ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. – Το κυπριακό, η ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ήλθαν στο προσκήνιο στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που πραγματοποιήθηκαν στο Λευκό Οίκο, παρουσία του προέδρου Μπους, του υφυπουργού Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και της ηγεσίας της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, την Πέμπτη 1η Απριλίου.
Στη 15λεπτη κατ’ ιδία συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να αφεθεί ο κυπριακός λαός ελεύθερος, χωρίς έξωθεν πιέσεις, να αποφασίσει για το σχέδιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν ήγειρε το κυπριακό στην ομιλία του στην τελετή, ωστόσο, μετά από παρέμβαση του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ανέφερε ότι είναι ευτυχής που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα και επισήμανε ότι τώρα είναι η ώρα που ο λαός της Κύπρου θα λάβει την οριστική απόφαση για το σχέδιο. Σε παρατήρηση ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται ακριβώς στις ίδιες αρχές και αξίες που διέπουν τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπους συμφώνησε.
Οο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ μιλώντας στη GreekNews δήλωσε ικανοποιημένος από την απάντηση του Πρόεδρου Μπους διότι αναγνώρισε ότι η απόφαση ανήκει στον Κυπριακό λαό
Οπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλάκης, ο κ. Μπους είπε ότι «σκοπός των ΗΠΑ είναι να σταθούν κοντά, να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, χωρίς να επιβάλουν λύση της αρεσκείας τους, και ότι ο λαός της Κύπρου θα αποφασίσει αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει, αυτό το οποίο πιστεύει ότι είναι καλύτερο γι’ αυτόν».
Στην κυρίως ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντική σύμμαχο και αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συνεργασία τους για το θέμα της ασφάλειας στον κόσμο και ιδίως της Ολυμπιάδας. Μάλιστα εξήρε τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ασφάλεια των αγώνων.
Η υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος Μπους στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους ομογενείς ήταν εγκάρδια. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην ομιλία του σημείωσε ότι ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 δεν είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά ουσιαστική συνέχεια ενός επί αιώνες αδιάκοπου αγώνα για ελευθερία που ξεκινά από τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες, συνεχίζεται μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια και φτάνει μέχρι τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και μέχρι τον σημερινό αγώνα για το Κυπριακό στα πλαίσια του οποίου η έννοια της ελευθερίας είναι η καθοδηγητική και δημιουργική δύναμη του ευγενούς Ελληνορθοδόξου Κυπριακού Ελληνισμού ο οποίος αγωνίζεται για αυτήν την πολύτιμη ελευθερία για όλους τους κατοίκους του βασανισμένου νησιού της Ανατολικής Μεσογείου.
Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα προσβλέπει στο πρόσωπο του προέδρου Bush για την πραγμάτωση αυτών των εννοιών της απελευθέρωσης από και ελευθερίας για, για όλους τους ανθρώπους, τις οικογένειες, κοινωνίες και έθνη όλης της γης.
Ο πρόεδρος Bush χαρακτήρισε σημαντική και ζωτικής σημασίας την σχέση των Η.Π.Α. με την Ελλάδα και δήλωσε την βεβαιότητα του για ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναφέροντας ότι ο πατέρας του και πρώην πρόεδρος George H.W. Bush θα ηγηθεί της Αμερικανικής αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Τόνισε ακόμη την συμβολή του Ελληνισμού παγκοσμίως και σημείωσε ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει συμβάλλει θετικά στην Αμερικανική κοινωνία και ιδιαίτερα στην διαμόρφωση της κυβέρνησής του αναφέροντας χαρακτηριστικά τους Ελληνοαμερικανούς John Negroponte, George Tenet και Andrew Νάτσιο.
Μεταξύ των προσκεκλημένων του Λευκού Οίκου εκτός των προαναφερθέντων ήταν ο Ελληνοαμερικανός διευθυντής του τμήματος USAID του Υπουργείου Εξωτερικών Andrew Natsios, οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου κ.κ. Γιώργος Σαββαϊδης και Ευριπίδης Ευρυβιάδης αντίστοιχα, οι βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκης και Καρολίν Μαλόνι, οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Μιχαήλ Τζαχάρης, και Αλέξανδρος Σπανός, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Άθενς, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικών και Ελληνοκυπριακών Οργανισμών, Ομοσπονδιών και Οργανώσεων.
Leave a Reply