Ηνωμένα Εθνη.- Ανάλυση του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Η μεγαλύτερη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στη διαδικασία, η αντικατάσταση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ από το Νορβηγό πρώην υπουργό Εξωτερικών Εσπεν Μπαρθ Άιντε κι η αναστολή των συνομιλιών εξ αιτίας των τουρκικών προκλήσεων με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) και της έναρξης ερευνών από το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν το κυπριακό τη χρονιά που φεύγει.
Μια χρονιά που ξεκίνησε αρκετά ελπιδοφόρα, καθώς ως αποτέλεσμα εντατικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων των Αμερικανών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη στις 11ης Φεβρουαρίου. Το κοινό ανακοινωθέν αποτελούσε απαίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μετά την εκλογή του ήθελε να διασφαλιστεί η βάση των διαπραγματεύσεων και της λύσης του κυπριακή.
Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πολλούς μήνες και από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου είχαν εστιαστεί σε ορισμένες φράσεις 1-2 παραγράφων. Τελικά οι διαφορές ξεπεράστηκαν με τις παρεμβάσεις των αμερικανών.
Η αμερικανική εμπλοκή αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος μιλώντας στη Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο – στις 30 Ιανουαρίου – είπε πως οι ΗΠΑ εργάζονται σιωπηρά στο Κυπριακό. Δύο μέρες αργότερα φτάνει στην Κύπρο η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία των δύο ηγετών. Ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Αναστασιάδη και ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου ουσιαστικά προαναγγέλλεται η επανέναρξη των συνομιλιών.
Στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου οι δύο ηγέτες εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων.
Η συμφωνία χαιρετίστηκε από το Σ.Α. του ΟΗΕ, τον ΓΓ Μπαν γκι-Μουν, τη Βρετανία και την Ε.Ε, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία φαίνεται πως έγινε με στόχο να προσφέρει πολιτική στήριξη προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο εσωτερικό μέτωπο.
Η δήλωση αναφέρεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στη σημασία των ΜΟΕ, αλλά και μέτρων «για μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες», ενώ επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ «στην άσκηση των κυριάρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων στις υπεράκτιες ζώνες της».
Οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι ξεκινούν τις συναντήσεις τους στις 13 Φεβρουαρίου και στα τέλη του μήνα επισκέπτονται αντίστοιχα την Αγκυρα και την Αθήνα, εκδηλώνοντας αμφότεροι ικανοποίηση.
Η Ουάσιγκτον υπερεκτιμά τις τουρκικές υποσχέσεις και πιστεύει ότι η πρόοδος θα είναι ραγδαία. Μάλιστα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζουν να συζητούν ημερομηνίες για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην Κύπρο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, την οποία συνέδεαν με εξαγγελία για το Βαρώσι και μικρό πακέτο ΜΟΕ.
Ωστόσο από τα τέλη του Φεβρουαρίου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Οι Αγκυρα ξεκινά τις απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ κι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απευθύνει στις 23 Φεβρουαρίου την πρώτη προειδοποίηση, ότι «αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, η απάντηση από κυπριακής πλευράς θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες».
Στο κομμάτι των ΜΟΕ και της Αμμοχώστου – το οποίο θα συζητείτο εκ παραλλήλου – ούτε ο κ. Ερογλου, ούτε η Αγκυρα προτίθενται να μετακινηθούν από τις γνωστές τους θέσεις. Ενώ στην ουσία των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στα τέλη Μαρτίου πως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διακρίβωσης των θέσεων των δύο πλευρών, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία του πάρε – δώσε.
Ωστόσο οι αμερικανοί συνεχίζουν να διατηρούν την εικόνα ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει θετικό ρόλο, με τον ο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνινγκ να δηλώνει στις 26 Μαρτίου ότι ιι ΗΠΑ προωθούν «βήματα για αλλαγή του παιχνιδιού» σε Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, με στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής στο Κυπριακό.
Οι αποχαιρετιστήριες επαφές του Ντάουνερ δεν έχουν καμιά ουσιαστική σημασία, ενώ και η έκθεση που του ζήτησε στις 20 Μαρτίου ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην συνάντηση μαζί του, τελικά έμεινε αναξιοποίητη.
