Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Με ένα μόλις εργαστήριο το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου, ενώ ήταν προγραμματισμένα δύο, και χωρίς συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Εκπαίδευσης, καλύφθηκε ο ευαίσθητος τομέας της “Ελληνικής Παιδείας” στην 43η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που διεξήχθη από τις 3-8 Ιουλίου στο Νάσβιλ του Τενεσί.
“Απροσδόκητα είδαμε στο πρόγραμμα ότι είχε μόνο την Τετάρτη και ενσωματώσαμε σ’ αυτό και την ύλη της Δευτέρας”, επισήμανε ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, καλωσορίζοντας τους περίπου 20 αντιπροσώπους, κληρικούς και λαϊκούς, που παρακολούθησαν το εργαστήριο, ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Σικάγο κ. Ιάκωβος.
Η παρουσίαση ήταν ουσιαστικά ένα μάθημα διδακτικής που περιελάμβανε αρχικά ανάλυση μιας ενότητας από το Β’ Τεύχος του 2ου Επιπέδου της σειράς “Τα Ελληνικά μου” από τη βοηθό του διευθυντή Ελληνικής Παιδείας και μέλος της Συντακτικής Ομάδας των βιβλίων, Μαρία Τελειοπούλου, ενώ ακολούθησε η προβολή βίντεο από το επιμορφωτικό σεμινάριο του Γραφείου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.
Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος σημείωσε ότι τα βιβλία της σειράς “Τα Ελληνικά μου” έγιναν “με πολύ κόπο, αγάπη και μεράκι” για τα παιδιά της Ομογένειας, ευχαρίστησε τους χορηγούς και ζήτησε τη στήριξη των κοινοτήτων και ιδιαίτερα των ιερέων, ενώ προανήγγειλε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων το Νοέμβριο σε αρκετές Μητροπόλεις.
“Η λειτουργία μιας κοινότητας στηρίζεται στο σχολείο. Εαν το σχολείο δημιουργηθεί, εάν το σχολείο μεγαλώσει, μεγαλώνει και η κοινότητα, γεμίζει και η Εκκλησία. Οταν το σχολείο δεν μεγαλώσει και κλείσει θα υπάρξει πρόβλημα και στην Εκκλησία”, επισήμανε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος.
Σχεδόν όλοι οι αντιπρόσωποι που έλαβαν στη συνέχεια το λόγο υπογράμμισαν την ανάγκη εισαγωγής της νέας τεχνολογίας στη σχολική αίθουσα και παράλληλα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες τους υποχρεώσεις, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα και το ζήτημα της χαμηλής προσέλευσης στο εργαστήριο της Ελληνικής Παιδείας.
Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του προέδρου της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Μανώλη Δρίτσα, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Κληρικολαϊκή Συνέλευση και εξέφρασε ένα μικρό παράπονο.
“Ηταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, αλλά επειδή είναι Ελληνοαμερικανική η Κληρικολαϊκή Συνέλευση εγώ θα περίμενα σε ένα 30% ή έστω 20% να υπήρχε η Ελληνική γλώσσα μέσα. Με ευχαρίστησε που ο Αρχιεπίσκοπός μας ξεκίνησε την ομιλία του τη Δευτέρα στα Ελληνικά. Βρισκόμαστε στην Αμερική όπου ο κόσμος ευτυχώς ή δυστυχώς, αν και υπηρετούν Ελληνοαμερικανικές κοινότητες δεν μιλάνε την Ελληνική γλώσσα. Αυτό παρατήρησα και λιγάκι με προβλημάτισε. Και βλέπω ότι εδώ τώρα είναι περίπου 1,200 άτομα, θα έπρεπε η αίθουσα να είναι κατάμεστη για τα Ελληνικά Γράμματα. Και η Ελληνική Γλώσσα απουσιάζει από τη Συνέλευση και η Ελληνική Παιδεία απουσιάζει. Βέβαια εμείς εκεί στην Αστόρια είμαστε πιο δεμένοι με την Ελληνική γλώσσα”, τόνισε ο κ. Δρίτσας.
Ζήτησε δε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην Ελληνική γλώσσα, τουλάχιστον στα σχολεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αμερική και ιδίως στη Νέα Υόρκη. “Να δείξουμε και ιδιαίτερα οι άνθρωποι που υπηρετούν στα συμβούλια των Ελληνορθόδοξων ενοριών λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα γιατί τα σχολεία μας είναι το μέλλον της Αρχιεπισκοπής”, κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
“Η Αστόρια είναι το παράδειγμα, αλλά αν πάτε λίγο πιο έξω από τις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει καν Ελληνικό σχολείο, δεν υπάρχει δάσκαλος να διδάξει, δεν υπάρχουν μικρά παιδιά”, τόνισε ο Μητροπολίτης Σικάγο κ. Ιάκωβος, απαντώντας στον κ. Δρίτσα. “Επομένως”, συνέχισε, “η καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσης είναι αδύνατη, αλλά οι μεγάλες πόλεις θα μπορούσαν να έχουν σχολεία καλά, Ημερήσια ή και απογευματινά, αλλά και να έχουν και διδασκάλους όχι του 1940 αλλά που είναι εν γνώσει των σημερινών ηλεκτρονικών μέσων”.
