Νέα Υόρκη.- Εστάλησαν την Πέμπτη από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, στα κατά τόπους Γραφεία των Συντονιστών Εκπαίδευσης οι πρώτες εγκύκλιοι αναφορικά με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν σε κοινοτικά σχολεία αλλά και σχολεία τσάρτερ, σ’ όλη την Αμερική. Βάση της νέας εγκυκλίου, ανακαλούνται όλες οι ειδικότητες, πλην των δασκάλων ελληνικών.
Οι ειδικότητες αυτές αφορούν, μουσικούς, γυμναστές, θεολόγους, δασκάλους σχεδίου, μαθηματικούς κ.α., οι οποίοι οφείλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι συμπληρώσει τριετία.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από την εγκύκλιο αυτή δέχεται το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, το οποίο χάνει 6 από τους 9 αποσπασμένους που έχει. Ήτοι: Δύο μουσικούς, δύο γυμναστές, η καλών τεχνών και ένα θεολόγο.
Ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, Νίκος Αντριώτης, με τον οποίο συνομιλήσαμε, εξέφρασε δυσφορία για την απόφαση, η οποία θα επιφέρει και σχετικό οικονομικό κόστος στο σχολείο.
«Έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε, καταβάλλοντας εμείς το επιμίσθιό τους, έναν δάσκαλο μουσικής κι έναν γυμναστή κι ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν εμπόδια από το υπουργείο Παιδείας», είπε.
Θα παραμείνουν ακόμη και οι τρεις δάσκαλοι ελληνικών, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στο σχολείο.
Πέραν των 6 του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, φεύγει από την Αμερική ακόμη μία δασκάλ με ειδικότητα, της οποίας λήγει η τριετία.
Πέραν τούτων, από την περιφέρεια εποπτείας του Συντονιστή Νέας Υόρκης επιστρέφουν στην Ελλάδα 7 αποσπασμένοι δάσκαλοι η οποία δεν ζήτησαν παράταση με την λήξη της τριετίας, ή των οποίων λήγει η πενταετία και δεν πρόκειται να αντικατασταθούν, αφού με προηγούμενη εγκύκλιο αναστάλθηκαν για τη νέα χρονιά οι αποσπάσεις. Ορισμένοι από τους λόγους της κατηγορίας αυτής σχετίζονται και με τις πρόσφατες περικοπές και αύξηση της φορολογίας, που κάνουν ασύμφορη την παραμονή στο εξωτερικό.
Αντίθετα, σύμφωνα με έγκυρη πηγή βρίσκεται σε καλό δρόμο η υπόθεση των εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν τριετία και στους οποίους αναμένεται ότι θα δοθεί κανονικά διετής παράταση.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές, στην περιφέρεια του συντονιστή Νέας Υόρκης θα παραμείνουν 29 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
Από την περιφέρεια του Γραφείου Συντονιστή Σικάγο επιστρέφουν 6 άτομα στην Ελλάδα. Μία δασκάλα επιστρέφει οικειοθελώς, τρεις με ειδικότητα και με τριετία και δύο με ειδικότητα που θα μπορούσαν χωρίς την εγκύκλιο να μείνουν για ένα ακόμη έτος. Παραμένουν 14 αποσπασμένοι, εκ των οποίων οι 7 χωρίς επιμίσθιο.
Ανάλογες είναι οι εξελίξεις και στα υπόλοιπα γραφεία.
Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο του Απριλίου διευκρινίσθηκε ότι αποσπασμένοι δάσκαλοι μπορούν να υπηρετούν μόνο σε ημερήσια κοινοτικά σχολεία και σχολεία τσάρτερ.
Εκπαιδευτικός με τον οποίο συνομιλήσαμε, μίλησε και για ορισμένες υπερβολές που γίνονται από σχολεία.
«Υπάρχει σχολείο τσάρτερ στο οποίο υπηρετούν 12 αποσπασμένοι από την Ελλάδα, επί συνόλου 27 καθηγητών. Δεν είναι δυνατόν να έχεις 12 δασκάλους που καλύπτουν το 20% του διδακτικού προγράμματος και 15 για το υπόλοιπο 80%».
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή Αποδήμων της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, είπε πως για το εξωτερικό, η νέα προσέγγιση θα έχει ως κέντρο βάρους το τρίπτυχο Γλώσσα-Ιστορία-Πολιτισμός, και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που θα καλούνται να το υπηρετήσουν θα είναι μόνο νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και φιλόλογοι, ενώ οι ειδικότητες πολιτισμού θα περιλαμβάνουν γυμναστές, μουσικούς και, σε κάποιες χώρες, μαθηματικούς.
Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας συνιστά, όπως εξήγησε η υπουργός, προτεραιότητα στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με λίστες αναμονής, σε πολλές χώρες.
Τα 400 σημεία -Κέντρα ή Έδρες Ελληνικών Σπουδών- που υπάρχουν σήμερα ανά τον κόσμο θα ενταχθούν με έναν ειδικό σχεδιασμό στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνικής Γλώσσας, θα ανανεωθούν και θα υποστηριχθούν με αποσπάσεις εκπαιδευτικών και οικονομικούς πόρους με διαφανή τρόπο και συγκεκριμένα κριτήρια.
Παράλληλα, θα υπάρξει οργάνωση συστηματικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μέσω των πρεσβειών μας με επιτόπου διδάσκοντες.
Αναφερόμενη στο θέμα των αποσπάσεων και απαντώντας σε τοποθετήσεις μελών της επιτροπής σχετικά με τη μεγάλη σπατάλη χωρίς τελικό αποτέλεσμα που υφίστατο γύρω από αυτό το ζήτημα, η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι ο εξορθολογισμός της κατάστασης δεν γίνεται με μόνο στόχο το “μάζεμα” των εξόδων, αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση του αποδήμου ελληνισμού με τρόπο αντιμετωπίσιμο από το ελληνικό κράτος και βασικό στόχο να μην υπάρχει κανένα παιδί που να θέλει να μάθει ελληνικά και να μην μπορεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται το θέμα των αποσπάσεων που, όπως είπε η υπουργός, ήταν εκτός ελέγχου από φέτος και στο εξής μπαίνουν σε τροχιά νοικοκυρέματος με συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων της ίδιας πόλης, καθώς και μία μεγάλη προσπάθεια μείωσης του τεράστιου αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε η υπουργός, ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών κατά τη διετία 2008-09 αυξήθηκε κατά 20%, ενώ μειώθηκαν οι μαθητές. Επ’ αυτού η κα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.
Τον προσεχή Οκτώβριο, όπως επισήμανε η κα Διαμαντοπούλου, θα υπάρχει το σχέδιο νόμου για τον Απόδημο Ελληνισμό με πρώτη προτεραιότητα τους μαθητές, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους.
Leave a Reply