Οι δύο ηγέτες συναντιούνται στις 31 Μαρτίου και σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, διαφαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω διάλογο επί όλων των πτυχών του Κυπριακού. Ο πρόεδρος επέδωσε στον κ. Ερογλου έγγραφο με τη σύγκριση των θέσεων της τ/κ πλευράς με το Κοινό Ανακοινωθέν, όπου φαίνεται πόσο απάδουν μ’ αυτό. Η διαδικασία πέρασε στη φάση διερεύνησης των απόψεων των πλευρών (screening), όπου συζητήθηκαν όλες οι πλευρές του κυπριακού. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου και συμφωνήθηκε η δεύτερη φάση να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου. Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν έγγραφα σε κάθε πτυχή του κυπριακού.
Στις 12 Μαΐου ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, την πρώτη αμερικανού αντιπροέδρου μετά από 50 χρόνια. Ωστόσο καθώς ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία έσπευσε να ανακοινώσει στον κ. Ερογλου – πριν διαβουλευτεί με την κυπριακή κυβέρνηση την πρόθεση του αντιπροέδρου να συναντηθεί μαζί του – στις επόμενες ημέρες όλα τα φώτα της δημοσιότητας και οι συζητήσεις στρέφονται στο που θα γίνει η συνάντηση στα κατεχόμενα, αν θα υπάρχει σημαία του ψευδοκράτους κλπ, με έντονες παρεμβάσεις και της Ομογένειας,
Στις 13 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντάται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και συζήτησαν το κυπριακό, διμερή ζητήματα και θέματα της περιοχής, ενώ από αμερικανικής πλευράς το πρώτο θέμα ήταν η Αμμόχωστος κι άλλα ΜΟΕ. Συνάντηση είχε και με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ κι ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν προσωπικά, αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην συμβεί κάτι που να υπονομεύσει το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Ωστόσο στις διαβουλεύσεις Μαυρογιάννη – Οζερσάι και στις επαφές του αμερικανού πρέσβη Τζον Κόνιγκ με τις δύο πλευρές φάνηκε ότι ο κ. Ερογλου εδν είχε καμία πρόθεση να συμφωνήσει στο μικρό πακέτο ΜΟΕ για το Βαρώσι, που θα άνοιγε την κλειστή περιοχή για τους εμπειρογνώμονες που θα ετοίμαζαν με αμερικανική χρηματοδότηση, σχέδιο αναμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής.
Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης Μπάιντεν ήταν η επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι στόχοι της ήταν τα ενεργειακά, το Κυπριακό κι η ουκρανική κρίση. Η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Τ/Κ ηγέτη αποτέλεσαν ψυχρολουσία για τους αμερικανούς, καθώς δεν κατόρθωσε να κάμψει την αδιαλλαξία του στο θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Ετσι, αναφέρθηκε προσωπικά ο ίδιος εκτός κειμένου. Για το κυπριακό το μόνο που κατόρθωσε ήταν η υπόσχεση οι ηγέτες να συναντώνται πιο συχνά.
Τόσο στο θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, όσο και στα ενεργειακά, οι απόψεις που μετέφερε στη Λευκωσία προκάλεσαν ενθουσιασμό στην κυβέρνηση. Σ’ αυτές περιλαμβάνονταν και η προτροπή για μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Ενώ έγιναν αρκετές συζητήσεις για τον οδικό χάρτη αναβάθμισης των σχέσεων Λευκωσίας – Ουάσιγκτον.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος βασίζεται στη βοήθεια των ΗΠΑ για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην κυπριακή ΑΟΖ και για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
«Η Κύπρος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να καταστεί παίκτης κλειδί στη μεταμόρφωση της περιοχής σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάιντεν. Ακόμη πιο αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις του σε μακρά συνάντηση που είχε στις αρχές Ιουνίου με ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, στο Λευκό Οίκο.