“Είναι καιρός πλέον να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι αν στα Ελληνικά σχολεία θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε με χάρα, πρέπει εμείς οι δάσκαλοι να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά”, επισήμανε ο π. Παναγιώτης Λέκκας, ιερατικώς προϊστάμενος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χολμντελ της Νέας Ιερσέης.
“Η προσπάθεια είναι πολύ καλή”, είπε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης και αναρωτήθηκε κατά πόσο οι δάσκαλοί μας θα μπορέσουν να μπουν σ’ αυτό το σύστημα, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μας και όπως φαίνεται, είναι ο πιο αποδεδειγμένος τρόπος διδασκαλίας στις μέρες μας, τα ηλεκτρονικά συστήματα.
“Αν η Εκκλησία πιστεύει ότι πρέπει κάπως τα παιδιά μας να μάθουν την Ελληνική γλώσσα, θα βρει η Σύνοδος τον τρόπο και ο τρόπος είναι το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας να έχει τη δυνατότητα να φτάνει παντού”, τόνισε ο π. Μιχαήλ Βαρβαρέλης, από την Αγία Τριάδα του Καμπ Χιλ στην Πενσυλβάνια, λέγοντας πως “οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν την Ελληνική γλώσσα. Ολοι θέλουν να εμποτιστούν με την παράδοση και αυτό που φέρνουμε από την Ελλάδα. Οι γονείς δε μιλούν Ελληνικά, αλλά θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν να χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι ένα δεδομένο και πρέπει να αξιοποιηθεί”.
Ο π. Δημοσθένης Παρασκευαϊδης, προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου στο San Jose της Καλιφόρνια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Γάλλοι στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο έχουν αντίστοιχο αριθμό μεταναστών με 14 ολοήμερα σχολεία και εμείς δεν έχουμε ούτε ένα.
Εντονα αντέδρασαν οι αντιπρόσωποι στην αναφορά που έγινε την περασμένη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών από αντιπρόσωπο από το Χιούστον του Τέξας (Μητρόπολη Ντένβερ) ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δει το κονδύλι για την Ελληνική Παιδεία να περικόπτεται εντελώς, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.
“Μια τέτοια πρόταση θα είναι η καταστροφή. Πρέπει να ανοίγουμε και άλλα σχολεία και όχι να συζητάμε για κλείσιμο”, τόνισε ο κ. Σαράντης Βάλλας, πρώην πρόεδρος του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν.
Στην Ολομέλεια
Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει για την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό κονδύλι $ 574,761 χιλιάδων δολαρίων με το ποσό να φτάνει το 2018 τις $ 603,499 χιλιάδες δολάρια.
Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος παρουσίασε την αναφορά του κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας το απόγευμα της Πέμπτης.
Με την υπόδειξη να προτιμούν τα Ελληνικά όταν χρειάζεται να επιλέξουν μια δεύτερη γλώσσα δίπλα στην Αγγλική, η οποία αποτελεί το κλειδί της επικοινωνίας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, παρενέβη στη συζήτηση ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος.
“Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι μια πολύ σημαντική απόφαση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι χάσιμο χρόνου. Απλά, μάθετε Ελληνικά. Οχι μόνο επειδή είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα. Είναι μια γλώσσα που διδάσκει πειθαρχία στη σκέψη και την ομιλία και αυτό είναι που χρειαζόμαστε”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Επισήμανε δε με έμφαση την απάντηση που έδωσε ο Ραββίνος Αρθουρ Σνάιερ στο ερώτημα τι θα έκανε αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο κλείσιμο μιας συναγωγής και ενός σχολείου. Θα επέλεγε να κλείσει τη Συναγωγή γιατί το σχολείο είναι το μέλλον.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε πως είναι πιο δόκιμος ο όρος “κοινοτικό σχολείο” το οποίο διδάσκει και Ελληνικά. “Τα παιδιά που αποφοιτούν από τα σχολεία μας γίνονται δεκτά σε καλά Γυμνάσια και εισάγονται εύκολα σε πολύ καλά πανεπιστήμια, γιατί λαμβάνουν μια καλή εκπαίδευση και επιπλέον γνωρίζουν την Ορθόδοξη παράδοσή μας και την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό”.
Leave a Reply