Αθήνα.- Του Χρήστου Μιχαηλίδη/ΚΥΠΕ
Ενισχυμένη βγαίνει από την 2η ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα, αλλά δεν αρκούν οι 168 ψήφοι που συγκέντρωσε για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για να γίνει αυτό, υπολείπονται άλλες 12 ψήφοι, αφού στην 3η και τελευταία ψηφοφορία που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, το απαιτούμενο όριο είναι 180.
Στους 131 καταμετρήθηκαν εκείνοι που δήλωσαν «παρών», που σημαίνει ότι απορρίπτουν την υποψηφιότητα Δήμα. Υπήρχε και μία απούσα, η κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που με επιστολή της γνωστοποίησε πως εάν βρισκόταν στη Βουλή θα καταψήφιζε τον προτεινόμενο για την Προεδρία.
«Στην 3η ψηφοφορία δεν θα υπάρχει “παρών”», δήλωσε με νόημα αμέσως μετά την ανακοίνωση του σημερινού αποτελέσματος ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Στην 1η ψηφοφορία, τα «ναι» ήταν 160, τα «όχι» 135 και οι απόντες 5.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετράει 155 βουλευτές.
Την περασμένη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου οι 5 βουλευτές (εκτός κυβερνητικού συνασπισμού) που είχαν δώσει θετική ψήφο στον Σταύρο Δήμα, ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, και Κατερίνα Μάρκου (και οι 3 προερχόμενοι από την Δημοκρατική Αριστερα, ΔΗΜΑΡ), Γιώργος Νταβρής (πρώην των ΑΝΕΛ), και Χρήστος Αηδόνης, που αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και παραμένει ανεξάρτητος.
Αυτοί οι 5 ψήφισαν και πάλι Δήμα.
Σε αυτούς, προστέθηκαν σήμερα άλλοι 8. Και είναι οι:
Μίκα Ιατρίδη, ανεξάρτητη βουλευτής Δωδεκανήσων, Μίκα Ιατρίδη, που αποχώρησε από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).
Βασίλης Οικονόμου, ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Κώστας Γιοβανόπουλος, πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Γιάννης Κουτσάκος, ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην των ΑΝΕΛ.
Ευστάθιος Μπούκουρας, ανεξάρτητος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην της Χρυσής Αυγής.
Γιώργος Κασαπίδης, ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης, εκλεγείς με την ΝΔ. Και,
Παναγιώτης Μελάς, βουλευτής τω Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Λίγο πριν την σημερινή ψηφοφορία, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησης της.
H Νίκη Φούντα ήταν μία από τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συνυπέγραψαν την λεγόμενη «Πρόταση των 8» για συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τώρα, και συμφωνημένη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2015.
Στο διάγγελμά του της περασμένης Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διατύπωσε προτάσεις που εκρίθησαν ότι ικανοποιούν την ομάδα των «8». Όμως, με σημερινή της δήλωση η κα. Φούντα, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίησή της, είπε ότι η πρωθυπουργική πρόταση «ήρθε πολύ αργά».
«Παρών» ψήφισε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, που επίσης είχε συνυπογράψει την «Πρόταση των 8».
Ψύρρας και Φούντα είναι ανάμεσα στους βουλευτές που πιστεύεται ότι στην 3η ψηφοφορία μπορεί να αλλάξουν γνώμη. Το ίδιο ισχύει και για τον Βασίλη Καπερνάρο των ΑΝΕΛ ο οποίος, αν και σήμερα ψήφισε «παρών», μαζί με τον Βασίλη Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ είχε εκφραστεί θετικά την περασμένη Κυριακή για το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν και την κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, που σήμερα απουσίαζε λόγω ασθένειας, να είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα μπορούσαν στην τελευταία ψηφοφορία να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου.
Όμως και πάλι, ο αριθμός των 12 θετικών ψήφων που πλέον απαιτούνται για την εκλογή του κ. Δήμα στις 29 του μηνός δεν είναι εύκολος, δεδομένης της πόλωσης που έχει επικρατήσει στο πολιτικό τοπίο της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «συναινετική πρόταση Σαμαρά», για εκλογή Προέδρου τώρα, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την τελευταία δόση και για ρύθμιση του χρέους, έναρξη διαδικασίας για αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνημένη ημερομηνία εθνικών εκλογών προς το τέλος του 2015, έχει επηρεάσει αρκετούς βουλευτές από τον χώρο των ανεξαρτήτων.
