Η «Ορέστεια» του Αισχύλου στις ΗΠΑ από το Λεωνίδα Λοϊζίδη

Νέα Υόρκη.- Μετά τις προηγούμενες επιτυχημένες παγκόσμιες περιοδείες του Θεατρικού Σχήματος του Λεωνίδα Λοϊζίδη με τις «Βάκχες» και τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, ο βραβευμένος σκηνοθέτης συνεχίζει την πολιτισμική προσφορά του με την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου. Πέρα από την παγκόσμια περιοδεία, αυτή τη φορά ο Λεωνίδας Λοϊζίδης θα παρουσιάσει την «Ορέστεια» στην καρδιά του θεατρικού χώρου, στο Μπρόντγουεϊ. Συγκεκριμένα στο καλύτερο off Broadway θέατρο της Νέας Υόρκης «Kirk Theatre», οι θιασώτες του ελληνικού πολιτισμού θα απολαύσουν την αρχαία τραγωδία από τις 6 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Επί πλέον, η «Ορέστεια» του Αισχύλου με το «Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδας Λοϊζίδης», μετά το Μπρόντγουεϊ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αμερική.

Το έργο σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Λοϊζίδης, με χορογραφία της Σίντι Τριάντου, τη μετάφραση από το αρχαίο κείμενο έχει κάνει η Μαρίκα Θωμαδάκη, ενώ την αγγλική μετάφραση η Δέσποινα Κονταξή και επιμελήθηκε ο Λουίς Μάρκος. Τη μουσική του έργου έγραψαν ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η Μαρία Κλινάκη και τους στίχους των τραγουδιών η Καίτη Νικολοπούλου. Τα σκηνικά είναι του Νάσου Γκούροβ, τα κουστούμια των έκανε η Γεωργία Κονιαβίτη και του χορού οι Έρικα Βίλχελμιν Κνίκμαν Σπυροπούλου.

Η Διανομή των ρόλων έχει ως εξής:

Κλυταιμνήστρα: Πάολα Χατζηλαμπρή

Αγαμέμνων: Τάσος Λαμάκης

Κασσάνδρα: Σεβίλλη Παντελίδου

Ορέστης: Φίλιππος Κωνσταντάιν

Ηλέκτρα: Ευτυχία Παπαδοπούλου

Πυθία: Βερόνικα Ηλιοπούλου

Κορυφαία: Μαρία Κλινάκη

Χορός: Σοφία Κομηνέα, Άννα Ραζάν Κριτσελή, Έλενα Μιχαλακάκη, Γεωργία Μπάκα

TO ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

Το «Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδας Λοϊζίδης» συστάθηκε ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, με στόχο τη διάδοση σε ολόκληρο τον πλανήτη του ελληνικού πολιτισμού, ταξιδεύοντας αξιόλογες θεατρικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεύσεις όπου και αν αυτές παρουσιάστηκαν. Όλες οι παραγωγές έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και στο μεγαλύτερο βαθμό τα λειτουργικά έξοδα έχουν βαρύνει το Θέατρο Λεωνίδα Λοϊζίδη, ο οποίος ουδέποτε δεν έχει επιχορηγηθεί, παρά το αξιόλογο έργο που παρουσιάζει. Έτσι, με πρώτο έργο τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μαρίκας Θωμαδάκη, ο Λεωνίδας Λοϊζίδης, κάνει παγκόσμια περιοδεία (2008-2009) και βραβεύεται από τον δήμο της Νέας Υόρκης και το Αμερικανικό Κογκρέσο για την πρωτοβουλία του να φέρει στους Αμερικανούς το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Μετά την επιτυχημένη αυτή περιοδεία, την επόμενη χρονιά (2009-2010) ο Λεωνίδας Λοϊζίδης ανεβάζει σε παγκόσμια περιοδεία την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Η δεύτερη αυτή περιοδεία στέφθηκε επίσης με επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, για την επόμενη σεζόν ο Λεωνίδας Λοϊζίδης με το θεατρικό του σχήμα έκλεισε στην Αμερική και στην Ευρώπη περιοδεία με το επόμενο έργο του, την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο Λεωνίδας Λοϊζίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1964. Είναι ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, βραβευμένος από το Αμερικανικό Κογκρέσο και πολλούς φορείς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στη Σχολή Καλών Τεχνών Tisch, από όπου και έλαβε το πτυχίο του στη σκηνοθεσία. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στη Δραματική Σχολή της Σόνιας Μουρ για να «βαπτιστεί» στις τεχνικές του Στανισλάβσκι στην υποκριτική, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, γύρισε στην Ελλάδα και δοκίμασε τις υποκριτικές του ικανότητες ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε παραγωγές και παίζοντας δίπλα σε «βαριά» ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, υπό τα έμπειρα μάτια πολύ ταλαντούχων σκηνοθετών και παραγωγών. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από αξιολογότατες κριτικές στην καριέρα του ως ηθοποιός.

