Οι Άρχοντες του Τάγματος Αγίου Ανδρέα του Πατριαρχείου

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Αφιερωμένο στην 10χρονη αρχιερατεία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου ήταν το εορταστικό δείπνο που διοργάνωσαν τα μέλη του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιανουαρίου στο “Boathouse” του Σέντραλ Παρκ στο Μανχάτταν.

Οι “Αρχοντες” του Οικουμενικού Θρόνου τιμώντας τον Σεβασμιώτατο του επέδωσαν αναμνηστικό δώρο έναν χειροποίητο Σταυρό Ευλογίας, έργο της κ. Πάμελας Καριώτη, βασισμένο στον Μεγαλόσταυρο που απονέμεται στα νέα μέλη του Τάγματος κατά την τελετή χειροθεσίας τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με την ηγεσία των αρχόντων, που πρόσφερε 25 χιλιάδες δολάρια για το «Archbishop Demetrios Benevolent Fund» και 100 χιλιάδες για την ετήσια εισφορά τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με την ηγεσία των αρχόντων, που πρόσφερε 25 χιλιάδες δολάρια για το «Archbishop Demetrios Benevolent Fund» και 100 χιλιάδες για την ετήσια εισφορά τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ενεχείρισαν δε στον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική δύο επιταγές, ύψους 25 χιλιάδων δολαρίων, η πρώτη, για το «Archbishop Demetrios Benevolent Fund» και 100 χιλιάδων δολαρίων, η δεύτερη, η ετήσια εισφορά τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

Έχουν χαρακτηριστεί «υπερασπιστές της πίστης» και η Μητέρα Εκκλησία τους έχει απονείμει τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο του «Αρχοντα» για τη δράση τους και την προσφορά τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα οφφίκιά τους αποτελούν για το χώρο της Εκκλησίας μια κληρονομιά αιώνων και αντιπροσωπεύουν, σε μεγάλο βαθμό, την εργασία, τα καθήκοντα και την υπηρεσία, που αυτοί επιτελούν.

Οι “Αρχοντες” του Αποστόλου Ανδρέα, όπως ονομάζονται οι εν Αμερική Οφφικιάλοι του Οικουμενικού Θρόνου, οργανώθηκαν επίσημα ως Knights of St.Andrew το 1966, από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, κάνοντας πραγματικότητα ένα όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Αρχοντος Μεγάλου Σκευοφύλακος Πιέρ ΝτεΜετς (Παναγιώτης Δημητρίου), ο οποίος και διετέλεσε πρώτος διοικητής της (1966- 1976).

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές στη δομή της νέας οργάνωσης ήλθαν 10 χρόνια μετά, όταν παράλληλα με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αρχοντα Μέγα Ακτουάριο Δρ.Αντώνιο Μπόρντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον ασθενούντα Πιερ ΝτεΜετς, η αδελφότητα μετονομάστηκε σε “Tάγμα του Αποστόλου Ανδρέα” και τον διοικητή της αποφασίστηκε να πλαισιώνει ένα Συμβούλιο Αρχόντων (Council of Archons). Παράλληλα, το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Ανδρέα και η αλυσίδα –διακριτικά των πρώτων Αρχόντων- αντικαταστάθηκαν από έναν ασημένιο βυζαντινό σταυρό του 5ου αι, ο οποίος και αποτέλεσε το νέο έμβλημα του Τάγματος, τον χιαστί Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα και τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.

Τρίτος διοικητής διετέλεσε ο Αρχων Μέγας Ακτουάριος Κρις Φίλιπ (1989-1998) και το 1998 ανέλαβε την ηγεσία του Τάγματος των Αρχόντων ο νυν διοικητής Αρχων Ακτουάριος Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης.

