Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με επιτυχία το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών και η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών διοργάνωσαν το βράδυ της Παρασκευής εκδήλωση, με ομιλητή το γιατρό Εμμανουήλ Λαμπράκη και θέμα την «ελληνική γλώσσα ως διαχρονική αξία». Στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον περίπου 200 άτομα, ο Δρ. Λαμπράκης παρουσίασε με τη βοήθεια διαφανειών τη διαχρονική και επίκαιρη αξία της Ελληνικής Γλώσσας η οποία δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό εργαλείο αλλά η ίδια η ουσία της σκέψης μας.
Ο ομιλητής ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την Αλίκη και τον Μιχάλη Χαλκιά, ιδιοκτήτες της αίθουσας που φιλοξένησε την εκδήλωση και ήταν χορηγός της, καθώς και την πρόεδρο των εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, γιατί πραγματοποίησαν την εκδήλωση, παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν και παρεμβάσεις σε πολιτικούς, από Ελληνο-εβραίο καθηγητή, ο οποίος κατηγορούσε τον κ. Λαμπράκη για «αντισημιτισμό».
«Οι επιθέσεις αυτές που δεχθήκαμε από τη στιγμή που αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τον ελληνικό πολιτισμό, έχουν σκοπό να κλείσουν τα στόματα των Ελλήνων», υποστήριξε ο δρ. Λαμπράκης.
Ανέφερε ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας μας δίδει τη δυνατότητα να διεισδύσουμε στο πνεύμα και στα νοήματα των ελληνικών κειμένων, ενώ επισήμανε ότι η απουσία της γλώσσας συμβάλλει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κράτους.
Θέλοντας να δείξει το αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο «εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας», παρέθεσε τις γνωστές «θεωρίες» γύρω από την ερμηνεία της Μεγάλης Σφραγίδας των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπάρχει και στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου για να καταλήξει ότι «η Νέα Τάξη πραγμάτων εφαρμόστηκε όταν στις 9 Μαρτίου μπήκε η πυραμίδα στο δολάριο».
Ανέφερε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο αρχαιότερος στον κόσμο, γι’ αυτό και δέχθηκε επιθέσεις», τόνισε. Υποστήριξε ότι η ελληνική γλώσσα προϋπήρξε της φοινικικής, καθώς το παλαιότερο ελληνικό αλφάβητο (η γραμμική γραφή Α) προϋπήρχε του φοινικικού κατά μίας χιλιετηρίδας. Μάλιστα το φοινικικό είχε μόνο σύμφωνα. Επίσης, η επιγραφή του Δισπηλιού, που ανακαλύφθηκε κοντά στην Καστοριά, είναι ελληνική γραφή η οποία χρονολογείται τουλάχιστον 5,260 χρόνια προ Χριστού, καθιστώντας την το πρώτο αλφάβητο της αρχαιότητας.
Παρέθεσε επίσης στοιχεία τα αποδεικνύουν την τελειότητα της ελληνικής γλώσσας, όπως η μαθηματική δομή του ελληνικού λόγου.
«Ο Ελλην και η Παιδεία του είναι βασισμένοι στα μαθηματικά και την αριθμητική», πρόσθεσε.
Ένα ακόμη στοιχείο που παρέθεσε, για να δείξει την υπεροχή του ελληνικού, έναντι των άλλων πολιτισμών, ήταν αναφορά των Ορφικών Υμνων, που περιγράφουν ότι δύο φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας ο χειμώνας και το καλοκαίρι είχαν ίσο μήκος, το 11835 πχ και το 1366 πχ.
Είπε ότι η θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν η πρώτη μονοθεϊστική της ανθρωπότητας, υποστήριξε ότι οι περιγραφές της βίβλου για τον κατακλυσμό και τη Γένεση έγιναν αιώνες μετά την Κοσμογονία του Ησίοδου και αναφέρθηκε σε διωγμούς που υπέστησαν οι Ελληνες εθνικοί από τη Ορθόδοξη Εκκλησία στα χρόνια του Βυζαντίου.
Απορία προκάλεσαν και κάποιες αναφορές του σε δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και του πρώην Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, η αλήθεια των οποίων αμφισβητείται. Τελος κριτική άσκησε και στην υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η υπεύθυνη του Ελληνοαμερικανικού Συμβούλιου Γυναικών στη Νέα Υόρκη, Αλίκη Χαλκιά, ο σύζυγός της Μιχάλης Χαλκιάς και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, η οποία τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τους αγώνες για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σχολείων στην Αμερική. Χαιρέτησε επίσης ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Νίκος Μετζίτης, ενώ παρευρέθηκε ο συντονιστής Εκπαίδευσης του προξενείου, Γιώργος Βληκίδης.
Μιλώντας στη Greek News, η κ. Κοκόλη διευκρίνισε ότι δεν την βρίσκουν σύμφωνη οι απόψεις του κ. Λαμπράκη για την κ. Διαμαντοπούλου και το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων και των αναφορών του στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Ιάκωβο και τον Σπυρίδωνα.
Leave a Reply