Στις συναντήσεις που ακολούθησαν, διαφαίνεται η κωλυσιεργία της τ/κ πλευράς, καθώς οι θέσεις που καταθέτει είναι ελλιπείς και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν πισωγύρισμα από συγκλίσεις του παρελθόντος. Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Εργογλου στις 7 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίδει έγγραφο με 19 σημεία στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις ενώ η εκτίμηση της ε/κ πλευράς είναι πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό απομακρύνονται από τον καθορισμό συγκλίσεων ή τη δρομολόγηση ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Στις 10 Ιουλίου ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εκφωνεί βαρυσήμαντη ομιλία στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Φιλαδέλφεια, με την οποία καθόρισε τη σχέση του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας, το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το Κυπριακό. Για πρώτη φορά υπάρχουν αναφορές σε τουρκική εισβολή και παρουσία τουρκικών στρατευμάτων που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην Κύπρο, ευθύς εξ αρχής. Την επομένη επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο η ομιλία του αντιπροέδρου ποτέ δεν θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, δημιουργώντας σοβαρές επιφυλάξεις στους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες, κατά πόσο οι απόψεις του Μπάιντεν είναι προσωπικές, ή η επίσημη αμερικανική θέση.
Το ερώτημα θα απασχολήσει και το Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Ιουλίου, χωρίς οι απαντήσεις των αμερικανών επισήμων να κριθούν ικανοποιητικές από τους ηγέτες της Ομογένειας. Μάλιστα οι Ομογενείς εξοργίστηκαν από την προσπάθεια της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώριας Νούλαντ, να διοριστεί ειδικός σύμβουλος του ΓΓ στο κυπριακό, ο γνωστός Λυν Πάσκο. Την ίδια στιγμή ο Κέρι βολιδοσκοπεί το διορισμό του Γκάρι Χαρτ ως ειδικού του απεσταλμένου για το κυπριακό.
Οι αμερικανοί καθησυχάζουν τη Λευκωσία και την Ομογένεια και δηλώνουν πως αναμένουν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον Αύγουστο, ενώ εναποθέτουν ελπίδες στο διορισμό του Νταβούτογλου ως πρωθυπουργού.
Δύο μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο, στη συνάντηση που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, θα δηλώσει ότι βρήκε τις θέσεις του κ. Κέρι ταυτόσημες με του αντιπροέδρου Μπάιντεν.
Στις 4 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η κατάθεση προτάσεων επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, ενώ ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Σ.Α., η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, έκανε θετική αποτίμηση για τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών, ζητώντας να σταλεί μήνυμα ενθάρρυνσης προς τις δύο πλευρές για περισσότερη πρόοδο.
Ο Σεπτέμβριος μπαίνει με ένταση, καθώς ο νεοεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσγειώνει τους Αμερικανούς και τη Λευκωσία ανώμαλα, με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Επειτα από διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ, αναβάλλεται η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών, με τη δικαιολογία ότι θα έλθει στην Κύπρο ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ. Ο Αϊντε έρχεται στην Κύπρο στις 8 Σεπτεμβρίου και βλέπει χωριστά τους δύο ηγέτες. Η κοινή συνάντησή του στις 17η Σεπτεμβρίου με τους δύο ηγέτες παραλίγο κι αυτή να ακυρωθεί, ωστόσο ο επισκεφθείς τα κατεχόμενα την προηγούμενη πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κράτησε χαμηλότερους τόνους από τον Ερντογάν.
Οι συναντήσεις των ηγετών με τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα καταλήγουν σε συμφωνία με το Νορβηγό ειδικό σύμβουλο, να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο ιδέες με τις οποίες εκτιμά ότι θα γεφυρώσει τις διαφωνίες. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Άιντε βλέπει όλους τους παράγοντες κλειδί για το κυπριακό, Κύπριους και διεθνείς.
