9ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας

Τη διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας στην πορεία της καθώς και όλες τις προσεγγίσεις στη μελέτη και ανάλυσή της πραγματεύεται το 9ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο από 29 έως 31 Οκτωβρίου 2009, υπό την αιγίδα του «International Society for Greek Linguistics» και του «Midwest Committee for Modern Greek Linguistics».

Τη διοργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι Αναστασία Γιαννακίδου, (University of Chicago), Brian Joseph (Ohio State University), Jason Merchant (University of Chicago), Pietro Bortone (University of Illinois at Chicago) καιMarina Terkourafi (University of Illinois, Urbana-Champaign).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοργανωτικής επιτροπής η ελληνική γλώσσα, μία από τις αρχαιότερες γλώσσες με αδιάλειπτη ιστορική παρουσία περίπου από τον 14ο αιώνα π. Χ. μέχρι σήμερα, αποτελεί πάντοτε ένα ζωτικό ‘εργαστήριο’ για τη μελέτη της γλωσσικής αλλαγής. Το πρόσφατο ενδιαφέρον σε άλλες πτυχές της γλωσσικής ανάλυσης, εξετάζοντας την γλώσσα ως ένα συγχρονικό σύστημα αλληλοσχετιζόμενων στοιχείων ήχου, μορφής και νοήματος στο πλαίσιο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, άνοιξε νέες διαστάσεις στη μελέτη της Ελληνικής γλώσσας. Από κάθε άποψη, η συμβολή της γλωσσολογικής εξέτασης της Ελληνικής γλώσσας υπήρξε σημαντική στην γενική γνώση της λειτουργίας της γλώσσας.

Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια από το 1993 και εφέτος, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Βόρειο Αμερική και μία θαυμάσια ευκαιρία για να παρουσιασθούν εργασίες στην ελληνική γλώσσα από μελετητές των Αμερικανών ιδρυμάτων καθώς και συναδέλφων από την Ευρώπη και άλλες περιοχές.

Το ΔΣΕΓ παραδοσιακά είναι ανοιχτό σε όλες τις πτυχές της γλωσσολογικής μελέτης και ανάλυσης της Ελληνικής από την αρχαία έως και τη νεοελληνική. Επίσης, οι συμμετέχοντες στα συνέδρια του προέρχονται από όλες τις βαθμίδες της εκαπίδευσης, από απόφοιτους φοιτητές μέχρι καθηγητές.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εφέτος περιλαμβάνει την παρουσίαση εκατό διατριβών καθώς και συνεδρίες εισηγήσεων διακεκριμένων ακαδημαϊκών και καλύπτει θέματα:

Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (computational), Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων, Συνομιλιακή Ανάλυση, Διαλεκτολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Περιγραφή Γλώσσας, Μορφολογία, Νευρογλωσσολογία, φωνητική, φωνολογία, Πραγματολογία, Ψυχογλωσσολογία, Σημασιολογία, Κοινωνιογλωσσολογία, και Συντακτικό. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν διοργανωθεί κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Oriental Institute of the University of Chicago και στο Hellenic Museum of Chicago.

Χαράλαμπος Μουρατίδης

Speak Your Mind

*