«Το έργο των “Αρχόντων” έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, υπό τη διοίκηση του Δρ. Λυμπεράκη και την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», δήλωσε στη GreekNews o Αρχων Δικαιοφύλαξ, Στέφανος Τσερπέλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτός είναι πραγματικά ο καλύτερος συνδυασμός». Ιδιαίτερα υπογράμμισε την καλύτερη οργάνωση του Τάγματος τα τελευταία χρόνια, τις δυναμικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και τους αγώνες που δίνουν οι Αρχοντες σε παναμερικανικό και διεθνές επίπεδο για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

H ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ

Ο κ. Τσερπέλης, ως μέλος και της αρμόδιας επιτροπής για τους νέους Αρχοντες, αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιλογής τους.

«Για να γίνει κάποιος Αρχοντας», εξήγησε ο κ. Τσερπέλης, «πρέπει αρχικά να προταθεί από έναν άλλον Αρχοντα, ο οποίος θα κρίνει τον υποψήφιο με βάση την προσωπικότητά του και την προσφορά του στην Κοινότητα, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και η προσφορά αυτή δεν είναι απαραίτητα οικονομική, είναι κυρίως προσφορά χρόνου, ταλέντου και εργασίας».

Σύμφωνα με το Αρθρο 9, παρ. 3 του Καταστατικού του Τάγματος ο υποψήφιος Αρχων θα πρέπει να είναι κάτοικος των ΗΠΑ, αφοσιωμένος Ορθόδοξος Χριστιανός και μέλος Κοινότητας, να έχει επιδείξει την αγάπη και την υποστήριξή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, να έχει υπηρετήσει με αφοσίωση την τοπική του κοινότητα, να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, να έχει διακριθεί στον τομέα που υπηρετεί, να είναι διατεθειμένος μετά την χειροθέτησή του να ανταποκριθεί θετικά στις προκλήσεις της νέας του ιδιότητας. Ξεκαθαρίζεται δε ότι η οικονομική προσφορά προς την Εκκλησία, από μόνη της, δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των νέων Αρχόντων.

Στη συνέχεια, η πρόταση για τον υποψήφιο Αρχοντα θα πρέπει να υπογραφεί και από ένα δεύτερο μέλος του Τάγματος καθώς και από τον ιερέα της Κοινότητας όπου ο υποψήφιος είναι μέλος, και να προωθηθεί στον διοικητή της περιφέρειας (Regional Commander). Τα στοιχεία θα κατατεθούν αμέσως μετά στην ειδική Επιτροπή η οποία θα βαθμολογήσει τις υποψηφιότητες και στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα καταλήξει στην τελική λίστα των 22 νέων Αρχόντων. Η λίστα θα προωθηθεί στη συνέχεια στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα προτείνει τα οφφίκια για τον κάθε νέο Αρχοντα και ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει και νέα ονόματα στη λίστα. Τον τελευταίο λόγο έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος και απονέμει τις τιμητικές αυτές διακρίσεις στους Αρχοντες.

«Σε κανένα από τα στάδια αυτά, της διαδικασίας επιλογής νέων Αρχόντων δεν έχει ζητηθεί από κανέναν υποψήφιο να δώσει κάποιο χρηματικό ποσό», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Τσερπέλης, λέγοντας πως «αν κάποιος υποστηρίξει το αντίθετο, ψεύδεται ασυστόλως.»

«Από κανέναν δεν ζητήθηκε να δώσει χρήματα για να γίνει Αρχοντας», τόνισε ο κ. Τσερπέλης.

«Μια φορά το χρόνο, εμείς τα μέλη του Τάγματος, λαμβάνουμε ένα γράμμα από τον Ταμία, για να προσφέρουμε ο καθένας ό,τι θέλει, κάτι σαν συνδρομή. Και από τα περίπου 750 μέλη, φέτος έστειλαν χρήματα μόνο οι 330», σημείωσε.

Μιλώντας για τις δραστηριότητες των Αρχόντων ο κ. Τσερπέλης υπογράμμισε το έργο των διαφόρων Επιτροπών, οι οποίες παρουσιάζουν τις αναφορές τους στο ετήσιο συνέδριο του Τάγματος, κάθε Οκτώβριο, ενώ ανέφερε το ετήσιο Retreat και το ετήσιο προσκυνηματικό ταξίδι στην Πόλη. Η δράση των μελών του Τάγματος βέβαια, επικεντρώνεται, όπως επισήμανε ο κ. Τσερπέλης, στην προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ένα σημαντικό έργο να επιτελείται στο πλαίσιο του Religious Freedom Initiative.