Ωστόσο η Λευκωσία ανησυχεί έντονα για την πιθανότητα προκλήσεων από την Τουρκία, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινούσαν οι γεωτρήσεις της ΕΝΙ-ΚΟΝGAS. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις επαφές του με τους κ.κ. Κέρι και Μπάιντεν, αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ και τα 5 μμ του Σ.Α. ζητά να προβούν σε κινήσεις για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και την αποτροπή τουρκικών προκλήσεων. όπως αργότερα ομολόγησαν οι Αμερικανοί, πίστευαν πως οι Τούρκοι δεν θα έκαναν τόσο έντονες προκλήσεις. Ο κ. Μπάιντεν πλην του προέδρου Αναστασιάδη συνομίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σε μια πολύ μακρά συνάντηση. Συμφώνησαν να τα πουν εκτενέστερα στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο μιλώντας στις αρχές Οκτωβρίου στο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αποκαλύπτει ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε πως έκανε λάθη στο θέμα του ISIL. Ακολουθεί οργισμένη αντίδραση του Ταγίπ Ενρτογάν που απαιτεί τη συγνώμη του Μπάιντεν. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επιβεβαιώνει ότι σε συνομιλία με τον Ερντογάν ο κ. Μπάιντεν του ζήτησε συγγνώμη. Η ανακοίνωση αργότερα θα εξαφανιστεί από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Στην ίδια ομιλία, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο, και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος “τα έχει σπάσει με την μοναδική ομάδα για την οποία η κατοχή έχει νόημα κι αυτή είναι οι στρατιωτικοί”. Ο Μπάιντεν είπε πως ο Ερντογάν έχει αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο συμφέρον για την Τουρκία, να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα των σημαντικών πόρων, ιδίως του φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ούτε αυτή η ομιλία θα αναρτηθεί ποτέ στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
Με την επιστροφή του προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο, αρχίζει η χειρότερη κρίση, μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η Τουρκία εκδίδει ΝΑVTEX δεσμεύοντας περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ 2στις 20 Οκτωβρίου εισήλθε σ’ αυτές 0 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την ομόφωνη στήριξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, αναστέλλοντας τη συμμετοχή του στις συνομιλίες. Παρά την έντονη αντίδραση της Ε.Ε., οι αντιδράσεις των ΗΕ και των ΗΠΑ ήταν χλιαρές. Για πολλές μέρες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δίνει την ίδια απάντηση: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου όπως κι όλοι οι πόροι της πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
O Άιντα αναλαμβάνει να μιλήσει με την Άγκυρα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και μιλά για “μεσαίου μεγέθους” κρίση, ενώ παρουσιάζει πρόταση για τη σύσταση μιας «επιτροπής σοφών», που θα συζητά τα ενεργειακά και το πώς τα οφέλη θα αξιοποιηθούν και από τις δύο κοινότητες.
Είναι φανερό πάντως ότι όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες στην συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν.
Η πρόταση τελικά απορρίφθηκε κι από τις δύο πλευρές, ενώ κάποιες δηλώσεις του Νορβηγού που υποβάθμιζαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσαν ερωτηματικά. Φεύγοντας από την Κύπρο είπε πως εναπόκειται πλέον στις δυο πλευρές να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Κι ότι οι όροι εντολής του είναι να υποβοηθήσει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και όχι να τις φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Τις παραμονές της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΡΙΚ ότι το Μπαρμπαρός παραβιάζει τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και πρέπει να φύγει. Η συνέντευξη αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας, μετά το «άδειασμα» του πρέσβη από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε στις 22 Νοεμβρίου με τον Ερντογάν και συζήτησαν επί 4 ώρες όλο το εύρος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Δεν κατόρθωσε να αποσπάσει κάτι περισσότερο από φραστικές υποσχέσεις στην κοινή δράση κατά του ISIL, ενώ στο κυπριακό απομένει να αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος αν έπεισε τον Ερντογάν, τουλάχιστον να μην ανανεώσει τη NAVTEX, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για επανάληψη των συνομιλιών.
Τα αποτελέσματα θα φανούν μετά τις 30 Δεκεμβρίου, ωστόσο ήδη οι Αμερικανοί παρότι κρατούν χαμηλότερα από το παρελθόν τις προσδοκίες τους, πιστεύουν ότι το «Μπαρμπαρός» θα φύγει με την λήξη της NAVTEX, που δεν θα ανανεωθεί. Γι’ αυτό εξάλλου στη συνάντηση της κ. Νούλάντ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον της αμερικανίδας υφυπουργού εστιάστηκε στο πότε ο πρόεδρος θα επιστρέψει στα καθήκοντά του πλήρως και θα μπορεί να συμμετάσχει σε συνομιλίες.
Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας ανακοινώσεων, καθώς αναμένεται η έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ (με ειδικό κεφάλαιο καλών υπηρεσιών), η ενημέρωση του Σ.Α. από τον Άιντε στις 26 του μήνα και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στόχος του ειδικού συμβούλου και των αμερικανών είναι, να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να ακολουθήσει ένα εντατικό δίμηνο, μέχρι τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος, στο οποίο ελπίζει μέσω των προσπαθειών του να γεφυρώσει τις διαφορές και μετά τον Μάιο να αρχίσει η διαδικασία στο πάρε – δώσε.
Leave a Reply