Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος
Τρεις εκλεκτοί ομογενείς, ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας στο Σικάγο, Δημήτρης Λογοθέτης, η διευθύντρια του Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλυν, Χριστίνα Τεττόνη και η εκπαιδευτικός Γεωργία Φιλιώτη βραβεύθηκαν στη διάρκεια του τιμητικού γεύματος με το οποίο εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε -για δεύτερη χρονιά φέτος- από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και τον Οργανισμό “Ελληνική Παιδεία” Αμερικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
“Πρόκειται για τρεις διακεκριμένους ομογενείς, αρωγούς, που έχουν δώσει την ψυχή τους για την Ελληνική Παιδεία”, τόνισε ο διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκκόλη, επισήμανε την πολύτιμη προσφορά των τριών στη διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και των αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ανέφερε επίσης ότι η Ομοσπονδία τα τελευταία 10 χρόνια έχει διαγράψει μια λαμπρή ιστορία στο χώρο της Παιδείας.
Η πρόεδρος της “Ελληνικής Παιδείας” Βασιλική Φιλιώτη παρέλαβε το βραβείο της αδελφής της Γεωργίας, η οποία δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση για λόγους υγείας. Στο καλωσόρισμά της η κ. Φιλιώτη τόνισε ότι “πρέπει να διατηρήσουμε αλώβητα τη γλώσσα μας την Ελληνική, τον πολιτισμό μας, την ορθόδοξη πίστη μας”.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές της, της 2ας, 3ης και 4ης τάξης οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους Πέτρου Φουρνιώτη απήγγειλαν ποιήματα για τη σπουδαιότητα της Ελληνικής γλώσσας συγκινώντας τους συνδαιτυμόνες, ευχαρίστησε η διευθύντρια του HCCS, Χριστίνα Τεττόνη, αποδεχόμενη το βραβείο της. Τα παιδιά χαρακτήρισαν τη διευθύντριά τους ως “σύγχρονο Μέγα Αλέξανδρο” μέσα στα θερμότερα χειροκροτήματα.
“Είναι τιμή μου να είμαι η διευθύντρια του Ελληνικού Κλασικού Σχολείου Τσάρτερ και να έχω καθημερινά τη δυνατότητα να διδάσκω σε παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό”, τόνισε η κ. Τεττόνη.
“Το έργο της είναι παγκόσμιο”, σχολίασε η κ. Κοκκόλη, παρουσιάζοντας τη διευθύντρια του πρώτου Ελληνικού σχολείου τσάρτερ στη Νέα Υόρκη και αποκαλώντας την “γίγαντα της παιδείας”.
“Η Ελληνική Παιδεία είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη επένδυση που μπορώ να κάνω για τα παιδιά και τα εγγόνια μου”, επισήμανε ο εκ των ιδρυτών και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας (πρώην Σχολείο Σωκράτης) στο Σικάγο Δημήτρης Λογοθέτης και παραλαμβάνοντας το βραβείο του είπε πως “χωρίς επένδυση δε γίνεται τίποτα”.
“Τα λόγια είναι καλά, οι ιδέες είναι καλές, οι φορείς όμως πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, όλοι μας για να δώσουμε τα χρήματα που απαιτούνται, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να έχουμε ούτε σχολεία, ούτε εκκλησίες ούτε τίποτα στις επόμενες γενιές”, τόνισε ο κ. Λογοθέτης, καλώντας όλους να αναλογιστούν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελληνική γλώσσα και οι αξίες μας, ο πολιτισμός και η θρησκεία μας.
“Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι όταν λέμε προτεραιότητα μας ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει προτεραιότητα και η επένδυσή μας σ’ αυτά και όχι μόνο από αυτούς που έχουν τα πολλά εκατομμύρια. Κάθε Ελληνας έχει την υποχρέωση, σε οποιοδήποτε επίπεδο μπορεί, και ξέρω ότι μπορεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από την Εκκλησία”, πρόσθεσε ο κ. Λογοθέτης.
“Οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας που ήρθαν από την Ελλάδα πάμφτωχοι δημιούργησαν τόσα πολλά για μας. Πεντακόσιες πενήντα εκκλησίες στην Αμερική, οι πεντακόσιες τουλάχιστον δεν χτιστήκαν από μας, αλλά από τους γονείς και τους παπούδες μας και κάτω από αντίξοες συνθήκες”, τόνισε και διερωτήθηκε: “Εμείς τι θα έχουμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας; Μήπως την εκκλησία και το σχολείο του παππού που κλείνουν;”
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον οργανισμό Foundation for Hellenic Education and Culture και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει- αν υποστηριχθεί- στο χώρο της Παιδείας. “Πρέπει να πάρουμε το θέμα αυτό στα σοβαρά”, κατέληξε ο κ. Λογοθέτης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Διονύσιος Καλαμβρέζος, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την πρωτοβουλία για τη γιορτή. “Η Ελληνική είναι μια γλώσσα μεταβαλλόμενη και ταυτόχρονα άφθαρτη”, ανέφερε, τονίζοντας το πανανθρώπινο μήνυμα πως “όποιος γνωρίζει τη γλώσσα του γνωρίζει τον εαυτό του”.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής Παιδείας Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος με θέμα “Ελληνική Γλώσσα: η γλώσσα του Ομήρου, Αρχαία Ελληνική γλώσσα, η γλώσσα των Μακεδόνων και της Ρωμιοσύνης”.
“Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς, τα προβλήματα δεν επιλύονται με ευχολόγια, αλλά με πράξεις και με πίστη σε αυτό που θέλουμε, στην Ελληνική μας γλώσσα”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- τονίζοντας πως “η Παιδεία θέλει γενναία χρηματοδότηση, καλά οργανωμένα σχολεία και έναν καλά αμειβόμενο δάσκαλο που πρέπει συνεχώς να επιμορφώνεται. Αυτή είναι η πορεία, αν θέλουμε να κρατήσουμε την ελληνική μας γλώσσα ψηλά” και κάλεσε όλους σε συστράτευση.
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης, ενώ το μουσικό μέρος η σοπράνο Αννα Τσουκαλά και ο πιανίστας Γρηγόρης Ποστ.
Leave a Reply