Μέχρι σήμερα, 24 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει 28 ψηφίσματα για να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα και τη νομική υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσερπέλης υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο και την προσφορά του Αρχοντα Νοτάριου και νομικού συμβούλου του Τάγματος Χρίστου Στρατάκη, καθώς και του πνευματικού συμβούλου των Αρχόντων π. Αλέξανδρου Καρλούτσου.

«Είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στους Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είμαστε στρατιώτες του Πατριαρχείου. Και είναι μεγάλη τιμή και πηγή μεγάλης υπερηφάνειας, όχι όμως από εγωισμό», τόνισε ο κ. Τσερπέλης και πρόσθεσε: «Για μένα προσωπικά το οφφίκιο του Αρχοντα είναι το ανώτερο από όλα τ’ άλλα και αυτό μου δίνει το αίσθημα να δώσω και πάλι στην κοινωνία. Πρώτα εκεί που είμαι εντεταλμένος, να βοηθώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την πίστη μας και όπου αλλού μπορώ και ό,τι μπορώ να προσφέρω.»

«Και πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να δώσουμε πίσω στην κοινωνία που μας ανέδειξε αυτό που μπορούμε. Και θέλω να μην κάνω ούτε ένα λάθος, στην αποστολή αυτή που έχω αναλάβει, και να μην σταματήσω ούτε μια στιγμή να δίνω πίσω ό,τι μπορώ», συνέχισε ο κ. Τσερπέλης.

Από την πλευρά του, ο Αρχων Νοτάριος Λάζαρος Χοτζόγλου εξέφρασε τη μεγάλη τιμή που νιώθει και την υπερηφάνεια για την επιλογή του πριν περίπου δύο χρόνια να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα», δήλωσε στη GreekNews και πρόσθεσε: «Για μένα η αποστολή των Αρχόντων είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας με τον ίδιο ζήλο, να υπερασπιστούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Κοινότητά μας».

«Δεν φτάνει να είμαστε Αρχοντες, πρέπει και με τις πράξεις μας να προβάλλουμε το έργο που επιτελούμε. Και το οφφίκιό μας μας δίνει το κίνητρο να αγωνιστούμε και να προσφέρουμε», κατέληξε ο κ. Χοτζόγλου.

Τα οφφίκια

Στη σύγχρονη μορφή τους τα οφφίκια ( προέρχεται από την λατινική λέξη officium και σημαίνει αξίωμα (office)) ξεπερνούν τα 45. Επικεφαλής των οφφικίων είναι το οφφίκιο του άρχοντος Μεγάλου Λογοθέτου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένα από τα οφφίκκια: Μέγας Ρήτωρ, Μέγας Χαρτοφύλαξ, Μέγας Πρωτέκδικος, Μέγας Ρεφερενδάριος, Μέγας Πρωτονοτάριος, Μέγας Υπομνηματογράφος, Μέγας Δικαιοφύλαξ, Μέγας Νομοφύλαξ, Μέγας Ιερομνήμων, Μέγας Σκευοφύλαξ, Ακτουάριος, Δεπουτάτος, Διδάσκαλος του Ευαγγελίου, Διδάσκαλος του Αποστόλου, Διδάσκαλος τυο Γένους, Διερμηνεύς, Εκδικος, Εξαρχος, Χαρτοφύλαξ, Καστρίνσιος, Μυρεψός, Νομοφύλαξ, Νοτάριο, Ορφανοτρόφος, Οστιάριος, Πριμηκήριος.

Τέλος, ο τίτλος της Αρχόντισσας έχει απονεμηθεί από τον Οικυμενικό Πατριάρχη και σε γυναίκες.

Speak Your Mind

*