Κύριο άρθρο της GreekNews
Η Greek News αποφεύγει να εκδηλώνει την υποστήριξή της σε πολιτικούς, με εξαίρεση τους Ελληνοαμερικανούς, ή σε ιδιαίτερα κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ετσι, πέρυσι ταχθήκαμε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να δοθεί τέρμα σε μία καταστροφική πολιτική για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο και φέτος, στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, υποστηρίξαμε την ανάγκη εκλογής του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, για να φύγει από την εξουσία μία από τις χειρότερες κυβερνήσεις στη γενέτειρα.
Φέτος, με αφορμή τις πολιτειακές εκλογές για τον κυβερνήτη στη Νέα Ιερσέη και δημάρχου στη Νέα Υόρκη, η Greek News αποφάσισε, στην μεν Νέα Ιερσέη να υποστηρίξει την επανεκλογή του κυβερνήτη Τζον Κορζάιν, στη δε Νέα Υόρκη να εξηγήσει τους λόγους γιατί δεν θα υποστηρίξει ούτε το δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ούτε τον Φρεντ Τόμσον.
Σε σχέση με τη Νέα Ιερσέη, υποστηρίζουμε τον Τζον Κορζάιν, κατ’ αρχήν γιατί υπερέχει των δύο αντιπάλων του, αλλά κυρίως για τον φιλελληνισμό του και την στενή σχέση του με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, που εκφράσθηκε έμπρακτα με την υπογραφή στις 11 Ιουνίου 2009, διατάγματος για τη δημιουργία Διεύθυνσης Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς. Σκοποί της διεύθυνσης αυτής (με πρόεδρο το Ζήνωνα Χριστοδούλου) είναι η ανάπτυξη οικονομικώς δεσμών μεταξύ Νέας Ιερσέης, Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα παιδιά της πολιτείας να κατανοήσουν «την ελληνική πολιτιστική και αρχιτεκτονική ομορφιά και λογική».
Η δημιουργία της πρωτοποριακής αυτής διεύθυνσης που έγινε δυνατή χάρη στην επιρροή που άσκησαν τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της Νέας Ιερσέης στον κυβερνήτη τους, αλλά και χάρη στο φιλελληνισμό του Τζον Κορζάιν, ανοίγει νέους δρόμους για την Ομογένεια της περιοχής, κυρίως σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα. Η μακρά προεκλογική περίοδος δεν επέτρεψε πολλά να γίνουν, ωστόσο με καλύτερο συντονισμό και με την επανεκλογή του κ. Κορζάιν, μπορεί η Νέα Ιερσέη να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες πολιτείες της Αμερικής, αλλά και μεγάλους δήμους της χώρας.
Με την υποστήριξή μας προς τον Τζον Κορζάιν επιβραβεύουμε έναν μεγάλο φίλο μας κι έναν πολιτικό που άνοιξε δρόμους για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, στον αγώνα της για διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής της ταυτότητας στις ΗΠΑ.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές της Νέας Υόρκης, η Greek News εκφράζει δημοσίως την απόφασή της να μην υποστηρίξει κανέναν εκ των δύο υποψηφίων, Μπλούμπεργκ και Τόμσον, πιστεύοντας ότι από τους λόγους που θα αναπτύξουμε η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα θα εξάγει ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση των πολιτικών αρχόντων.
Στις εκλογές αναμετρούνται δύο πολιτικοί που είναι εξ ίσου φιλέλληνες. Ο Δήμαρχος Μπλούμπεργκ διατηρεί φιλικές σχέσεις με παράγοντες της Ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τιμά με την παρουσία του τις εθνικές μας επετείους και οργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση στην κατοικία του, παρουσία σημαινόντων παραγόντων της Ομογένειας, όπου επιδίδει διακήρυξη για την Ημέρα της Ελλάδας.
Εδωσε το παρών σε πολλές εκδηλώσεις της Ομογένειας, ιδίως σε φεστιβάλ, αλλά και σε εκδηλώσεις της κυπριακής παροικίας.
Ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ ήταν από τους καλούς δημάρχους της Νέας Υόρκης, δεν έλαβε ούτε ένα δολάριο ως αποζημίωση, ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος στα οικονομικά χαμηλά στρώματα.
Αρνητικό σημείο είναι η ενίσχυση του πολιτικού πραξικοπήματος μελών του δημοτικού συμβουλίου για ανατροπή της απόφασης του δημοψηφίσματος για τον περιορισμό των θητειών των δημοτικών αρχόντων σε δύο διαδοχικές. Ανεξαρτήτως των λόγων που επικαλέστηκε (την οικονομική κρίση) ήταν επίδειξη έλλειψης σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών.
Ο οικονομικός ελεγκτής Τόμσον ήταν πολύ καλός στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Δεν κατηγορήθηκε για σκάνδαλα και προστάτευσε τα χρήματα των δημοτών. Και ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης ήταν καλός στην άσκηση των καθηκόντων του, παρά τις απόπειρες του κ. Τζουλιάνι να καπελώσει τις αρμοδιότητες του οργάνου.
