Εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της τουρκικής εισβολής
July 19, 2010 by Greek News
Filed under Κύπρος, Ομογένεια
NΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με εκδήλωση στο Κογκρέσο και με συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου καθώς και επιφανείς βουλευτές και γερουσιαστές, ολοκληρώνονται στις ΗΠΑ οι εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την 36η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον και τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας, του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Αντονι Μπλίνκεν.
Αναμένεται επίσης να καταχωρηθούν ολοσέλιδες διαφημίσεις, στις οποίες θα τονίζεται η υποκρισία της Τουρκίας, η οποία διαμαρτύρεται για τη Γάζα και τα επεισόδια με το Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Την Κυριακή τελέστηκε εθνικό μνημόσυνο από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ, στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πρίν τελέσει το μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων της εισβολής μίλησα γι’ αυτούς που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, αλλά και τους εκτελεσθέντες κατά βάρναρο τρόπο από τους εισβολείς, καθώς και τους αγνοούμενους.
«Θρηνούμε τα’ αδέλφια μας που έπεσαν, αλλά και για το τραγικό αυτό νησί που δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσφέρει πολιτισμό και ζωή», είπε, ευχόμενος στην Κύπρο να έλθει ειρήνη σ’ ένα ενωμένο νησί.
Τέλος, εξήρε τους αγώνες της Ομογένειας για την απελευθέρωση της νήσου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
Η γενική πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, τόνισε ότι όσα χρόνια κι περάσουν δεν πρόκειται να ξεχάσουμε όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του 1974.
Η κ. Σοφιανού περιέγραψε τις τραγικές επιπτώσεις της εισβολής που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τους νεκρούς, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους, την συστηματική καταστροφή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τον εποικισμό των κατεχομένων.
«Καταδικάζουμε την εισβολή και τις επιπτώσεις της και διακηρύσσουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα και δεν θα αποδεχθούμε την διχοτόμηση της Κύπρου. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την τελική λύση, που σημαίνει τερματισμό της διχοτόμησης, της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων και του εποικισμού. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τις επόμενες γενιές εκτεθειμένες στους 43.000 τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στην Κύπρο».
Η κ. Σοφιανού κάλεσε την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την λύση.
«Να το καταλάβουν όλοι πως χωρίς αλλαγή της τουρκικής στάσης και συμμόρφωσής της Αγκυρας με το διεθνές δίκαιο δεν είναι δυνατή η λύση του κυπριακού».
Η λύση του κυπριακού, κατέληξε, θα πρέπει να είναι έντιμη, βιώσιμη, λειτουργική, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει πως όλοι οι Κύπριοι θα ζουν σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας, όπου θα διασφαλίζονται οι βασικές τους ελευθερίες και δικαιώματα.
Παρευρέθηκαν επίσης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Αγη Μπαλτά, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης, πρόεδροι και στελέχη ομογενειακών οργανισμών κ.α.



