Τι υποτίθεται δείχνουν οι «κρυφές δημοσκοπήσεις»

Βάση της ελληνικής εκλογικής νομοθεσίας, οι δημοσκοπήσεις έχουν απαγορευθεί από τις 20 Απριλίου (15 μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου). Ωστόσο η απαγόρευση αφορά μόνο τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Για κάποιο λόγο ωστόσο, αρκετά blogs δημοσιεύουν καθημερινά δημοσκοπήσεις, χωρίς μάλιστα την προέλευσή τους.

Λόγω του ενδιαφέροντος πολλών αναγνωστών μας, δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη για την αξιοπιστία τους, παραθέτουμε δύο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 2 Μαΐου, η πρώτη στο fimotro κι η άλλη στο nonews-news.

 

TI ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 20% ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ “ΚΛΕΙΔΙ” ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Και νέα κυλιόμενη με σταθμισμένο δείγμα και αναγωγή αναποφάσιστων ψηφοφόρων έφτασε πριν από λίγο στην Ιπποκράτους από την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται επισήμως το κόμμα του Ε. Βενιζέλου. Τα στοιχεία δεν δείχνουν…

σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες και προχθές το Fimotro. Το κομμάτι της αναγωγής αφορά περίπου το 20% των αναποφάσιστων. Τι καινούργιο προκύπτει; Ότι ο βαθμός βεβαιότητας ψήφου σε ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα είναι σχετικά, καθώς οι ψηφοφόροι αυτοί μπορεί να επιλέξουν κάποιο εκ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων ή κάποιο από τα μικρότερα που έχουν συγγενικές ιδεολογικο-πολιτικές δεξαμενές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η μετακίνηση των ετεροδημοτών. Ποια κόμματα δηλαδή θα μπορέσουν να τους μετακινήσουν μαζικά. Αύριο θα υπάρξουν τρεις νέες κυλιόμενες μετρήσεις στις οποίες θα προστεθούν άλλα 300 άτομα. Οι εταιρείες που θα τις διενεργήσουν είναι η MRB, GPO, Public Issue, ALCO, ΚΑΠΑ Research και Rsss.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 28,5

ΠΑΣΟΚ 20,4%

ΣΥΡΙΖΑ 13,2%

ΚΚΕ 12%

ΔΗΜΑΡ 6,5%

ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 5,2%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,6%

ΛΑΟΣ 4,1%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,1%

ΔΗΣΥ 2,8%

ΚΟΙΝΩΝ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ 1,8%

ΔΡΑΣΗ 1,7%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 8%

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: 2 μονάδες κάτω ο Σαμαράς, 1,5 ο Τσίπρας, σταθερός ο Καμμένος, ανεπαίσθητη άνοδος του Βενιζέλου. Σημαντική άνοδος των Οικολόγων. Βυθίζεται ο Καρατζαφέρης…

Η έρευνα έγινε σήμερα, σε δείγμα 1000 ατόμων. Σε σχέση με τα ποσοστά της προηγούμενης μέρας, παρατηρούνται οι εξής τάσεις:

ΝΔ… 24,2 (-2)

ΠΑΣΟΚ 20,2 (+0,3)

ΣΥΡΙΖΑ 12,3 (-1,5)

ΚΚΕ 9,4 (καμία αλλαγή)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 8,0 (ανεπαίσθητη διαφορά με τη χθεσινή μέτρηση, -0,1)

ΔΗΜΑΡ 5,5 (-0,7)

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,9 (+0,5)

ΔΗΣΥ 3,9 (+0,2)

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,8 (+0,6)

ΛΑΟΣ 2,1 (βυθίζεται, -0,3)

Τα διαφημιστικά σποτ του Σαμαρά και η συνεχής έκθεση στα φώτα της τηλεόρασης έστρεψαν, μέσα σε μια μέρα, το δείκτη των ποσοστών της Ν.Δ. προς τα κάτω.

Του Καμμένου, δε φαίνεται να του στοίχισαν τα περί Παιδείας και οι επεισοδιακές κόντρες του.

Οι Οικολόγοι παρουσιάζουν δυναμική άνοδο, ενώ τον Καρατζαφέρη δε φαίνεται να τον σώζουν οι Αϊβαλιώτηδες με τις ρατσιστικές κορώνες τους και τα παλιά, γνωστά, φτηνά, δημαγωγικά κολπάκια.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι μέσα σε μια μέρα δεν υπάρχουν εντυπωσιακές αλλαγές (δείτε τη χθεσινή δημοσκόπηση) , το τοπίο παραμένει πάντα ασταθές με τους αναποφάσιστους να διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο…

Speak Your Mind

*