Το ίδιο ισχύει και για τα περί καταγγελίας χρηματισμού από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη, που δεν κρίθηκαν τόσο σοβαρές ώστε ο Εισαγγελέας να δώσει συνέχεια στην υπόθεση, και που θεωρείται ότι έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε ακόμα περισσότερους βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου, οι οποίοι λένε ανοικτά πλέον ότι αν γίνουν τώρα εκλογές μπορεί και να μη μπει καν το κόμμα στη Βουλή.
Τέλος, ασαφές παραμένει το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ, που σημερινές πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρό της Φώτη Κουβέλη να έχει συμφωνήσει για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αυτή η συμφωνία, εφ όσον οριστικοποιηθεί, μπορεί να φέρει τριγμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με ενδεχόμενη επίπτωση και στην 3η ψηφοφορία.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
WSJ: ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ (update)
Δημοσίευμα της WSJ με τίτλο Greek parliament fails to back PM’s presidential candidate in second vote, που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναφέρεται στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα, σχολιάζοντας ότι ο υποψήφιος που πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη για να εκλεγεί, ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο.
Νεότερη ενημέρωση (update), συμπληρώνει ότι μετά την αποτυχία και στο δεύτερο γύρω αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές και προσθέτει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι «ελπίζει ότι στον τρίτο γύρο θα αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο και την εθνική περιπέτεια. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εκ νέου αποτυχία εκλογής ΠτΔ, επηρέασε το αίσθημα των αγορών παρά το γεγονός ότι ήαν αναμενόμενη, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1.9%. Σύμφωνα με αναλυτές εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει τις απαιτούμενες ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα. Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δε φαίνεται πιθανό, δήλωσε ο Harris Mylonas, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην υπόθεση Χαϊκάλη, σχολιάζοντας ότι σκλήρυνε την αντιπαράθεση τονίζοντας παράλληλα ότι τελικώς ο Εισαγγελέας απέρριψε τους ισχυρισμούς λόγω ελλείψεως αποδείξεων.
Καταλήγοντας σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις με αβέβαιη όμως την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της διαφοράς μεταξύ Ν. Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε σήμερα ότι αναμένει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές καθώς όπως δήλωσε «Ούτε το κοινοβούλιο ούτε ο λαός θέλει να δώσει λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική, που περικόπτει τις συντάξεις, αυξάνει το κόστος των φαρμάκων και λεηλατεί την κοινωνία.
http://www.wsj.com/articles/greek-parliament-fails-to-back-pms-presidential-candidate-in-second-vote-1419332280
WSJ: ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ
Δημοσίευμα της WSJ με τίτλο Greek parliament fails to back PM’s presidential candidate in second vote, αναφέρεται στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα, σχολιάζοντας ότι ο υποψήφιος που πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να κερδίσει ικανή υποστήριξη για να εκλεγεί, ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον πρώτο γύρο.
Το δημοσίευμα περιγράφει τις συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ, ενώ σε σχέση με τις ψήφους που πήρε ο κ. Σταύρος Δήμας κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας, τονίζει ότι θα χρειαστεί τους είκοσι ανεξάρτητους βουλευτές όπως επίσης και βουλευτές από τα δύο μικρότερα κόμματα προκειμένου να φτάσει τις 180 ψήφους στις 29 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές.
.
http://www.wsj.com/articles/greek-parliament-fails-to-back-pms-presidential-candidate-in-second-vote-1419332280
FT: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠτΔ ΣΤΟ ΔΕΥΤEΡΟ ΓΥΡΟ
Με τίτλο Greek parliament fails to elect president in second-round vote, αναφέρεται η ανταπόκριση της Kerin Hope στους FT, επισημαίνοντας ότι η αποτυχία του δεύτερου γύρου αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές και με τον οικονομικό αναλυτή της Eurasia Group, Mujtaba Rahman, να σχολιάζει το σημερινό αποτέλεσμα ως εξής: «όλα θα κριθούν στον τρίτο γύρο, όταν οι βουλευτές θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή προκειμένου να αποσπάσουν ότι μπορούν από την κυβέρνηση σε αντάλλαγμα της ψήφου τους για την προεδρική εκλογή». Ενώ, αναφορικά με το αντίκτυπο στις αγορές, ο κ. Rahman δήλωσε ότι «οι αγορές παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, με πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το 2015 καθώς και τον αντίκτυπο που θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα έχει ήδη χάσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού εν μέσω αυξανόμενων φόβων περί πολιτικής αστάθειας στη χώρα, ενώ η ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας της που προβλέπεται για φέτος, πλέον απειλείται, εάν η πιθανή νέα, αριστερή, κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με το ΔΝΤ και την ΕΕ επί του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.
http://www.ft.com/cms/s/0/130dc19a-8a90-11e4-8e24-00144feabdc0.html?siteedition=uk
Leave a Reply