Ο Φρεντ Τόμσον είναι ένθερμος φιλέλληνας, με πολλούς ομογενείς φίλους. Δίδει το παρών στις εθνικές μας παρελάσεις και κάθε χρόνο διοργανώνει στο δημαρχείο εκδήλωση για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, βραβεύοντας κάθε φορά 5-6 επίλεκτα μέλη της.
Εχοντας να επιλέξουμε μεταξύ δύο καλών αξιωματούχων και φιλελλήνων, το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε δυσκολία επιλογής του καλύτερου. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς εκ των δύο δεν έκανε κάτι το ουσιαστικό για την κοινότητά μας, η οποία εκπροσωπείται ανισοβαρώς και σε υψηλόβαθμες θέσεις του δήμου, αλλά και γενικά σε θέσεις δημοτικών υπαλλήλων.
Στην περίπτωση του δημάρχου, πέραν μίας υψηλόβαθμης αξιωματούχου (επικεφαλής διεύθυνσης) καμία άλλη θέση δεν κατέχεται από ομογενή, ούτε σε επίπεδο επιτρόπου (commissioner), αλλά ούτε μέλους επιτροπής. Το χειρότερο όλων ωστόσο είναι ότι γίναμε δέκτες παραπόνων πολλών παιδιών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που απευθύνθηκαν για βοήθεια στους ανθρώπους του δημάρχου, για να διεκδικήσουν κάποια δημοτική θέση, ή για να απασχοληθούν ως δόκιμοι (intern) αλλά χωρίς ανταπόκριση.
Στην περίπτωση του κ. Τόμσον, παρότι δεν είχε τις ίδιες δυνατότητες με το δήμαρχο Μπλούμπεργκ, πέραν των βραβεύσεων, δεν είδαμε να κάνει ο,τιδήποτε ουσιαστικό για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από την πληθώρα των ομογενών που βράβευσε στη διάρκεια της θητείας του, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό του, στην προσπάθειά του να κερδίσει τη Δημαρχία.
Η εφημερίδα μας θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την κοινότητά μας την προώθηση δικών μας παιδιών σε υψηλές θέσεις και θα κρίνει όλους τους υποψήφιους (και τους ανθρώπους τους) με βάση του τι κάνουν στον τομέα αυτό. Ξέρουμε ότι λίγοι ήταν οι πολιτικοί που βοήθησαν τον Ελληνισμό (όπως ο κυβερνήτης Τζορτζ Πατάκι). Αναμένουμε όμως αυτό να το κάνουν οι Ελληνοαμερικανοί στενοί τους συνεργάτες, για να μπορέσουμε κι εμείς να τους δώσουμε την υποστήριξή μας.
Τεράστιες ευθύνες στον τομέα αυτό έχουν και σημαίνοντες παράγοντες της κοινότητάς μας, οι οποίοι συμμετέχουν στις διάφορες προεκλογικές εκστρατείες υπέρ υποψηφίων. Πρέπει να ξέρουμε τι ζητούμε από τους πολικούς. Σίγουρα καλό είναι να μιλούμε και για το κυπριακό και για το μακεδονικό και για πολλά άλλα εθνικά θέματα. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο κριτήριο, γιατί είναι περιορισμένα αυτά που μπορούν να κάνουν οι τοπικοί άρχοντες. Τι το ευκολότερο για τον δήμαρχο Μπλούμπεργκ να μας κοροϊδεύει δηλώνοντας ότι «ότι πριν πέσει στο κρεβάτι και μόλις σηκωθεί, προσεύχεται, Θεέ μου, η Κύπρος για τους Έλληνες»; Αυτό θέλουμε;
Οχι! Θέλουμε να δεσμευθούν ότι ικανοί ομογενείς θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες διαγωνισμού για θέσεις σε πολιτειακές, δημοτικές κι άλλες υπηρεσίες κι ότι σημαίνοντες παράγοντες δεν θα αποκλείονται από υψηλά αξιώματα.
Δυστυχώς, εμείς οι ίδιοι δεν θέτουμε τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους, προτού ανακοινώσουμε την υποστήριξή μας. Πρόσφατα, έγινε στην Αστόρια εκδήλωση ομογενών για υποψήφιο υψηλής τοπικής θέσης. Συγκεντρώθηκαν 100.000 δολάρια, είπαμε και μας είπε πολλά, ουδείς όμως σκέφθηκε να θέσει επί τάπητος το ζήτημα, «Τι θα κάνετε κύριε υποψήφιε για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα»;
Με αυτά ως δεδομένα, για να κάνουν κάτι οι πολιτικοί για μας, πρέπει εμείς οι ίδιοι να τους ξεκαθαρίσουμε τις προτεραιότητές μας. Κι ευθύνη γι’ αυτό έχει η ηγεσία της Ομογένειας.
Leave a Reply