Νέα Υόρκη.- GreekNewsOnline
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την απολογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, για την φωτογράφισή του με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα εγκαίνια των γραφείων της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική προέβη σε δηλώσεις που κάε άλλο παρά πολιτικά ορθές είναι. Ερωτηθείς το βράδυ της Παρασκευής από τον ανταποκριτή το ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα, κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε για «τουρκοκυπριακό κράτος».
Να σημειωθεί ότι το 2019 όταν ο κ. Ελπιδόφόρους είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, είχε προκαλέσει με δηλώσεις περί μειονοτήτων σε Ελλάδα Τουρκία, που εξίσωναν Χάλκη και Έλληνες της Πόλης με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που η Τουρκία αποκαλεί τουρκική.
Το 2020 σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ΣΖυλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» είχε αποκαλέσει την Παναγία Σουμελά του Βερμίου «γιαλαντζί», σε αντίθεση με την γνήσια του Πόντου.
«Εξέφρασα τη λύπη μου που στεναχώρησα τους αδελφούς μας του Κυπρίους και όλους τους Έλληνες, αλλά ασφαλώς δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου να αναγνωρίσω το τουρκοκυπριακό κράτος διότι και δεν το πιστεύω και δεν είναι στις αρμοδιότητες μου», είπε οΑρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρος στον Αντ1.
Από την απάντηση είναι προφανές ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προτιμότερο να σταματήσει να μιλά για τα θέματα αυτά, γιατί ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα και προκαλεί τόσο το εν Αμερική ελληνορθόδοξο ποίμνιο, όσο και τους ανά την υφήλιο Έλληνες.
Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο κι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισαν μετά την γραπτή απολογία του Ελπιδοφόρου να το συναντήσουν. Ωστόσο οι συναντήσεις δεν έγιναν ως συνήθως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, αλλά στην Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία και στην κατοικία του Κύπριου πρέσβη αντίστοιχα.

Πάντως ελληνική κυβερνητική πηγή σημείωνε μετά το πέρας της συνάντησης Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρουτ είπε ότι «το θέμα είναι λήξαν. Αυτό, που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδος με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιο της».
Όπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ, συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.
Επιπλέον οι κ.κ Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος συζήτησαν ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Το Σάββατο ο κ. Ελπιδοφόρος, συνάντησε τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού. Συνεπώς, μετά τις επεξηγήσεις, αν θέλετε, την απολογία του Σεβασμιότατου, θεωρώ ότι το θέμα έληξε».
Αναφερόμενος στην διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι τις τελευταίες μέρες βιώσαμε κάποιες στιγμές πικρίας, “γιατί δεν μπορεί κανείς επικαλούμενος τον δικό του πόνο να λησμονεί πως και κάποιοι άλλοι έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που μετέτρεψαν και τη δική του οικογένεια σε πρόσφυγες”.
“Θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το λέω με πολύ σεβασμό και πολλή εκτίμηση και δεν θέλω να δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα μεταξύ της παροικίας, διότι έχει ρόλο να διαδραματίσει ο προϊστάμενος της Εκκλησίας στην Αμερική. Θα πρέπει απλούστατα να συνειδητοποιήσουμε κάποια ώρα ότι ανεξάρτητα της υπηκοότητας, αυτό που στο DNA μας υπάρχει και δεν αλλοιώνεται με τις πολιτογραφήσεις είναι το DNA του Έλληνα”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος είπε ότι παρά την πικρία που προκλήθηκε και θέλοντας να νιώθει πως είμαστε όλοι ενωμένοι “θα πρέπει να διαγράψουμε το τι συνέβη, η σημείωση ετέθη, το σφάλμα, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίστηκε και αύριο (σήμερα) και δια ζώσης θα διαβιβάσω στον σεβασμιότατο την πικρία που έχει προκληθεί και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει”.
ΣΤΟΝ ΑΝΤ1
Στην συνέντευξή του προς τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είναι «ευθυγραμμισμένος πλήρως σ’ όλα τα εθνικά μας θέματα με το εθνικό μας κέντρο όπως πάντοτε, όπως όλοι οι προκάτοχοι μου και είμαι έτοιμος για να συνδράμω στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. … Με ξάφνιασε η έκταση την οποία πήρε γι’ αυτό και εξέδωσα την ανακοίνωση και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαι επίσης ευτυχής επειδή αύριο θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και έτσι θα κλείσει ένας κύκλος που δεν θα έπρεπε να ανοίξει αυτής της παρεξήγησης».
Ο κ. Ελπιδόφόρος θεωρεί ότι η κρίση φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι έχει ξεπεραστεί.
Σε ερώτηση του ΑΝΤΕΝΝΑ εάν πίσω από τις αντιδράσεις υπήρχαν σκοπιμότητες, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε:
«Δεν μπορώ να τάζω νεφρούς και καρδίες, όπως λέει το Ευαγγέλιο, δεν μπορώ να μπω στην καρδιά και στην σκέψη κανενός το γιατί έγινε, εγώ μένω στους καλοπροαίρετους ανθρώπους που στεναχώρησα και ζήτησα την κατανόηση τους και σε αυτούς απευθύνθηκα».
Πάντως μέσω διαρροών επιχειρήθηκε από την Αρχιεπισκοπή να περάσει το μήνυμα πως πίσω από την κριτική κατά του Ελπιδοφόρου βρίσκονται … ρωσικά συμφέροντα.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
Μετά τις ακυρώσεις των επισκέψεων Αναστασιάδη και Μητσοτάκη στην Αρχιεπισκοπή, υπό την πίεση και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ο κκ Βαρθολομαίος εξοργίστηκε όταν ελέχθη από τον Αρχιεπίσκοπο ότι η παρουσία του Ελπιδοφόρου έγινε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη στην εξής δήλωση:
«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.
Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».
Να σημειωθεί ότι η επίρριψη ευθυνών στην Κύπρο για τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης προκάλεσε νέες αντιδράσεις.
Κακή δημοσιογραφία

Τη στιγμή που η Ομογένεια και η Κύπρος έβραζαν για την παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, παρέα με τον Τατάρ, το κυβερνητικό ΑΠΕ προωθούσε μία δήλωση αντιπερισπασμού του κ. Ελπιδοφόρου, τον οποίο ηρωοποιούσε για πράγματα που δεν έκανε:
“Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος βρέθηκε στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου, στη Νέα Υόρκη, με κομβική την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, τα οποία πραγματοποιήθηκαν παρόντος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε την επιμονή του στην ανάδειξη της βαρύνουσας σημασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Όπως επισήμαναν κύκλοι με βαθιά γνώση της παγκόσμιας πραγματικότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι το πρόσωπο που με μεθοδικότητα και στρατηγική διεθνοποίησε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ηγουμένου της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, αλλά και το πρόσωπο που ανέδειξε παγκοσμίως τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, και της Μονής της Χώρας σε ισλαμικά τεμένη. Όπως σημείωναν, «έναντι των κραυγών στέκονται πάντα οι πράξεις».
Γ. Κατρούγκαλος: Ανοίκειο το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
«Ανοίκειο και αντιθεσμικό» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με αφορμή τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, μιλώντας στον ρ/σ Alpha. Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε αορίστως τη «δυσαρέσκεια» και την «ενόχληση» της κυβέρνησης. «Όμως ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειας του», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική και ότι επί του προκειμένου δεν θεωρεί προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα. Πρόσθεσε ότι πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Τατάρ, για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή».
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι:«θεωρεί επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα, να ασκήσει κριτική, όπως εκτιμά, αλλά και με τον τρόπο που προσήκει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία από τις ανοίκειες δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».
Leave a Reply