Συμπεράσματα με αφορμή την ολοκλήρωσης της τετάρτης εκστρατείας της Greek News «Φέτος το καλοκαίρι Πάμε Ελλάδα»
Κύριο Αρθρο της Greek News
22 Ιουλίου 2013
Με το σημερινό μας φύλλο ολοκληρώνεται και η τέταρτη εκστρατεία της Greek News για τον ελληνικό τουρισμό, με το σύνθημα «Φέτος το Καλοκαίρι Πάμε Ελλάδα», στη διάρκεια της οποίας η εφημερίδα μας παρουσίαζε κάθε εβδομάδα αφιερώματα (κυρίως στο αγγλικό τμήμα) για προορισμούς στη γενέτειρα, μέρη και αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και μηνύματα παραγόντων που προέτρεπαν ομογενείς και φιλέλληνες να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Οπως εξηγήσαμε από την πρώτη κιόλας εκστρατείας μας, τον Μάιο του 2010, στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε το αίσθημα του πατριωτισμού στους Ομογενείς, να βοηθήσουν την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, με τον πιο απλό τρόπο: Να την επισκεφθούν. Και μ’ αυτό ταυτόχρονα να ενδυναμώσουν περισσότερο τους δεσμούς τους με την γενέτειρα και τους συμπατριώτες μας που ζουν εκεί. Ιδίως οι νέοι Ελληνοαμερικανοί, για τους οποίους οι επισκέψεις αυτές τους βοηθούν να αγαπήσουν τον τόπο των γονιών και των παππούδων τους, να μάθουν την ιστορία της Ελλάδας και να αγαπήσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της.
Το γεγονός ότι το 2010 ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε παρόμοια εκστρατεία και στα τέσσερα αυτά χρόνια είδαμε το μήνυμά μας πολλαπλασιάζεται και να αναπαράγεται από όλο και περισσότερους παράγοντες και οργανισμούς της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, μας γεμίζει ικανοποίηση. Όμως τα στοιχεία για το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα κάθε χρόνο επιδεινώνονται κι όπως βλέπουμε η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών είναι ελληνικής καταγωγής, που έχουν εμπεδώσει ότι είναι υποχρέωσή τους να πραγματοποιήσουν το ετήσιο προσκύνημα στην γενέτειρά τους. Αλλά κι αυτοί οι Ελληνοαμερικανοί βαρυγκωμούν την τελευταία 6ετία, μετά την πώληση της Ολυμπιακής, από τα πανάκριβα αεροπορικά ναύλα, που λειτουργούν αποτρεπτικά.
Ας δούμε τα αμείλικτα στατιστικά στοιχεία. Το 2009, πρώτη χρονιά μετά τη διακοπή της απευθείας πτήσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο αριθμός αφίξεων από τις ΗΠΑ ανήλθε σε 531.27, δηλαδή μειωμένος κατά 13% έναντι του 2008. Την ίδια περίοδο τα έσοδα από την Αμερική αντιστοιχούσαν στο 5% των συνολικών εσόδων του τουρισμού.
Το 2010, τη χρονιά δηλαδή της κρίσης και των μεγάλων ακυρώσεων λόγω της αναταραχής και των γεγονότων της Μαρφίν (τελικά σημειώθηκε συνολική αύξηση 0,2%), ο αριθμός των τουριστών από τις ΗΠΑ έφτασε τις 498.301, με μείωση 6% και ποσοστό επί των εσόδων του τουρισμού 6.23%. Την χρονιά εκείνη η Αμερική τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Το υψηλότερο μερίδιο εσόδων οφείλεται στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Το 2011 που ήταν η καλύτερη χρονιά ποτέ για τον ελληνικό τουρισμό, το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ σημείωσε νέα μείωση (2,7%) με τον αριθμό των αφίξεων να πέφτει στις 484.708 και η συμμετοχή στα έσοδα του τουρισμού στο 5,07.
