Διαβήματα για τη φορολογία των Ομογενών

Αθήνα.- Η φορολογία των Ελλήνων του εξωτερικού και οι επιπτώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τους ομογενείς, βρεθήκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Όλγα Σαραντοπούλου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου. Ηηγεσία του υπουργείου ανταποκρίθηκε άμεσα σε παρέμβαση της Γραμματέως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με την από 18/10/2011 επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία και διατύπωνε σειρά αιτημάτων της Ομογένειας σε θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο του Γνωμοδοτικού και Εισηγητικού ρόλου του ΣΑΕ.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε η δυνατότητα ευνοϊκότερων φορολογικών ρυθμίσεων για τους ομογενείς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΑΕ. Η ίδια έθεσε, επίσης, θέμα ίσης φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων του εξωτερικού και δίκαιης αντιμετώπισής τους από το εθνικό κέντρο, επισημαίνοντας την διαχρονική προσφορά τους προς την πατρίδα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε και η προοπτική δημιουργίας ενός ειλικρινούς διαύλου επικοινωνίας με τους ομογενείς, αλλά και η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Η γραμματέας του ΣΑΕ υπογράμμισε ότι η αποδοτικότερη και σε σωστή βάση αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων της ομογένειας, θα έχει πολλαπλά οφέλη και για το μέλλον της Ελλάδος.

Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει και περαιτέρω διαβούλευση πριν την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Το ζήτημα του νέου φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες κάτοικοι του εξωτικού για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην Ελλάδα θέτουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό Οικονομικών.

Στο κείμενο που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, αναφέρουν τα εξής:

«Οι απόδημοι Έλληνες διαμαρτύρονται αισθανόμενοι ότι αδικούνται από το νέο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν επί τεκμαρτού ποσού για ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3842/10.

Ειδικότερα, όσοι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού έχουν στην Ελλάδα διαμέρισμα ή μονοκατοικία που αγόρασαν ή κληρονόμησαν στο παρελθόν, που δεν το είχαν εκμισθώσει στο 2010, φορολογούνται ως να είχαν εισόδημα από μισθώματα. Επιπλέον, ουδεμία δαπάνη μπορούν να δικαιολογήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού κατά την επίσκεψη και παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ εάν είναι ιδιοκτήτες ακινήτου και εάν ακόμα δεν έχουν επισκεφθεί τη χώρα, επιβαρύνονται με δαπάνη διαβίωσης. Επίσης, επιβαρύνονται και με τεκμήριο αυτοκινήτου.

Είναι προφανές ότι στους ομογενείς, οι οποίοι δεν ζουν στην Ελλάδα, επιβάλλονται αδικαιολόγητοι φόροι.

Επισημαίνεται ότι έχει καταργηθεί η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για ακίνητο που αγοράζει ο Έλληνας του εξωτερικού στην Ελλάδα με εισαγωγή συναλλάγματος.

Με τα προαναφερόμενα δεδομένα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προωθήσει, για τους ομογενείς-μονίμους κατοίκους εξωτερικού, ρύθμιση:

· για την κατάργηση του τεκμηρίου εισοδήματος για ακίνητη περιουσία;

· για τον ορισμό κατωτάτου αφορολογήτου ορίου για εισοδήματα που αποκτούν οι ομογενείς στην Ελλάδα; Επισημαίνεται ότι καταβάλλουν φόρους στις χώρες όπου είναι εγκατεστημένοι.

· για την έκπτωση των δαπανών διαβίωσής τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα;».

Speak Your Mind

*