Η θητεία του στον κινηματογράφο συνέβαλε στη απόφασή του να ακολουθήσει το πραγματικό του όνειρο, τη σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου. Την απόφαση του αυτή υποστήριξαν θερμότατα «μεγάλα» ονόματα του Ελληνικού Θεάτρου. Στην Αθήνα παρουσίασε τη δουλειά του σε μεγάλα κεντρικά θέατρα και ανέβασε έργα με ρεπερτόριο από την αρχαία τραγωδία μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Η θεατρική του ομάδα ταξίδεψε και έδωσε παραστάσεις σε ακροατήρια παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων και της Κύπρου, Αγγλίας, Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει στο ενεργητικό του 20ετή ενεργή πορεία στο θεατρικό στερέωμα. Στην Αθήνα, σκηνοθέτησε και παρουσίασε πολλά έργα, σε κεντρικά θέατρα («Ημερολόγιο ενός τρελού», του Ν. Γκόγκολ, την «Ιστορία ζωολογικού κήπου», του Ε. Άλμπυ, «Όσο με σκέφτεσαι υπάρχω», του Φ. Μακ Γκίνες, «Ο Βυσσινόκηπος» του Α. Τσέχωφ, «Η θαυμαστή μπαλωματού» του Γ. Λόρκα, «Το μωρό του Ρούνυ» του Τ. Ουίλιαμς κ.ά.). Στη Γαλλία, σκηνοθέτησε μια απόδοση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, τις Κάννες και την Τουλόν. Και η συνέχεια είναι γνωστή, μετά την απόφασή του να μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια περιοδεία τα έργα του Ευριπίδη «Βάκχες» και «Τρωάδες» με μεγάλη επιτυχία. Έτσι, τώρα ανεβάζει την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια», επίσης σε παγκόσμια περιοδεία.

Ο χαρακτηρισμός «καινοτόμος σκηνοθέτης» πάει γάντι στον Λεωνίδα. Οι μέχρι σήμερα σκηνοθεσίες του διακρίνονται από το καθαρά προσωπικό του στίγμα. Πολλοί δεν θα άντεχαν το βάρος αυτό της καινοτομίας αλλά ο ίδιος το βρίσκει προκλητικό και αντλεί τρομερή ενέργεια από αυτό. Η ενέργεια διοχετεύεται στο κάθε του έργο με την ευστροφία και μαστοριά που τον διακρίνει. Ο Λεωνίδας είναι «πολίτης του κόσμου». Είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τη σκηνοθετική του «άποψη» σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται. Μια γρήγορη ματιά στις κριτικές θα δείξει την ικανότητά του να δουλεύει ανά τον κόσμο – Ελλάδα, Κύπρος, Αγγλία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, σαν αρχή!

Με τα «πιστεύω» του άθικτα από τον χρόνο και έχοντας άμεση επαφή με τους Έλληνες της Διασποράς, κάνει μια συνεχή προσπάθεια να «μπολιάζει» άλλες χώρες με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ έχει παρευρεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό ως επίτιμος καλεσμένος από τις ελληνικές κοινότητες της διασποράς. Το μήνυμα του κάθε θεατρικού του έργου αγγίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τις καρδιές των ανθρώπων στο ακροατήριο. Απολύτως ικανός να διασχίσει σύνορα, πρωτοπορεί με κάθε πρόκληση προσθέτοντας και άλλες επιτυχίες στην καριέρα του.

Speak Your Mind

*