Παρά το γεγονός ότι διακατέχονται από οργή εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, για την αποτυχία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που είχε σχεδιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρίντ, οι Αμερικανοί «βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο» και πιστεύουν ότι έχουν την δυνατότητα, πολύ πιό σύντομα ίσως απ’ ότι θα ανέμενε και ο πλέον αισιόδοξος παρατηρητής, να επιτύχουν συμφωνία επί των ελληνοσκοπιανών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομασία «Νέα Μακεδονία» (ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας») έχει ξεκαθαρίσει ως η πλέον επικρατέστερη για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.
[Σε μία άλλη εξέλιξη, έγνε γνωστό ότι ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ματ Μπράϊζα, θα αφιχθεί στις 10 Απριλίου στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη και ο κ. Μπράίζα είχε πρόθεση να ασχοληθεί μόνο με θέματα ενέργειας και σε μικρότερο βαθμό με το Κυπριακό, λόγω και της απόφασής του να επισκεφθεί την Λευκωσία. Ομως, μετά τις εξελίξεις στο Βουκουρέστι, αναμένεται ότι το Σκοπιανό θα προστεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων του].
Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, θα κληθεί από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ σε διαβουλεύσεις –σύμφωνα με διπλωματική πηγή αύριο έχει καθοριστεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φρίντ- ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός υφυπουργός θα αναφερθεί με επίσημο και δημόσιο τρόπο, το πρωί της Δευτέρας, στις παραμέτρους πάνω στις οποίες θα κινηθεί η αμερικανική διπλωματία. Οι συνεργάτες του κ. Φρίντ, δεν θεωρούν ότι απέτυχαν σε ότι αφορά το Σκοπιανό. Αντίθετα πιστεύουν πως σημειώθηκε μία παύση στην διεύρυνση, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί και μάλιστα άμεσα.
Η σκοπιανή πλευρά, δεν δείχνει διατεθειμένη να προσέλθει σύντομα σε συνομιλίες. Ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, φέρονται να είπαν στον Τζόρτζ Μπους, την Πέμπτη στο Βουκουρέστι, ότι η κοινή γνώμη των Σκοπίων, στην συντριπτική της πλειοψηφία, τάσσεται υπέρ της καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας. Αξιωματούχος δήλωσε στο «ΕτΚ», ότι «δικαιολογημένα (οι Σκοπιανοί) δεν είναι συνεργάσιμοι», καθώς κατευθύνονται από την μεγάλη πίκρα που προκάλεσε η απόρριψη της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.
Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται ότι στο τέλος θα κάνουν πράξη τις επιθυμίες των Αμερικανών, οι οποίοι προσφέρθηκαν ήδη να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν κάποια εσωτερικά προβλήματα που έχουν σχέση με θέματα ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φρίντ έρριξε στο τραπέζι και την ιδέα υπογραφής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ένα ζήτημα για το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς. Παρόμοια συμφωνία έχει υπογράψει και η Ελλάδα, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν εξασφάλισε το παραμικρό κέρδος από αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας έχουν συναντηθεί με τους ηγέτες της αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων και τους έχουν υπογραμμίσει σε αυστηρούς τόνους ότι δεν θα δεχθούν παραβίαση της συμφωνίας της Οχρίδας, καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Επίσης, έγιναν συστάσεις στην ηγεσία των Κοσοβάρων να μην επιμένουν προς το παρόν στον καθορισμό των συνόρων, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική χώρα, ενώ θα καταφθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι για να συνεννοηθεί με την ηγεσία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, για τα επόμενα βήματα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί μία εξέλιξη που προβλημάτισε διπλωμάτες και παρατηρητές στην Ουάσιγκτον. Ενώ οι Σκοπιανοί διέρρεαν με βεβαιότητα ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι θα επισκεφθεί σύντομα τον Λευκό Οίκο, προσκεκλημένος του κ. Μπους, την Παρασκευή αργά το βράδυ, αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Μακεδονίας δεν θα έρθει ακόμα στην Ουάσιγκτον».
Διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των αμερικανικών διαθέσεων, δήλωσε στο «ΕτΚ», ότι τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στα Βαλκάνια εξυπηρετούνται πλήρως με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». «Στόχος», τόνισε η πηγή, «είναι η επανέναρξη του διαλόγου. Οι διαπραγματεύσεις είναι μονόδρομος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει στους εαυτούς τους αυτοσυγκράτηση μεν, αλλά «δεν κρύβουν την οργή τους για τον Ελληνα πρωθυπουργό και την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».
Στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από την Ελλάδα, διότι, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρξε περίπτωση «διγλωσίας». Στην Ουάσιγκτον χρεώνουν την Αθήνα με «αντισυμμαχική συμπεριφορά». Η πηγή υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί δεν θα εκδηλώσουν με πράξεις την οργή τους εναντίον της Αθήνας, για όσο διάστημα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. «Τελικός τους στόχος είναι η ένταξη (των Σκοπίων). Μόνο αυτός ο στόχος τους καθοδηγεί», συμπλήρωσε η πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν δέχονται τη θέση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ. Παραδέχονται ότι «διανύουν μία δύσκολη περίοδο» και ότι η Ελλάδα φαίνεται να επέλεξε να ταχθεί με τις χώρες που αποτελούν την «παλαιά Ευρώπη», αλλά απορρίπτουν ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο ίδιο σημείο, με το 1985, όταν είχε σημειωθεί ο άγριος καυγάς του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, με αφορμή την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Ελλάδας.
Leave a Reply