekNewsOnline)
Μπορεί τα απολύτως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ελλαδικά μέσα ενημέρωσης να εξαφάνισαν την είδηση, δεν συνέβη όμως το ίδια και με τα διεθνή, Ανταπόκριση του Guardian περιγράφει μία σκηνή από τον Μεσαίωνα που συνέβη σε κέντρο προσφύγων της Χίου: Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περιτριγυρισμένος από αρουραίους. Η υπόθεση της Χίου επισημαίνει τις θλιβερές συνθήκες στα νησιά παρά το γεγονός ότι η ΕΕ διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, λένε οι εργαζόμενοι.
Ο νεαρός Σομαλός πρόσφυγας πέθανε μόνος του σε μια σκηνή. Μέχρι να φτάσουν, περίπου 12 ώρες μετά το θάνατο του, το σώμα περιβαλλόταν από τρωκτικά. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα, αργία στην Ελλάδα. Ο 28χρονος, που δεν έχει κατονομαστεί από τις ελληνικές αρχές, πιστεύεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Σε μια σύντομη δήλωση, το ελληνικό υπουργείο μετανάστευσης είπε ότι ο «άτυχος άνθρωπος» βρέθηκε από στρατιωτικό γιατρό να έχει δαγκώματα στο αυτί και στο χέρι του. «Η ακριβής αιτία θανάτου θα γίνει γνωστή από την νεκροψία που πρόκειται να διεξαχθεί».
Για τους εργαζομένους στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω – τα πέντε νησιά του Αιγαίου στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ρευμάτων – το περιστατικό αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της αποτυχίας των περιοριστικών πολιτικών που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της ΕΕ στα σύνορα της Ευρώπης, που όπως φαίνεται θέλει απεγνωσμένα να κρατήσει τους αιτούντες άσυλο έξω από τα σύνορά της.
«Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτό είναι ότι τα ελληνικά στρατόπεδα στα νησιά είναι συνώνυμα με τον υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο Δρ Απόστολος Βεϊζής, εκτελεστικός διευθυντής στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού Intersos. «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αρουραίους, σκουπίδια και βία. Σε κλινικές στα νησιά τα παιδιά συχνά καταφεύγουν με σημάδια δαγκώματος αρουραίων. Είναι επαίσχυντο και τρομακτικό που πρέπει να ζουν σε τόσο απαράδεκτες συνθήκες όταν πραγματικά δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό».
Η Αθήνα έχει λάβει περίπου 3 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης μεταξύ του 2015 και του 2020, αλλά επικριτές ισχυρίζονται ότι δεν είναι φανερά τα αποτελέσματα αυτής της δαπάνης. «Αν [τα χρήματα] είχαν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν θα μιλούσαμε τόσα χρόνια αργότερα για μια σκηνή του Μεσαίωνα όπου ένας νεκρός δέχεται επίθεση από αρουραίους», δήλωσε ο Βεϊζής, ο οποίος έχει εργαστεί στα νησιά για περισσότερο από μια δεκαετία. «Όλες οι δομές είναι φρικτές. Κάθε μέρα οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, ψυχικά και σωματικά. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αυτή η μεταχείριση είναι ηθελημένη πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην έρθουν περισσότεροι».
Η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη της ΕΕ, κατηγορείται για επιστροφή (pushbacks) μεταναστών και προσφύγων. Όμως, θριαμβευτικά, ο υπουργός μετανάστευσης της χώρας, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πρόσφατα ότι έπειτα από αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, μετά την απειλή της Τουρκίας να πλημμυρίσει την Ευρώπη με αιτούντες άσυλο, περισσότεροι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από αυτούς που έχουν φτάσει από τον Μάρτιο του περασμένου έτους
O 28χρονος Abdul Jallel που βρέθηκε νεκρός στη ΒΙΑΛ της Χίου, ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας, 5 ανήλικων τέκνων. Διέμενε στη ΒΙΑΛ από τον Δεκέμβρη του 19. Με την αναγνώριση του ως πρόσφυγα κόπηκε και το επίδομα.
Η κηδεία του Abdul έγινε το Σάββατο.
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
Με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, στην έδρα της Γραμματείας στη Μυτιλήνη, συναντήθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ και για τα πέντε νησιά του Αιγαίου που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος κι αυτό γιατί στις 30 Ιουνίου λήγει η εξαμηνιαία ισχύς του.
Οι κ. Μηταράκης και Κουτουλάκης, συζήτησαν εκτενώς την ανάγκη ενίσχυσης των πλωτών μέσων που πραγματοποιούν περιπολίες στο νησί της Λέσβου ενώ και με την ιδιότητα του βουλευτή Χίου ο Υπουργός σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων, στο κτίριο του τελωνείου Χίου.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που συνδέονται με τη νησιωτική πολιτική και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Κουτουλάκης τόνισε τη σημασία και την αξία του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την εδραίωση της στη Μυτιλήνη ως κέντρο λήψεως αποφάσεων αναφορικά με τη νησιωτική πολιτική.
Σε δήλωση του ο κ. Κουτουλάκης υπογράμμισε τα εξής:
«Από τον Ιούλιο του 2019, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη επαναπροσδιορίσαμε το ρόλο του κράτους στην άσκηση αποτελεσματικής ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.
Δημιουργήσαμε τις βάσεις μίας διαφορετικής περιφερειακής πολιτικής, με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η νησιωτικότητα να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης και διαφύλαξης της εδαφικής συνοχής της χώρας μας με αποτέλεσμα ο κ. Πλακιωτάκης να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, μια συνεκτική νομοθετική πρόταση, που φέρνει στο επίκεντρο το νησιώτη κάτοικο και το νησιώτη επιχειρηματία.
Χρέος και ευθύνη μας, είναι να εργαστούμε αποτελεσματικά για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση, χωρίς να χαθεί ούτε μία ημέρα. Η αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, αποτελεί πρόκληση, στην οποία, με τη βοήθεια των εργαζόμενων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».
Leave a Reply