Μέρος 2ο
Νέα Υόρκη.- Γράφει Ο Νίκος Νικολιδάκης
Η εφημερίδα «New York Post», στο φύλλο της 29ης Σεπτεμβρίου 2006 και με τίτλο «Ένα καλό διάβασμα», σημειώνει ότι μελέτη του Κέντρου Charter της Νέας Υόρκης, αποδεικνύει ότι περισσότερα από τα 2/3 των Charter της Ν. Υόρκης, τα οποία υπόκεινται στις πολιτειακές εξετάσεις σταθμισμένων τεστ στο μάθημα της Γλώσσας, ξεπέρασαν σε επιδόσεις τα δημόσια σχολεία της ίδιας περιοχής (District). Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα μαθηματικά , των τάξεων 3ης-8ης , για το σχολικό έτος 2005-2006, σύμφωνα με τα οποία οι μαθητές των Charter επέτυχαν το επίπεδο επάρκειας σε ποσοστό 65,8% ενώ οι μαθητές των δημοσίων σχολείων σε ποσοστό 57%.
Ο πρόεδρος G. Bush, προσπαθώντας να στηρίξει το γνωστό νόμο για την εκπαίδευση «No Child Left Behind», επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα καλύτερα Charter της Αμερικής στο Harlem, και επαίνεσε το εξαιρετικό έργο που γίνεται στα σχολεία Charter.
Oι ιδρυτές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Hellenic Classical Charter στο Brooklyn,θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περιχαρείς και περήφανοι για την πρωτοβουλία τους, αφού το σχολείο τους στο πρώτο έτος λειτουργίας του φιγουράρει 6ο στον πίνακα επιτυχίας ανάμεσα στα 37 Charters.
Tο σχολείο Hellenic Classical Charter γιόρτασε την εθνική μας επέτειο με τον ίδιο ενθουσιασμό και τίμησε τους πρωταγωνιστές της με την ίδια δέουσα τιμή που τους τίμησε κάθε ελληνικό σχολείο εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Gabriel, μαθητής της Αʼτάξης του Charter στο Brooklyn, τραγούδησε με το ίδιο καμάρι και τα ίδια λαμπερά μάτια , το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» μαζί με τα ελληνόπουλα του σχολείου και είχε την ίδια ολοκάθαρη εκφορά ελληνικού λόγου που είχαν τα ελληνόπουλα στην απαγγελία του δικού τους ποιήματος. Γιατί, μολονότι είναι η πρώτη του χρονιά στο σχολείο, έχει μάθει ήδη πλήρη ανάγνωση και γραφή , εξελισσόμενος σε έναν απόλυτα δίγλωσσο μαθητή (Successful bilingual), ό,τι ακριβώς προσδοκά η πολιτεία από ένα σχολείο του οποίου κορμός του προγράμματος (Core Curriculum) είναι «Τhe Greek Paideia» όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο του σχολείου με την πολιτεία.
Το χέρι του Hekima, μαθητή της Δʼ τάξης, στην ίδια γιορτή, διέγραψε μια τροχιά αγάπης και ενθουσιασμού για την Ελλάδα, απαγγέλλοντας τους στίχους «Απʼτη Μακεδονία μέχρι το Μοριά….ζήτω η Ελλάδα , ζήτω η Λευτεριά…». Το χέρι αυτό κινήθηκε με τέτοιο παρορμητικό τρόπο και τέτοια αγάπη για την Ελλάδα, που αν δεν ήταν μελαψής απόχρωσης, θα νόμιζες πως ο Hekima ήρθε από σχολείο της ελληνικής επαρχίας.
Η Gabriell και o Danniell , μαθητές ισπανικής καταγωγής στην Δʼ και Εʼ τάξη αντίστοιχα, τραγούδησαν το ίδιο καθαρά, μελωδικά και με την ίδια έπαρση το αριστούργημα του Θεοδωράκη «Απʼ το πρωί μες τη βροχή….» και χόρεψαν πάνω στη σκηνή με το ίδιο καμάρι και την ίδια περηφάνια τους ελληνικούς χορούς, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπως τραγουδούν και χορεύουν τα παιδιά κάθε ελληνικού προγράμματος την ημέρα αυτή.