Η περυσινή χρονιά (2012) που δεν εκτελούσε απευθείας πτήσεις η DELTA, καταργήθηκε η πτήση της Ατλάντας και μειώθηκαν οι πτήσεις της Continental και USair, η μείωση των επισκεπτών από την Αμερική έφτασε στο δραματικό επίπεδο της τάξης του 22,9% (373.831 αφίξεις) και το μερίδιο επί των εσόδων του τουρισμού στο 4,25%. Στην πτώση του τουρισμού μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει για το 2012 το ασταθές πολιτικό κλίμα με τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βασική αιτία της μείωσης του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ στην πενταετία αυτή είναι ο χαμηλός αριθμός διαθέσιμων θέσεων από ΗΠΑ προς Ελλάδα και τα ακριβά ναύλα. Γιατί, έχοντας ενισχυθεί το δολάριο έναντι του ευρώ κατά 20% τα τελευταία 2 χρόνια, η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει ελκυστικότερος προορισμός.
Δεν αμφιβάλουμε πως και οι σημερινή και οι προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού καταβάλλουν προσπάθειες στην αμερικανική αγορά. Όπως για παράδειγμα τις πρωτοβουλίες στην κρουαζιέρα – που ξεκίνησαν με τον Γιώργο Νικητιάδη – με την κατάργηση του καμποτάζ και τις επαφές με κορυφαίους παράγοντες του κλάδου, που συνέχισε με επιτυχία η σημερινή ηγεσία του υπουργείου με την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον ΓΓ του ΟΕΤ, Πάνο Λειβαδά. Όμως για να ξεκινούν οι κρουαζιέρες από την Ελλάδα – όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Protravel Πέτρος Βλήτας – θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις προς την Ελλάδα. Κι όσο δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε από την κρουαζιέρα είναι 1-2 μέρες στάθμευσης των πλοίων στην Ελλάδα.
Η εγκληματική πώληση της Ολυμπιακής, χωρίς να διασφαλιστεί πως θα εκτελεί υπερατλαντικές πτήσεις, κοστίζει στην Ελλάδα, μόνο για την τουριστική κίνηση από την Αμερική, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα το χρόνο. Ποσό πολύ μεγάλο για να δικαιολογεί απραξία, ή περιορισμένες προσπάθειες.
Οι φετινές προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες κι όλοι μιλούν ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια (10% περισσότεροι από πέρυσι). Πολύ φοβούμαστε ότι και φέτος η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ θα σημειώσει νέα πτώση, αφού οι τιμές των εισιτηρίων τους θερινούς μήνες είναι περί τα 1.800 δολάρια κι οι θέσεις έχουν μειωθεί.
Για την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, η μεγάλη πρόκληση είναι να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην Αμερική. Χρειάζονται στοχοποιημένες επαφές στις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες (στο υψηλότατο επίπεδο), που να ξεπερνούν τις τετριμμένες δεξιώσεις και πολυπληθείς συναντήσεις. Χρειάζεται ακόμη μελέτη και συντονισμός των ελληνικών εταιρειών με ευρωπαϊκές εταιρείες και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες, ώστε κι αν ακόμη δεν διασφαλιστεί η Αθήνα να αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για τις πτήσεις τους προς και από τις ΗΠΑ, να υπάρχουν οι σύντομες συνδέσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μελέτη χρειάζεται, συντονισμός και αποφασιστικότητα, μαζί με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των διασυνδέσεων που διαθέτουν πολλά ελληνικής καταγωγής στελέχη των αερομεταφορών και του τουρισμού, τα οποία μάλιστα προσφέρουν αφιλοκερδώς στη γενέτειρα.
Προτρέπουμε την ηγεσία του ελληνικού τουρισμού να ξεκινήσει άμεσα τη μελέτη των επιλογών που υπάρχουν και να έλθει στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου για σοβαρές διαβουλεύσεις.
Είναι κρίμα να παραμένουμε θεατές της συνεχιζόμενης φθοράς που ξεκίνησε το 2008 με το κλείσιμο της Ολυμπιακής.
Είναι ακόμη κρίμα να βλέπουμε να πηγαίνουν χαμένες προσπάθειες που καταβάλλουμε εμείς ως Greek News, άλλοι οργανισμοί και άτομα, για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού από τις ΗΠΑ κι αντί να στέλνουν στη γενέτειρα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, απλά να μειώνουν τις συνεχιζόμενες απώλειες.
Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Ας το κάνουν κι οι αρμόδιοι στη γενέτειρα!
Leave a Reply