Λευκωσία.- Tου ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ
Τι και αν τα τελευταία μηνύματα από το τραπέζι των συνομιλιών δεν είναι ενθαρρυντικά; Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στον Ντερβίς Έρογλου και το επιτελείο του, το οποίο, το προσβλέπει στην παραμονή του στην «προεδρία» μέσα από τη σύμπηξη ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, οι έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι πίσω από τα αποτελέσματα των πρόσφατων «δημοτικών εκλογών» και του «δημοψηφίσματος» για τη μερική τροποποίηση του «συντάγματος» κρύβεται ο κ. Έρογλου. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, στην πρόσφατη αναμέτρηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέβαλε προσπάθειες για να προκαλέσει διάσπαση στους κόλπους της Τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Χαρακτηριστικά, στην Αμμόχωστο, στη Λευκωσία και στην Κερύνεια το στρατόπεδο. Έρογλου υποστήριξε τους αντίπαλους των υποψηφίων του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Η τακτική του Έρογλου για αποδυνάμωση του ΡΤΚ, μόλις λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμης σημασίας «προεδρικές εκλογές».
«Ο κ. Έρογλου άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και την αποδυνάμωση του ΡΤΚ. Αυτές οι εξελίξεις εξυπηρετούν τον απώτερο στόχο του, ο οποίος δεν είναι άλλος παρά η παραμονή του στο «προεδρικό μέγαρο» για την επόμενη πενταετία», επισημάνει μια τουρκοκυπριακή πηγή της «Κ». Σύμφωνα με την πηγή της «Κ», η ενίσχυση των ποσοστών του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, η εξασφάλιση του «δήμου» της Λευκωσίας και η ανταπόκριση της κοινωνίας στο συγκεκριμένο κίνημα έχουν αναπτερώσει το ηθικό του κ. Ακιντζί, ο οποίος πλέον δεν κρύβει τις βλέψεις του ακόμη και για «ανώτατο αξίωμα» της κοινότητάς του. Σε περίπτωση που ο κ. Ακιντζί οριστικοποιήσει την απόφασή του και διεκδικήσει τις «προεδρικές εκλογές», το ΡΤΚ θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν ισχυρό αντίπαλο.
Μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους του ΡΤΚ, το οποίο αυτό το διάστημα αναζητεί τον υποψήφιό του για τις «προεδρικές εκλογές». Η βάση και τα ιδρυτικά στελέχη του ΡΤΚ διαφωνούν με την πολιτική γραμμή και τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του κόμματος. Ακόμη, τονίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει να συμμετάσχει στην επόμενη «εκλογική» αναμέτρηση με ένα ανανεωμένο προφίλ και έναν υποψήφιο, ο οποίος θα έχει απήχηση στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αναζήτησης, μέχρι στιγμής στους κόλπους του ΡΤΚ ξεχωρίζουν τα ονόματα του «υπουργού Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί και της «προέδρου της Βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ.
Η ήττα του ΡΤΚ και η αντίστοιχη επιτυχία της στρατηγικής του κ. Έρογλου στις πρόσφατες «δημοτικές εκλογές» δεν ανοίγει αυτομάτως τον δρόμο για την παραμονή του ίδιου στο αξίωμα του ηγέτη της κοινότητας του μετά το 2015. Την επόμενη περίοδο, ο κ. Έρογλου θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αντίσταση μιας μερίδας της τ/κ Δεξιάς, η οποία αμφισβητεί την ηγεσία του. Το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υψώνονται φωνές κατά της πολιτικής γραμμής του Έρογλου. Σύμφωνα με την άποψη των διαφωνούντων στελεχών και «βουλευτών» του κόμματος, η στρατηγική του κ. Έρογλου έχει ανοίξει τον δρόμο για την αποδυνάμωση του ΚΕΕ και γι’ αυτό υποστηρίζουν ότι στις «προεδρικές εκλογές», θα πρέπει να παραχωρήσει την θέση του στον Κουντρέτ Οζερσάι, που εκτελεί καθήκοντα διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας στις συνομιλίες. Όπως υποστηρίζουν, σε αντίθεση με τον Έρογλου, ο Οζερσάι έχει την δυνατότητα να ανανεώσει το προφίλ και να αυξήσει τα ποσοστά της Δεξιάς.
Η αποδυνάμωση του ΚΕΕ και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στενού συνεργάτη του, δεν αποτελεί τον μοναδικό «πονοκέφαλο» του κ. Έρογλου. Το Δημοκρατικό Κόμμα, δεύτερο σε δύναμη κόμμα της τ/κ Δεξιάς, διανύει πολύ δύσκολες ημέρες. Ο Σερντάρ Ντενκτάς έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματός του και οι «άνθρωποι» του κ. Έρογλου προβληματίζονται για τη συνέχεια της παρουσίας τους στο Δημοκρατικό Κόμμα.
**** Από την εφημερίδα της Κύπρου «Καθημερινή της Κυριακής».
Leave a Reply