Το εξαιρετικό έργο που γίνεται στο σχολείο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της βουλής για θέματα αποδήμων, κ.κ. Χαιτίδης, Νιώτης και Τσόγκας, κατά την επίσκεψή τους, την Παρασκευή 13 Απριλίου. Κατά την δίωρη παραμονή τους στο σχολείο συνομίλησαν με τους μαθητές, τούς άκουσαν να διαβάζουν – έλληνες και μη – σωστά ελληνικά και απόλαυσαν τα τραγούδια που είχαν απαγγείλει στη γιορτή του σχολείου τους. Ο Stephan , o Andrew και 11 ακόμα μη ελληνικής μαθητές της Γʼ τάξης είχαν την ίδια χαρά για την επίσκεψη ελλήνων επισήμων στην τάξη τους και την εξέφρασαν τραγουδώντας τους το άλλο αριστούργημα του Θεοδωράκη «Ένα το χελιδόνι….», διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου ότι με το τραγούδι αυτό, « μύρισαν» το άρωμα της δικαιοσύνης, αφού είναι « της ελληνικής παιδείας συμμετέχοντες».
Οι βουλευτές, στη συνάντησή τους με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τη διεύθυνση του σχολείου, διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο του προσφερόμενου προγράμματος και συγχάρηκαν όλους τους παράγοντες για την καινοτόμο αυτή προσπάθεια, η οποία προωθεί μέσα στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Υποσχέθηκαν δε την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής βουλής για την περαιτέρω στήριξη του ελληνικού προγράμματος με διδακτικό υλικό και την μελλοντική δημιουργία προγραμμάτων φιλοξενίας ομάδας μαθητών του σχολείου στην Ελλάδα. Στις εμπειρίες τους από την επίσκεψή τους στο σχολείο αναφέρθηκαν και κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού αλλά και στις μεμονωμένες συνεντεύξεις τους στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, εκφραζόμενοι με τα θερμότερα λόγια.
Σαν επίλογος…Πρόκληση
Τα Charters, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την πολιτεία της Ν. Υόρκης , είναι εδώ. Με εξαιρετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα που υποχρέωσαν την πολιτεία να προβεί στο διπλασιασμό τους.
Οι γονείς των μαθητών είναι εδώ , δίπλα στο σχολείο, το οποίο στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, εκτιμώντας την πολύπλευρη παιδευτική του προσφορά σε αγγλικό και ελληνικό πρόγραμμα.
Η ελληνική βουλή και πολιτεία είναι εδώ συμπαραστάτες και έδειξαν έμπρακτα ότι στηρίζουν πρωτοβουλίες που συνάδουν με την πολιτική τους για την παιδεία ομογενών.
Οι υπεύθυνοι άραγε, ομογενειακοί και κρατικοί παράγοντες, είναι εδώ;
Υπάρχει σʼαυτούς η βούληση, το ενδιαφέρον και η κυρίως η γνώση για να ευαισθητοποιήσουν εν δυνάμει ενδιαφερόμενους και να στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες; Θα μπορέσει η ομογένεια με τη βοήθειά τους να στηρίξει ξανά ομογενείς επιχειρηματίες και επιστήμονες, που δεν ενδιαφέρονται καθόλου να δουν φωτογραφίες τους στον ομογενειακό τύπο, αλλά που ενδεχομένως θα ήθελαν να κάνουν το Double , διεκδικώντας τουλάχιστον το 1% των νέων Charter που θα λειτουργήσουν από το επόμενο σχολικό έτος;
“Ιδού η Ρόδος…” γιατί…..“ Οι καιροί ού μενετοί.”
Ο Ν. Νικολιδάκης είναι παιδαγωγός, πρώην συντονιστής εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο της Ν. Υόρκης.
Leave a Reply