Του Νίκου Αναστασιάδη
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρας μας, περίοδο. Μια περίοδο που επιδιώκουμε να μετατρέψουμε στον πιο σημαντικό σταθμό προς την εκσυγχρονισμό του κράτους, την αναγέννηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος.
Το 2014 ήταν ένας χρόνος σκληρής δοκιμασίας για όλους μας. Ήταν ο χρόνος που ακολούθησε τη δραματική χρόνια του 2013, κατά την οποία υποχρεωθήκαμε να δεχτούμε τους όρους του Eurogroup μπροστά στον άμεσο κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας. Το 2014 βρεθήκαμε στη θέση, όχι μόνο να υποστούμε τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής, αλλά και να υποβληθούμε σε μια διαρκή και σκληρή άσκηση αντοχής και υλοποίησης ενός απαιτητικού προγράμματος εξυγίανσης του κράτους μας και ανόρθωσης της κυπριακής οικονομίας
Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως η κυπριακή οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα.
Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία προσαρμογής και σταδιακής ανάκαμψης. Είκοσι δύο μήνες από την υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόικα, μπορούμε με βεβαιότητα να δηλώσουμε πως αναστρέψαμε την πορεία και εισήλθαμε σε τροχιά ανάκαμψης.
Βρισκόμαστε, ασφαλώς, στα πρώτα βήματα ενός μακρύ δρόμου, αλλά σίγουρα, βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο.
Από τον Μάρτιο του 2013 έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Νέες διοικήσεις και διευθύνσεις ανέλαβαν όλες τις κυπριακές τράπεζες και ενισχύθηκε η εποπτεία. Ο Συνεργατισμός έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και ξένα κεφάλαια έχουν επενδυθεί στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, ενώ η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη επιστρέψει στο Χρηματιστήριο. Οι διεθνείς επενδυτές έχουν δώσει την ισχυρότερη ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Επιπλέον, τα Stress Tests των κυπριακών τραπεζών έχουν επιβεβαιώσει την οριστική σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
Πολύ πιο γρήγορα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, έχουν αρθεί εντελώς οι εσωτερικοί περιορισμοί κεφαλαίων, ενώ οι συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονται ουσιαστικά χωρίς εμπόδια.
Στον τομέα των δημόσιων οικονομικών λάβαμε δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις, φροντίζοντας την ίδια ώρα, να μην πληγεί το κοινωνικό σύνολο.
Στοχεύσαμε και περιορίσαμε τις δαπάνες χωρίς να καταφύγουμε σε σκληρά μέτρα όπως συνέβη σε άλλες χώρες, είτε με κάθετες μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, είτε με ιδιαίτερα επώδυνες για το κοινωνικό σύνολο φορολογίες. Αντίθετα, προωθήσαμε αποφάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά μέτρα για την απασχόληση, αλλά και την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες.
Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι στη θέση να αναφέρω πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014, κινείται σε θετικά επίπεδα. Αυτό συνάδει και με την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Η ανάπτυξη που όλοι τη θέλουμε και όλοι επιδιώκουμε δεν επιτυγχάνεται με διακηρύξεις, αλλά με σκληρή δουλειά. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του κράτους.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εφαρμόζουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρύθμισης διαμορφώνοντας το νέο σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος της Κύπρου, με στέρεα και υγιή θεμέλια, πάνω στα οποία θα στηριχθεί μια αξιόπιστη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Στόχος μας είναι η ευρεία διοικητική και αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που, αφενός θα λειτουργεί υποστηριχτικά προς τους πολίτες και αφετέρου θα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον καθιστώντας τη χώρα μας ελκυστική σε επενδύσεις για πραγματικά βιώσιμες αναπτύξεις.
Αυτή είναι η αποστολή μας και η ευθύνη μας για το 2015, να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στις τομές που απαιτούνται για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί.
Το 2015 προβλέπεται ότι θα είναι ο χρόνος θετικής ανάπτυξης της οικονομίας. Η Κύπρος εισέρχεται, πλέον, στο επόμενο κεφάλαιο, στο κεφάλαιο της προοπτικής και της ανάπτυξης.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η παράλληλη αξιοποίηση και η μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των στρατηγικών συμμαχιών με γείτονες χώρες θα ωθήσει τη χώρα μας στην ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.
Μελετούμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα και όλες τις εναλλακτικές επιλογές, προωθώντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται για επενδύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, θέλουμε να έχουμε και έχουμε ρόλο και συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, έχοντας σταθερότητα, αξιοπιστία και ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα ζητήματα. Η ταυτότητα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί την προστιθέμενη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντανακλά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας, στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Δυστυχώς, για τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα παράγοντα πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή, απαιτείται η επανένωση της χώρας, την οποία όχι μόνο δεν ευνοεί, αλλά όπως επιβεβαιώνει η πρόσφατη συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας, η Άγκυρα την υπονομεύει.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης ενάντια στα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Σε μια περίοδο πραγματικής αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξής της ως παράγοντα σταθερότητας, η Τουρκία επιλέγει να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που η Κύπρος και άλλες φίλες χώρες της περιοχής, εργαζόμαστε να οικοδομήσουμε στην εύφλεκτη περιοχή μας, επικαλούμενη, δήθεν, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Το έχω πει κατ’ επανάληψη και θα το επαναλάβω: ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και τα ωφελήματα στο σύνολο των νομίμων πολιτών. Είναι αυτονόητο η διαχείριση και εκμετάλλευση να ανήκει στην εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση η σύνθεση της οποίας προνοείται είτε από το σημερινό σύνταγμα είτε από το σύνταγμα που θα προκύψει από την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βάση των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.
Ο φυσικός πλούτος δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κίνητρο για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας.
Μπροστά σε αυτή την τουρκική πρόκληση, οφείλουμε να αντιδράσουμε αποφασιστικά. Με πνεύμα σύνεσης, θα πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, αλλά πιστεύω και χωρών οι οποίες σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες καλούμαστε σε μια υπεύθυνη, σοβαρή και συλλογική διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, αλλά και της προσπάθειας εξόδου από την οικονομική κρίση. Ο κυπριακός ελληνισμός έχει βιώσει παρόμοιες δοκιμασίες και προκλήσεις και στο παρελθόν και ανταπεξήλθε με επιτυχία. Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε και τώρα κάνοντας αρχή με το 2015.
*** Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Leave a Reply