Ο γ.γ. του ΟΗΕ κήρυξε την έναρξη διημέρου συνομιλιών για το κυπριακό στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ. Εκ του σύνεγγυς το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευση, 7ωρη συνάντηση Μπαν -Χριστόφια – Ερογλου σήμερα.
Μανχάσετ, Νέας Υόρκης.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν, του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφιας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ξεκίνησαν στο Greentree Estate, στο Μανχάσετ του Λονγκ Αϊλαντ οι διήμερες συναντήσεις για το κυπριακό, που στοχεύουν στην επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά κεφάλαια, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σε αναμνηστική φωτογραφία προ της έναρξης των διήμερων διαπραγματεύσεων στο Μανχάσετ της Νέας Υόρκης. Photo: Dimitris Panagos
Στο μεγαλύτερο μέρος του οι συνομιλίες θα είναι του σύνεγγυς. Οι δύο ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους θα συνομιλούν απευθείας μόνο στην παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, ο οποίος, αφού αποχώρησε στις 11 το πρωί της πρώτης ημέρας, θα επιστρέψει στο Greentree σήμερα στις 3 το απόγευμα και θα φύγει μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, στις 10 το βράδυ της Δευτέρας.
Η δήλωση – με την οποία θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές – θα γίνει το πρωί της Τρίτης, χωρίς να αποκλείεται να μην την κάνει αυτοπροσώπως, αλλά να εκδοθεί γραπτώς.
Οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες τους προσήλθαν λίγο νωρίτερα από τις 9 το πρωί στο συγκρότημα που βρίσκεται στο Μανχάσετ της Νέας Υόρκης. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με πρόγευμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν πλην του Μπαν γκι-Μουν, του προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, οι αντιπρόσωποί τους Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερζάι. Στη συνέχεια αφού διέκοψαν για λίγο για την αναμνηστική φωτογραφία, ξεκίνησαν τις συνομιλίες, με την εναρκτήρια ομιλία του γενικού γραμματέα και τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών.
Η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν περιείχε κάποια έκπληξη Ζήτησε από τους δύο ηγέτες να καταβάλλουν γνήσια προσπάθεια στο διήμερο των συνομιλιών, για να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν στα βασικά κεφάλαια, που θα του επιτρέψει να προβεί σε αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην εκτίμησή τους για τις εντατικές συνομιλίες, οι οποίες όπως είπε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ ο κ. Ερογλου επέμεινε στο ότι μπορούν να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια όλο το πάρε-δώσει να πάει σε μία πενταμερή διάσκεψη..
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, πρώτα με την ελληνοκυπριακή και μετά με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων που ακολουθείται στις συνομιλίες, στοχεύει στο να δώσει τη δυνατότητα στους μεσολαβητές να επιτύχουν περισσότερες συγκλήσεις και στα τέσσερα κεφάλαια, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος παραμένουν ανοιχτά, δηλαδή τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, το εδαφικό και την ιθαγένεια.
Η επιλογή να ξεκινήσουν με τη διακυβέρνηση, ένα κεφάλαιο στο οποίο σημειώθηκε υπαναχώρηση από την τουρκική πλευρά δεν είναι τυχαία, καθώς για τους συνεργάτες του γενικού γραμματέα και τον ίδιο θα αποτελέσει μία σαφή ένδειξη του αν είναι εφικτό να αναμένονται ουσιαστικές συγκλίσεις και πραγματική πρόοδος. Τα μηνύματα που δόθηκαν στο γενικό γραμματέα από τους συνεργάτες του ήταν πως η υπαναχώρηση Ερογλου ήταν τακτικός ελιγμός. Αν αυτό ισχύει, θα αποδειχθεί στο διήμερο.
Επιπρόσθετα, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες προσφέρουν τακτικό πλεονέκτημα στους μεσολαβητές, αφού έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να διαμορφώσουν κατάλληλα με ποιο τρόπο θα παρουσιάζουν στη μία πλευρά τις θέσεις της άλλης.
Παρά τον αιφνιδιασμό που επιχείρησαν οι συνεργάτες του Μπαν γκι-Μουν να περιορίσουν χρονικά την παρουσία του γενικού γραμματέα στο Greentree, ώστε το βάρος να πέσει στις εκ του σύνεγγυς, έπειτα από επιμονή της πλευράς μας ο χρόνος της συμμετοχής του γενικού γραμματέα στη διαπραγμάτευση και με τους δύο ηγέτες διευρύνθηκε σημαντικά, ιδίως στις συναντήσεις της Δευτέρας.
Μάλιστα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ελληνοκυπριακή πηγή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε στον κ. Ντάουνερ, μέσω του αντιπροσώπου του Γιώργου Ιακώβου, πως αν επρόκειτο να κάνει τη διαπραγμάτευση ο ειδικός σύμβουλος ή ο κ. Πάσκοε, δεν υπήρχε λόγος να φύγουν από την Κύπρο.
Για την Τρίτη, θα υπάρξει η δήλωση του γενικού γραμματέα, με αδιευκρίνιστη ακόμη μορφή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από τα Ηνωμένα Εθνη, δεν θα είναι μαζί του οι κ.κ. Χριστόφιας και Ερογλου. Ωστόσο διπλωματική πηγή συστήνει υπομονή, καθώς αρκετά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στις συνομιλίες του γενικού γραμματέα με τους δύο ηγέτες.
Leave a Reply