Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Διαδικτυακά αποχαιρέτησαν οι εκπρόσωποι των μεγάλων Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων τον απερχόμενο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επιστρέφει στη Λευκωσία προκειμένου να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του βασικού διαπραγματευτή της Ε/Κ πλευράς στο Κυπριακό, καθώς ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες εντός του Φεβρουαρίου.

Την διαδικτυακή -μέσω της πλατφόρμας ZOOM- εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) με συντονιστές τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ και τον Μάικ Μανάτο, πρόεδρο της Manatos & Manatos στην Ουάσιγκτον.
Ο πρέσβης Αντρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος πρόκειται να αφυπηρετήσει από το διπλωματικό σώμα της Κύπρου τον ερχόμενο Ιούλιο, τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία επέτειναν την απόφαση για επιστροφή του στην Κύπρο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, λόγω των μετακινήσεών του τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε αρκετές φορές να τεθεί σε καραντίνα ενώ υποβλήθηκε σε 36 τεστ για τον κορωνοϊό.

Αντικαταστάτης του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία θα είναι ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής του -στην ίδια θέση- κατά την πενταετία 2003 – 2008.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ευχαρίστησε τον κ. Μαυρογιάννη για την υπηρεσία του προς την πατρίδα και τόνισε πως χαίρει πλήρους εμπιστοσύνης στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, με το οποίο συμφώνησαν όλοι σχεδόν όσοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Ο Ανδρέας Μανάτος, εκ μέρους της Manatos & Manatos, προειδοποίησε ότι το Κυπριακό δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπογράμμισε ωστόσο τη θετική συγκυρία να βρίσκονται φιλέλληνες πολιτικοί στις σημαντικότερες κυβερνητικές θέσεις, αναφέροντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών, Αντονυ Μπλίνκεν, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ. “Δεν θα είναι εύκολο αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”, είπε.
Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, τόνισε ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη Ελληνοαμερικανική οργάνωση που διατηρεί τμήμα και στην Κύπρο, θα συνεχίσει τον αγώνα της για την προάσπιση του Ελληνισμού και για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, ενώ θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να διοργανώσει το ετήσιο συνέδριό της στην Κύπρο μέσα στα επόμενα χρόνια. “Δεν πρόκειται για αποχαιρετισμό αλλά μάλλον για υπόσχεση ότι θα σας δούμε αργότερα”, είπε.
Ο πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης επισήμανε ότι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προχωρήσει το Κυπριακό, αυτός είναι ο καλός του φίλος Ανδρέας Μαυρογιάννης. “Αν και πέρασαν 46 χρόνια, δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι δεν προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε και υπενθύμισε ότι το AHI ιδρύθηκε εξαιτίας του Κυπριακού, της παράνομης εισβολής και κατοχής στο νησί και θα συνεχίσει να εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, είπε ότι ήταν μεγάλη τιμή για τα μέλη της οργάνωσης να δουλέψουν μαζί του και του ευχήθηκε καλή δύναμη στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.
Η πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρία Παππά, ευχαρίστησε τον κ. Μαυρογιάννη για την υπηρεσία και την αφοσίωσή του στην πατρίδα και του ευχήθηκε καλή τύχη στη συνέχεια.
Η κ. Mona Abramson από την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ισραήλ- Κύπρου -Ελλάδος και ΗΠΑ και χαρακτήρισε τον κ. Μαυρογιάννη πολύ καλό φίλο που είναι αφοσιωμένος στη συνέχιση αυτή της συνεργασίας.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, υπογράμμισε ότι “οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά με τον Ανδρέα ως βασικό διαπραγματευτή, αισθάνομαι λίγο καλύτερα”, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. “Πρέπει να πούμε τα πράγματα που μας ενοχλούν ως κοινότητα. Οταν βλέπουμε τι επικρατεί στην Κύπρο καθημερινά, τη διαφθορά και το ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται παρά για το πώς θα βγάλουν χρήματα, αυτό κάνει τη ζωή μας λίγο πιο δύσκολη. Και σταματώ εδώ”, τόνισε.
Ο ιδρυτικός πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικπού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Κωμοδρόμος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρέσβη Μαυρογιάννη στο ρόλο του ως βασικού διαπραγματευτή και του ευχήθηκε καλή τύχη.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Γιώργος Συλλούρης, συνεχάρη τον κ. Μαυρογιάννη για ό,τι έκανε μέχρι τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει πολλά στην Κύπρο ώστε να φτάσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι βιώσιμη για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού”.
Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αρίστος Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε τον πρέσβη Μαυρογιάννη ως “ακλόνητο στυλοβάτη δύναμης και σταθερότητας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες”, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να υπηρετεί με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο όπως κάνει μέχρι σήμερα.
Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας, είπε ότι αποτελεί τιμή και προνόμιο για όλους να τον γνωρίζουν και του ευχήθηκε τα καλύτερα, όπως και ο δικηγόρος Πίτερ Κακογιάννης, ο καθηγητής του St. John’s, Ασερ Ματαθίας και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής, Μάρκος Μαρινάκης.
Με θερμά λόγια μίλησαν επίσης για τον συνάδελφό τους ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσιώτης, ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι οι Ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί θα βρίσκονται ενωμένοι στο πλευρό του, δουλεύοντας πολύ σκληρά και θα είναι και στο πλευρό των Κυπρίων στον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη. Εμείς ως Ελληνοαμερικανοί, είπε, είμαστε με τους πολιτικούς εκείνους που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο στα δίκαια αιτήματά της.
Leave a Reply