https://www.foreign.senate.gov/hearings/watch?hearingid=8FFAAEE6-5056-A066-6012-B3CD9541A697
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Την αποκάλυψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καθημερινά διάλογο με τους Ευρωπαίους και ειδικά με τη Γαλλία, σχετικά με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, απαντώντας την Τρίτη σε ερωτήσεις μελών της υποεπιτροπής για την Ευρώπη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και να χαράξουμε μια κατεύθυνση προς τα εμπρός. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε», είπε.
Ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Μίτσελ ανέφερε ότι ο καθένας αναγνωρίζει ότι αυτό που έκαναν οι ηγέτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι πραγματικά ιστορικό και αν έχει επιτυχία, θα δημιουργήσει τη να αποτελέσει κάτι αντίστοιχο της κλίμακας του Ντέιτον, σε σχέση με τις επιπτώσεις του στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Σχολιάζοντας επισήμανση της γερουσιαστή Τζι Σαχίν, ότι είναι ανήσυχη για πιθανή ρωσική ανάμειξη, ιδίως στην πλευρά των Σκοπίων, αλλά και ερώτημά της αν ανησυχεί μήπως οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα και στις δύο χώρες αποτρέψουν την επίλυση του προβλήματος, ο Γοουές Μίτσελ είπε:
«Η επίτευξη προόδου στη διαφορά για την ονομασία ένα σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάστηκε η ομάδα μας. Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ναι, με ανησυχεί. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμιξης. Το είδαμε με το Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας κάνουν πολύ απειλητικές δηλώσεις. Και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα, ιδιαίτερα από την πλευρά της πΓΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό. Ξεκαθαρίσαμε στους Ρώσους ότι το παρακολουθούμε στενά και δεν είναι στην περίμετρο της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της ‘Μακεδονίας’. Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση των ‘μακεδονικών’ θεσμών. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τους ‘Μακεδόνες’. Και είμαι σε συχνή επαφή με την εκεί ανώτερη ηγεσία».
Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις ρωσικές μεθόδους, ενώ αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των όρων της συμφωνίας των Σκοπίων με την Ελλάδα.
«Το ‘μακεδονικό’ κοινοβούλιο έχει επικυρώσει τη συμφωνία, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί με δημόσιο δημοψήφισμα. Και τότε το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τις αναγκαίες τροπολογίες με πλειοψηφία δύο τρίτων.
«Θα αναμενόταν τότε η Ελλάδα να επικυρώσει τη συμφωνία μόνο αφού η ‘Μακεδονία’ έχει κάνει τις συνταγματικές αλλαγές. Και στη συνέχεια αναμένουμε να δούμε το ΝΑΤΟ να επεκτείνει μια πρόσκληση σε ό, τι θα ήταν η Βόρεια Μακεδονία στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο. Ελπίζουμε ότι η Ε.Ε. θα αποφασίσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Αυτό είναι τώρα είναι πολύ λιγότερο βέβαιο απ ‘ότι η πορεία του ΝΑΤΟ».
Σε σχέση με το ζήτημα της ρωσική ανάμειξη, ο κ. Μίτσελ είπε ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όλων των διυπουργικών συζητήσεων σε σχέση με τη Ρωσία κι είναι μία βασική πραγματικότητα στην οποία οι ΗΠΑ εστιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό, απάντησε θετικά στο ερώτημα της κ. Σιαχίν, αν στην περίπτωση που λάμβανε χώρα συνάντηση κορυφής Τραμπ – Πούτι, ο κ. Μίτσερ θα συμβούλευε τον αμερικανό πρόεδρο να εγείρει στον ρώσο ομόλογό του θέματα αναμόχλευσης από τη Ρωσία στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στα Σκόπια και γενικά στα Βαλκάνια.
Στην γραπτή του κατάθεση, αναφορικά με τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γουές Μίτσελ ανέφερε ότι μέσω της ενεργούς διπλωματίας των ΗΠΑ και του στενού συντονισμού με την ΕΕ, «υποστηρίξαμε τους οραματιστές πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ να επιτύχουν μια δυνητικά ιστορική πρόοδο στη διαμάχη για την ονομασία Ελλάδας-‘Μακεδονίας’».
Είπε επίσης πως ενισχύθηκε η επικοινωνία τόσο με τη Σερβία όσο και με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ προωθούνται μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Leave a Reply