ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Μια σημαντική έκθεση που παρουσιάζει αντικείμενα από την Κύπρο που χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του Χαλκού (1400 πΧ περίπου) έως το τέλος της Ελληνιστικής Περιόδου (100 πΧ περίπου) ανοίγει στο Ωνάσσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στις 23 Οκτωβρίου και διαρκεί έως τις 3 Ιανουαρίου 2004. Η έκθεση που έχει τον τίτλο “Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού” περιλαμβάνει 85 έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ βγει εκτός Κύπρου, γεγονός που δίνει την σπάνια ευκαιρία στο κοινό της Νέας Υόρκης να θαυμάσουν για πρώτη φορά αυτούς τους θησαυρούς από κοντά. Τα εγκαίνια θα τελεστούν το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω προέδρω της Κύπρου, κ. Χριστόδουλου Πασσιαρδή, του προέδρου του Ωνασσείου κ. Στέλιου Παπαδημητρίου, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου κ.α.
Η έκθεση “Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη” έχει τεθεί υπό την αιγίδα του κ. Τάσου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκτός από τα αντικείμενα που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ (στα οποία περιλαμβάνονται αγάλματα και έργα, όπως οικιακά σκεύη από πηλό, χαλκό και μάρμαρο), τέσσερα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων Cesnola του Μητροπολιτικού Μουσείου της ΝΥ.
Το έκθεμα που αποτελεί σήμα κατατεθέν της έκθεσης είναι ένα μεγάλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που βρέθηκε σε ανασκαφή στην Κύπρο το 1956, και το οποίο εξάγεται για πρώτη φορά από το νησί. Βρέθηκε στον βυθό της Νέας Πάφου -η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως αρχαιολογικός χώρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς- και ονομάζεται Αναδυόμενη Αφροδίτη.
Το άγαλμα, το οποίο είναι ακέφαλο και του λείπουν τα χέρια και το κάτω μέρος των ποδιών, είναι από μάρμαρο του Αιγαίου. Οι αιώνες κατά τους οποίους βρισκόταν στο θαλασσινό νερό έχουν διαβρώσει την επιφάνεια του μαρμάρου, κάτι που δίνει στο γλυπτό μια χαρακτηριστική γυαλάδα. Το ανασηκωμένο δεξί του μπράτσο κρατούσε την άκρη των μακριών μαλλιών και κάποιες ωπές στους γοφούς προδίδουν ότι μέρος των ποδιών καλυπτόταν με γλυπτό μανδύα. Αν και ακρωτηριασμένο, το άγαλμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της γλυπτικής παράδοσης που δημιούργησε ο Πραξιτέλης, ο πιο διάσημος Αττικός γλύπτης, κάτι που είναι εμφανές από τους στενούς ώμους και τους μεγάλους γοφούς της Αφροδίτης.
Ο τίτλος της έκθεσης έχει ως πηγή έμπνευσης την Αναδυόμενη Αφροδίτη και τη σημασία που είχε η θεά σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι η θεότητα της Αφροδίτης προέρχεται από την Ιστάρ, τη θεά της σεξουαλικότητας από την εύφορη κοιλάδα της Μεσοποταμίας. Ο θρύλος της Ιστάρ γρήγορα βρήκε το δρόμο του προς τα δυτικά, τη Συρία και την Παλαιστίνη, όπου ήταν γνωστή ως Αστάρτη, και προς την Κύπρο, όπου απέκτησε τα χαρακτηριστικά της θεάς του έρωτα.
Κατά την μυθολογία, η Κύπρος θεωρείται γενέθλιος τόπος της Αφροδίτης. Η εξ ανατολών προέλευσή της αποδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου, ως το ανατολικότερο φυλάκιο του Ελληνισμού και τη δυνατότητα του νησιού να αφομοιώνει τις πολυάριθμες πολιτιστικές επιρροές στις οποίες ήταν εκτεθειμένο ανά τους αιώνες.
Η έκθεση “Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη” διοργανώθηκε από τον Δρ. Σοφοκλή Χατζησάββα, διευθυντή της Διεύθυνσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων. Ο Δρ. Χατζησάββας έχει εργαστεί με διάφορες ιδιότητες στην κυπριακή Διεύθυνση Αρχαιοτήτων από το 1973 έως σήμερα. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Σόφιας και του Κέιμπριτζ και έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Ο Δ. Χατζησάββας έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Κύπρο, καθώς και στο Νέσεμπουρ και στο Πρέσλαβ της Βουλγαρίας. Εχει εκδώσει πολλά βιβλία και στις ειδικότητές του συγκαταλέγεται η αρχαία τεχνολογία, η μεταλλουργία και η παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου κατά την αρχαιότητα.
Leave a Reply